Η μελέτη του εγκεφάλου είναι κάτι που ενδιαφέρει διαχρονικά τους επιστήμονες, οι οποίοι βρίσκονται σε μια διαρκή προσπάθεια ανακάλυψης τρόπων που ενισχύουν τη νοητική υγεία και εμποδίζουν τη γνωστική έκπτωση.
Η έρευνα τόσων ετών έχει αναδείξει πολλούς παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου, λιγότερες όμως έχουν εστιάσει στα στοιχεία εκείνα που μπορούν να θωρακίσουν και να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία, αναστέλλοντας τη γνωστική έκπτωση.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα-Λίνκολν, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign, ανέδειξε τον ξεχωριστό ρόλο της διατροφής σε αυτή τη διαδικασία. Ενσωματώνοντας προηγμένες τεχνικές νευροεπιστήμης και διατροφικής επιστήμης, ανέδειξε το προφίλ των θρεπτικών συστατικών που φαίνεται να υποστηρίζουν την υγιή γήρανση του εγκεφάλου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 100 γνωστικά υγιή άτομα ηλικίας 65 – 75 ετών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, σωματικές μετρήσεις και επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέσω ερωτηματολογίου. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος μετά από περίοδο νηστείας, για να αναλύσουν βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών. Πραγματοποιήθηκαν επίσης γνωστικές αξιολογήσεις και μαγνητικές τομογραφίες για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου.
Οι προσπάθειες αποκάλυψαν δύο τύπους γήρανσης του εγκεφάλου: Την επιταχυνόμενη και μια πιο αργή από την αναμενόμενη. Όσοι χαρακτηρίζονταν από μια πιο αργή εγκεφαλική γήρανση παρουσίαζαν ένα ξεχωριστό προφίλ θρεπτικών συστατικών.
Οι ευεργετικοί βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών περιλάμβαναν:
- Λιπαρά οξέα: βαβενικό, γονδοϊκό, α-λινολενικό, εικοσαπεντανοϊκό, εικοσαδιενικό και λιγνοκερικό οξύ
- Αντιοξειδωτικά και καροτενοειδή: cis-λουτεΐνη, trans-λουτεΐνη και ζεαξανθίνη
- Δύο μορφές βιταμίνης Ε
- Χολίνη
Πρόκειται για ένα διατροφικό προφίλ που συνδέεται άμεσα με τη μεσογειακή διατροφή, της οποίας η ωφέλιμη επίδραση στον εγκέφαλο έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.
«Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ότι συγκεκριμένα μοτίβα βιοδεικτών θρεπτικών συστατικών είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν ευνοϊκά αποτελέσματα στις μετρήσεις των γνωστικών επιδόσεων και της υγείας του εγκεφάλου», σχολίασε ο Aron Barbey, διευθυντής του Κέντρου Εγκεφάλου, Βιολογίας και Συμπεριφοράς.
«Δείχνουμε ότι οι ιδιότητες του εγκεφάλου συνδέονται άμεσα με τη διατροφή, όπως αποκαλύπτεται από τα μοτίβα που παρατηρούνται στους βιοδείκτες θρεπτικών συστατικών», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να διευρύνουν την έρευνα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την εγκεφαλική υγεία, ευελπιστώντας ότι οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη θεραπειών και παρεμβάσεων για την προώθηση της υγείας του εγκεφάλου, που θα βασίζονται σε αυτά τα ευρήματα.
Πηγή: ygeiamou
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση