καύσωνας
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Τι μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα που δεν έχει αυξηθεί ακόμα η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας

Ο πρώτοι καύσωνες καταφτάνουν και η ζέστη προμηνύεται να μας ταλαιπωρήσει πολύ εφέτος.

Πριν γίνει η ζέστη αφόρητη, καλό είναι να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιο δροσερό το σπίτι σας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Αυστραλίας έχει μερικές οικονομικές, πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν.

Αυτή η πολιτεία αυτή της Αυστραλίας έχει πολλές περιοχές όπου είναι σύνηθες φαινόμενο να επικρατούν για μέρες θερμοκρασίες 44 βαθμών Κελσίου. Να λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε.

1. Κλείστε τα στόρια

Αν έχετε τα παντζούρια, τις κουρτίνες, τις περσίδες κλειστές στα παράθυρα που βλέπουν δυτικά και βόρεια, θα δροσίσετε πολύ το σπίτι σας. Κρατώντας τον ήλιο έξω από το σπίτι σας μπορεί να μειώσετε έως και 10-15% το κόστος για το δρόσισμά του. Ιδανικά χρειάζεστε βαριές κουρτίνες για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

2. Κρατήστε τη θερμότητα μακριά από τους τοίχους

Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα στα παράθυρα και τις βεράντες, χρησιμοποιώντας ό,τι μπορείτε. Τέντες, πανιά σκίασης, γλάστρες από φυλλοβόλα φυτά (για να έχετε φως τον χειμώνα), ακόμα και παλιά σεντόνια μπορεί να σας βοηθήσουν. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, επενδύστε σε φιμέ ή βιτρώ τζάμια για τα παράθυρά σας. Καλό είναι επίσης να ενισχύσετε την μόνωση στη στέγη.

3. Βάλτε τον κλιματισμό 1 βαθμό υψηλότερα

Αν δεν αντέχετε τη ζέστη και θέλετε να ανάψετε το κλιματιστικό, θέστε τον θερμοστάτη στους 24-27 βαθμούς Κελσίου. Έστω και 1 βαθμό υψηλότερα να είναι από την θερμοκρασία που συνηθίζετε, θα μειώσετε το κόστος λειτουργίας του κλιματιστικού σας κατά περίπου 10%.

Αν έχετε πρόγραμμα να αλλάξετε κλιματιστικό, προτιμήστε κάποιο με πολύ καλή ενεργειακή απόδοση. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι κατάλληλο για τον χώρο όπου θα το τοποθετήσετε.

4. Αλλάξτε τη ροή του αέρα στους ανεμιστήρες οροφής

Για να σπρώχνουν δροσερό αέρα προς το μέρος σας, οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει το καλοκαίρι να γυρνούν με φορά αντίθετη από τη φορά του ρολογιού. Να τους βάζετε επίσης να λειτουργούν στην μεγάλη ταχύτητα.

5. Κλείστε τις εσωτερικές πόρτες και σφραγίστε τα κενά στα κουφώματα

Για να αντιμετωπίσετε καλύτερα τη ζέστη στο σπίτι σας, να κλείνετε τις εσωτερικές πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε. Μην παραλείψετε επίσης να κλείσετε τα κενά σε πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην διαφεύγει ο δροσερός αέρας στο περιβάλλον.

Προσέξτε, όμως: Τα κλιματιστικά με τεχνολογία εξάτμισης λειτουργούν πιο αποδοτικά εάν έχετε ανοιχτές κάποιες πόρτες και παράθυρα για να είναι αυξημένη η ροή του αέρα στο σπίτι.

6. Ανοίξτε τα παράθυρα το βραδάκι

Η παραμονή σε κλειστό χώρο είναι ιδανική για τις ώρες της ηλιοφάνειας όταν κάνει πολλή ζέστη. Αν όμως το βραδάκι δείτε πως πέφτει αισθητά η θερμοκρασία, ανοίξτε πόρτες και παράθυρα για να δροσιστεί το σπίτι σας. Μην ξεχάσετε μόνο να τα κλείσετε πριν μπείτε για ύπνο.

7. Δροσίστε το δέρμα σας

Βοηθήστε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει καλύτερα τη ζέστη, δροσίζοντας το δέρμα σας. Βάλτε ένα βρεγμένο πανί στον αυχένα σας, βυθίστε τα χέρια σας σε κρύο νερό από το ψυγείο, κάνετε ένα δροσερό ντους. Μην ξεχνάτε επίσης να πίνετε δροσερά (όχι παγωμένα) υγρά, κατά προτίμησιν νερό, όλη τη μέρα.

8. Βάλτε παγάκια μπροστά από τον ανεμιστήρα

Τοποθετήστε μπροστά του ένα ρηχό δοχείο με παγάκια και ανάψτε τον. Καθώς θα εξατμίζεται το παγωμένο νερό, θα το ωθεί προς το μέρος σας, χωρίς να σας κοστίζει μία περιουσία.

9. Αλλάξτε λάμπες

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, αλλάξτε τις παλαιού τύπου λάμπες (πυρακτώσεως, αλογόνου) με LED. Οι παλαιού τύπου λάμπες εκπέμπουν πολλή θερμότητα, ενώ οι λάμπες LED ελάχιστη. Επιπλέον χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια και θα κάνετε σημαντική οικονομία στο ρεύμα.

10. Προτιμήστε τα βαμβακερά υφάσματα

Είτε πρόκειται για τα ρούχα σας, είτε για τα σεντόνια και τα καλύμματα του καναπέ, βεβαιωθείτε ότι όλα τα υφάσματα είναι βαμβακερά. Τα υφάσματα αυτά διευκολύνουν την αποβολή του ιδρώτα και το δρόσισμα του σώματος. Φροντίστε τα ρούχα σας να είναι άνετα και ελαφριά.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

doukas
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Χάρης Δούκας – Οι δηλώσεις του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής
ΠΑΣΟΚ: Ο Χάρης Δούκας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις εκλογές – «Θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων»
astinomia-peripoliko
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τον ξυλοδαρμό 15χρονου από τον πατέρα του όταν του είπε ότι είναι ομοφυλόφιλος
Πάτρα: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την κακοποίηση 15χρονου
pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο