γατα
Τα συχνότερα συμπτώματα που φανερώνουν ότι η καρδιά της γάτας νοσεί

Η καρδιά είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο βασικά όργανα κάθε ζωντανού οργανισμού, και θα πρέπει να… χαίρει άκρας υγείας.

Έτσι, όσοι έχουν γάτα δεν θα πρέπει να αμελούν τον ιατρικό έλεγχο της καρδιάς της, καθώς και εκείνη εμφανίζει καρδιακά νοσήματα.

«Οι μυοκαρδιοπάθειες είναι συχνές καρδιακές παθήσεις που παρουσιάζει η γάτα. Η πιο συχνή είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Επίσης, μπορεί μια γάτα να έχει εκ γενετής κάποιο πρόβλημα στην καρδιά. Και με το πέρασμα των χρόνων, να επιδεινώνεται. Ή, καθώς μεγαλώνει, ενδέχεται η καρδιά της να επιβαρυνθεί και να αποκτήσει κάποια σχετική πάθηση», εξηγεί η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.

Κάποια από τα συμπτώματα που δείχνουν ότι η γάτα νοσεί, είναι: απώλεια βάρους, λήθαργος, βήχας

Είναι πολύ σημαντικό να «χτίσουμε» μια σωστή διατροφή, όσο η γατούλα μας είναι μικρή σε ηλικία και υγιής

Ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την ολιστική κτηνίατρο Dr. Becker, από τις γάτες που παρουσιάζουν προβλήματα καρδιάς, ποσοστό 80% πάσχει από υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Μάλιστα, μπορεί να επέλθει ο θάνατος, ακόμη και σε γάτες που είναι νεαρές.

Τα συχνότερα συμπτώματα που φανερώνουν ότι η καρδιά της γάτας νοσεί

Όσον αφορά τα συμπτώματα, η κα Παλαιολογοπούλου λέει ότι μπορεί να τα εκδηλώσει η γάτα όταν είναι, ήδη, πολύ αργά. Κάποια από αυτά που δείχνουν ότι η γάτα μας νοσεί, είναι: απώλεια βάρους, λήθαργος, βήχας -που φανερώνει υγρό στα πνευμόνια- και δυσκολία στο να ασκηθεί.

Ο καθιερωμένος έλεγχος υγείας είναι απαραίτητος. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να μην εντοπιστεί με το στηθοσκόπιο, και να χρειαστεί υπέρηχος καρδιάς, ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση προτείνει ο κτηνίατρος.

Ας μάθουμε, λοιπόν, τα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τις τροφές που «θωρακίζουν» την καρδιά της γάτας.

Η αξία της υψηλής ποιότητας ζωικής πρωτεΐνης

Η ολιστική κτηνίατρος Dr. Becker, όπως ενημερώνει η κα Παλαιολογοπούλου, υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό, η γάτα μας να τρέφεται με υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη. Τα αμινοξέα ταυρίνη, L-αργινίνη και L-καρνιτίνη, παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία της καρδιάς.

Η ταυρίνη είναι αμινοξύ που, αν δεν περιέχεται στη διατροφή της γάτας, μπορεί να εμφανίσει την ασθένεια της καρδιάς που λέγεται διατακτική μυοκαρδιοπάθεια. Γι΄αυτό είναι υψίστης σημασίας να περιέχεται στην τροφή της, διαφορετικά θα πρέπει να της το προσφέρουμε ως συμπλήρωμα διατροφής.Παράλληλα, η ταυρίνη βοηθά στη συστολή του καρδιακού μυ.

Το αμινοξύ L-καρνιτίνη είναι σημαντικό για την παραγωγή ενέργειας του καρδιακού μυ, και μαζί με την L-αργινίνη υποστηρίζει την καρδιακή λειτουργία.

Η κα Παλαιολογοπούλου εξηγεί ότι οι γάτες, σε αντίθεση με άλλα είδη, δεν μπορούν να συνθέσουν αργινίνη. Γι’ αυτό χρειάζεται να τη λάβουν από την τροφή τους.

Επίσης, η αργινίνη χρειάζεται για τις αυξημένες ανάγκες της γάτας σε πρωτεΐνη, καθώς εμπλέκεται στον κύκλο ουρίας. Αλλά και στον μεταβολισμό της αμμωνίας – η αμμωνία παράγεται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών.
Προτείνονται τουλάχιστον 1,93 γρ. αργινίνης ανά 1.000 θερμίδες.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει γίνει, γάτες με μυοκαρδιοπάθειες και σχετιζόμενο θρομβοεμβολισμό παρουσίαζαν πολύ πιο χαμηλά επίπεδα αργινίνης από ό,τι οι υγιείς γάτες.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας (EPA/DHA)

«Αυτά τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά, ειδικά για τις γάτες με προδιάθεση στις μυοκαρδιοπάθειες. Η σύνθεση τους μειώνει την καρδιακή ευπάθεια και μπορεί να ελαττώσει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθειες. Παράλληλα, μειώνει την απώλεια μυϊκής μάζας.

Εκτός από την αντιφλεγμονώδη ιδιότητα τους, τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία).

Επίσης, μπορούν να δράσουν ως αντιθρομβωτικά, και να αποτρέψουν θρομβώσεις που συνδέονται με παθήσεις τις καρδιάς», επισημαίνει η ειδικός.

Συνένζυμο Q10

Ακόμη ένα άλλο σημαντικό συστατικό που προστατεύει την υγεία της καρδιάς, είναι το συνένζυμο Q10. Και μπορεί να δοθεί σε συμπλήρωμα, ειδικά στις γατούλες που έχουν προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα. Το συνένζυμο Q10, όπως αναφέρει η κα Παλαιολογοπούλου, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και βοηθά τον καρδιακό μυ να παράγει ενέργεια.

Το συνένζυμο Q10 προτείνεται να δοθεί στη μορφή ουμπικινόλη, που είναι η πιο μειωμένη μορφή του συνενζύμου, και πιο κατάλληλη για γάτες.

Για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς, μια δόση είναι 50mg την ημέρα.

Ωστόσο, όταν δίνετε συμπληρώματα, πρέπει να ξεκινήσετε με μικρότερη δοσολογία, ώστε να δείτε αν είναι καλά ανεκτά. Και πάντα κατόπιν συνεννόησης με όποιον σας τα έχει προτείνει.

Χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή

Σε μια γάτα προχωρημένης ηλικίας, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, που έχει πρόβλημα με την καρδιά της, αλλά όχι με τα νεφρά της, προτείνεται μια διατροφή με περισσότερη πρωτεΐνη. Διαφορετικά, θα έχουμε απώλεια σε μυ. Και η καρδιά είναι πολύ σημαντικός μυς, και χρειάζεται την πρωτεΐνη.

Σύμφωνα με την ειδικό, γενικότερα θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση υγείας του κάθε ζώου. Έτσι, ώστε να δοθεί η κατάλληλη διατροφή, προσαρμοσμένη σε όλα τα θέματα υγείας που μπορεί να έχει η γατούλα μας.

Είναι πολύ σημαντικό να «χτίσουμε» μια σωστή διατροφή, όσο η γατούλα μας είναι μικρή σε ηλικία και υγιής. Έτσι, ώστε να λειτουργεί και η καρδιά της όσο πιο σωστά γίνεται.

Προτείνει να μειώσετε τις τροφές με υδατάνθρακες. Και επισημαίνει ότι στις επεξεργασμένες τροφές, συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό τροφής καλύπτεται από υδατάνθρακες, κι όχι από ζωική πρωτεΐνη, που πρέπει να λαμβάνει η γάτα σας ως υποχρεωτικό σαρκοφάγο ζώο. Και αυτό επιβαρύνει την καρδιά της.

Οι τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά της γάτας

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA:

1. σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες

Οι τροφές που περιέχουν περίσσεια ταυρίνη:

1. αυγά
2. άπαχο σκούρο μέρος του κρέατος, του κοτόπουλου και της γαλοπούλας
3. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
4. καρδιές κοτόπουλου και γαλοπούλας
5. τα όστρακα και τα θαλασσινά, όπως οι αχιβάδες, οι γαρίδες, τα μύδια

Τροφές «γεμάτες» με αργινίνη και καρνιτίνη:

1. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί.
2. φύκια

«Οι κατάλληλες τροφές σε ένα ισορροπημένο γεύμα, σε συνδυασμό με συμπληρώματα διατροφής -όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο-, μπορούν υποστηρίξουν την καρδιά και να επιβραδύνουν την εξέλιξη μιας καρδιακής νόσου», υπογραμμίζει η κα Παλαιολογοπούλου.

Τέλος, επισημαίνει ότι για την υγεία της καρδιάς της γάτας παίζουν σημαντικό ρόλο, η πρόληψη και η διατροφή με φυσικές και ωφέλιμες τροφές από μικρή ηλικία. Έτσι, ώστε να «θωρακίσουν» τον οργανισμό της.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pirosvestiki
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική για φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στην Άνδρο
Φωτιά τώρα στην Άνδρο
trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master