λαχανικά
Αυτά είναι τα θρεπτικά συστατικά κατά της γήρανσης του εγκεφάλου

Εάν θέλετε να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και ακμαίο, μπορείτε να τα καταφέρετε ακολουθώντας την δημοφιλή μεσογειακή διατροφή.

Νέα επιστημονική μελέτη αποκάλυψε ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, που “πρωταγωνιστούν” σε αυτήν μπορεί να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου και των λειτουργιών του.

Χρησιμοποιώντας ανάλυση βιοδεικτών αίματος, απεικόνιση εγκεφάλου και γνωστικές αξιολογήσεις, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Publishing Group Aging κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή, βιταμίνη Ε και χολίνη θα μπορούσε να προάγει την υγιή γήρανση του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία.

Οι συμμετέχοντες με βραδύτερη γήρανση του εγκεφάλου κατανάλωναν έναν ξεχωριστό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, που αποτελούνταν από λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή, δύο τύπων βιταμίνης Ε και χολίνης, εύρημα που υποδηλώνει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένισης.

Πώς συνδέονται μεσογειακή διατροφή και γήρανση του εγκεφάλου;
«Η θετική επίδραση της μεσογειακής διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο», αναφέρουν οι ερευνητές. «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία συνδέουν το θρεπτικό της προφίλ με τη γνωστική λειτουργία και τη νευροπροστασία».

Τα λιπαρά οξέα βρίσκονται φυσικά σε τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά και τα λιπαρά ψάρια και είναι απαραίτητα για την διατήρηση των νευρώνων, που είναι γνωστά και ως εγκεφαλικά κύτταρα.

Από την άλλη, τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών, είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να επιταχύνει τη γήρανση.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα άλλο σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να βοηθά στην προστασία των κυτταρικών λειτουργιών και φαίνεται να συνδέεται, σύμφωνα με έρευνα, με την προστασία ενάντια στην άνοια, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Τι να βάλετε στο πιάτο σας

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν ιδανική επιλογή. Η American Heart Association συνιστά την κατανάλωση 2 μερίδων την εβδομάδα.

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι, το kale και το μπρόκολο είναι επίσης εξαιρετικές επιλογές, καθώς παρέχουν πολύτιμα καροτενοειδή όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξίσου ωφέλιμοι. Μπορείτε να επιλέξτε αμύγδαλα, ηλιόσπορους και λιναρόσπορος ως σνακ ή ως συνοδευτικό στο πρωινό σας.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη χολίνης στην διατροφή σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώνετε αυγά και συκώτι. Το να γεμίσετε το πιάτο σας με πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης μια καλή ιδέα, συμπεριλαμβάνοντας πιπεριές, ντομάτες και πορτοκάλια, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.

Πηγή: VITA

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

neoelliniki-glossa-logotexnia133456-620x376.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά τη λέξη "σπικάζ"
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά τη λέξη "σπικάζ"