skilos_paralia
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκυλιών για όταν πάνε με το κατοικίδιό τους στη θάλασσα

Οι κηδεμόνες σκύλων φυσικά δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν το αγαπημένο τους τετράποδο στο σπίτι με τον καύσωνα που ήδη έχει ξεκινήσει.

Η βόλτα στη θάλασσα όμως δεν είναι σαν τις άλλες βόλτες καθώς εδώ οι κίνδυνοι για τον σκύλο μας είναι περισσότεροι.

Πίνοντας θαλασσινό νερό

Δεν υπάρχει πιο αστείο θέαμα από έναν σκύλο που τσαλαβουτάει στο νερό και τρέχει μετά ενθουσιασμένος έξω. Αμέσως μάλιστα τινάζεται και σας κάνει χάλια. Αυτό έχει την πλάκα του. Πλάκα έχει επίσης όταν εκείνος κολυμπάει μαζί σας με το κεφάλι του ίσα που να φαίνεται πάνω από το νερό.

Εδώ όμως είναι που πρέπει να προσέξετε. Μερικοί σκύλοι μπορεί, αν έχει και λίγο κύμα η θάλασσα, να καταπιούν νερό. Και όχι μόνο μία φορά. Κάποιοι μπορεί να το κάνουν και για να δροσιστούν. Το αλμυρό νερό προκαλεί εμετό και διάρροια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι σκύλοι δεν χρειάζονται αλάτι όπως εμείς και το σώμα τους δεν είναι ”προγραμματισμένο” για αυτό. Πάρα πολύ αλμυρό νερό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, νεφρική ανεπάρκεια ή επιληπτικές κρίσεις. Η κατάποση μάλιστα της άμμου μαζί με το θαλασσινό νερό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το εντερικό σωλήνα.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, θα πρέπει να έχετε φέρει μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και το μπολάκι του σκύλου ώστε να μπορεί να πίνει στα μέσα και έξω του στη θάλασσα και να είναι εντάξει. Έχετε επίσης την προσοχή σας να δείτε αν θα πιει και από τη θάλασσα. Όταν δε έχει κύμα, η προσοχή σας θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Προσοχή στα φύκια

Μην αφήνετε τον σκύλο σας να παίζει ή και να τρώει τα ξηρά φύκια στη θάλασσα, κάτι που μπορεί να κάνει από τον ενθουσιασμό του. Και αυτό γιατί μπορεί να διογκωθούν μέσα στο στομάχι του και να του προκαλέσουν θάνατο. Τα δε μπλε- πράσινα φύκια που μπορεί να είναι εκτός από τη θάλασσα και σε λίμνες και ποτάμια είναι πολύ επικίνδυνα. Ονομάζονται τοξικά κυανοβακτήρια και είναι δηλητηριώδη. Περιέχουν τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι και στον εγκέφαλο του ζώου.

Τα συμπτώματα είναι κνησμός, φουσκάλες, εμετός, σπασμοί, και πολλά άλλα πιο σοβαρά. Αν δείτε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, μην το αφήσετε. Θα πρέπει άμεσα να πάτε σε κτηνίατρο.

Για αυτό πριν ο σκύλος σας κολυμπήσει, ελέγξτε πολύ καλά τα νερά- όταν μάλιστα είναι και άγνωστα.

Θερμοπληξία

Η υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους σκύλους καθώς η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός τους συνεπάγεται την αδυναμία του οργανισμού να αποβάλλει θερμότητα. Οι σκύλοι που έχουν πάθει θερμοπληξία μπορεί να κάνουν εμετό ή διάρροια, να έχουν αυξημένη συχνότητα αναπνοής, μπορεί να παρουσιάζουν λήθαργο ή να φαίνονται αποπροσανατολισμένοι. Τέλος μπορεί να κάνουν και επιληπτικές κρίσεις. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε άμεσα σε κτηνίατρο γιατί η θερμοπληξία μπορεί να επιφέρει ακόμα και θάνατο.

Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος: Μη μείνετε στην παραλία για πολλή ώρα, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Έχετε μαζί σας άφθονο νερό και ομπρέλα ώστε ο σκύλος σας να κάθεται από κάτω. Αν ο σκύλος σας δεν μπαίνει στη θάλασσα, καλό θα ήταν να τον καταβρέχετε με νερό πού και πού ώστε να κρατιέται όσο γίνεται δροσερός.

Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πληκτρολογιο
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά
Δείτε παρακάτω τι πρέπει να πατήσετε στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, ανά σημείο στίξης (με το πληκτρολόγιο πάντοτε ρυθμισμένο στα Ελληνικά)
Πώς βάζουμε διαλυτικά με τόνο, άνω τελεία και εισαγωγικά