Thumbnail
Ενδεχόμενο για επιδημία σαλμονέλας από μολυσμένα αγγούρια

H επιδημία σαλμονέλας που συνδέεται με αγγούρια έχει επεκταθεί σε 25 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια, με τουλάχιστον 162 άτομα να έχουν αρρωστήσει και 54 να έχουν νοσηλευτεί, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, ενώ γίνονται έρευνες για για δεύτερη επιδημία σαλμονέλας στην αμερικανική ήπειρο.

Οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές υπηρεσίες ερευνούν την επιδημία ύστερα από στοιχεία που δείχνουν ότι έχει προκληθεί από αγγούρια τα οποία έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα, ανέφερε το CDC.

Υπενθυμίζεται ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε αρχικά σε δείγμα της Fresh Start Produce, με συνέπεια πριν από δύο ημέρες η εταιρεία να προχωρήσει σε ανάκληση αγγουριών που είχαν αποσταλεί σε 14 πολιτείες των ΗΠΑ, ωστόσο «οι πωλητές ενδέχεται να έχουν στείλει το προϊόν σε περισσότερες πολιτείες ή να τα έχουν επανασυσκευάσει για τα καταστήματα», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Οι δοκιμές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί η οριστική σχέση της σαλμονέλας με τα αγγούρια, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές.

Το CDC και ο FDA διερευνούν επίσης ένα δεύτερο ξέσπασμα λοιμώξεων από σαλμονέλα που συνδέεται με 158 ασθένειες σε 23 πολιτείες. «Οι ερευνητές εργάζονται για να καθορίσουν εάν οι δύο επιδημίες συνδέονται με το ίδιο τρόφιμο», δήλωσε το CDC.

Η σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,3 εκατομμύρια λοιμώξεις, 26.500 νοσηλείες και 420 θανάτους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, με τα τρόφιμα να προκαλούν τις περισσότερες από τις ασθένειες, σύμφωνα με το CDC.

Ο Οργανισμός προέτρεψε τους καταναλωτές, «Εάν έχετε αγοράσει πρόσφατα αγγούρια και τα έχετε στο σπίτι, μπορείτε να ελέγξετε το κατάστημα από το οποίο τα αγοράσατε για να δείτε αν αποτελούν μέρος της ανάκλησης. Εάν δεν μπορείτε να το διαπιστώσετε, μην τα φάτε», δήλωσε το CDC.

Γιατί είναι ανησυχητική η μόλυνση από σαλμονέλα;

Η σαλμονέλα μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως τα ωμά πουλερικά , το κρέας και τα αυγά, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μαγειρεύετε σωστά αυτά τα τρόφιμα και να σκοτώνετε τυχόν βακτήρια πριν τα καταναλώσετε.

Αλλά επειδή τρώγονται συνήθως ωμά, τα μολυσμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν τους ανθρώπους.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο FDA δεν μοιράστηκε πώς μολύνθηκαν τα αγγούρια με σαλμονέλα . Αλλά τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στα λαχανικά μέσω του νερού άρδευσης, μαζί με πολλά άλλα σημεία στην αλυσίδα καλλιέργειας και επεξεργασίας τροφίμων, είπε στον Health ο Darin Detwiler, PhD , συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής της πολιτικής τροφίμων στο Northeastern University . Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το μολυσμένο νερό άρδευσης είναι ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η σαλμονέλα καταλήγει σε φρέσκα προϊόντα.

Η κατάποση μολυσμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη από σαλμονέλα , γνωστή και ως σαλμονέλωση . Υπάρχουν περίπου 1,35 εκατομμύρια περιπτώσεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ενώ πολλές περιπτώσεις σαλμονέλωσης είναι ήπιες, προκαλώντας διάρροια , πυρετό και πόνο στο στομάχι που μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, η λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει σε μερικούς ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά ή ακόμα και να πεθάνουν. Οι νέοι, οι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν πιο σοβαρές λοιμώξεις από σαλμονέλα .

Εφόσον το Fresh Start Produce Sales δεν παρείχε κωδικό παρτίδας ή κωδικό προϊόντος σε συνδυασμό με αυτήν την ανάκληση, είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα δυνητικά μολυσμένα αγγούρια. Εάν είστε ευάλωτοι σε μια σοβαρή λοίμωξη από σαλμονέλα ή απλά δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε, ο Detwiler είπε ότι μια “ασφαλής προσέγγιση” είναι να αποφύγετε τα αγγούρια εάν ζείτε σε μία από τις πληγείσες πολιτείες, ιδιαίτερα “μέχρι να γίνουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες .”

Για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα , το CDC συνιστά να ακολουθείτε καλές συνήθειες για την ασφάλεια των τροφίμων—αυτές περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των χεριών και των σκευών, τον διαχωρισμό του ωμού κρέατος από άλλα τρόφιμα, το μαγείρεμα των τροφίμων σε ασφαλείς θερμοκρασίες και την αποθήκευση τροφίμων σε χαμηλή θερμοκρασία.

Στην περίπτωση των ακατέργαστων προϊόντων, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη σαλμονέλωση είναι να προσέχετε τις ανακλήσεις τροφίμων. Η Detwiler συνέστησε επίσης να αγοράζετε προϊόντα από αξιόπιστους προμηθευτές και να πλένετε καλά τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό πριν τα φάτε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα