Thumbnail
Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς, νέα έρευνα δείχνει ωστόσο ότι το αλάτι δεν βοηθάει ούτε το δέρμα σας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η ημερήσια πρόσληψη αλατιού, τόσο αυξάνονταν και οι πιθανότητες εμφάνισης εκζέματος, δηλαδή ατοπικής δερματίτιδας.

«Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου μέσω της διατροφής μπορεί να είναι μια οικονομικά αποδοτική και χαμηλού κινδύνου παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα», κατέληξαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Katrina Abuabara, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη βρετανική ερευνητική βάση δεδομένων UK Biobank και αφορούν σχεδόν 216.000 άτομα ηλικίας 37 ετών και άνω κατά τη στιγμή της εγγραφής τους στη μελέτη.

Οι ερευνητές πήραν από τους συμμετέχοντες δείγμα ούρων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να μετρηθεί η πρόσληψη νατρίου ενός ατόμου.

Περίπου το 5% των ατόμων που συμμετείχαν στη βιοτράπεζα είχαν διαγνωστεί με έκζεμα.

Η 24ωρη «απέκκριση νατρίου στα ούρα» του μέσου ατόμου ήταν περίπου 3 γραμμάρια, αλλά η μελέτη διαπίστωσε ότι αν η ημερήσια απέκκριση νατρίου αυξανόταν κατά μόλις 1 γραμμάριο, οι πιθανότητες για έξαρση του εκζέματος αυξάνονταν κατά 22%. Η επίδραση φάνηκε να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Οι άνθρωποι των οποίων το δείγμα ούρων υποδείκνυε υψηλή πρόσληψη αλατιού, αντιμετώπιζαν 11% υψηλότερες πιθανότητες σοβαρού εκζέματος, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αντίθετα, όσοι τηρούσαν τις οδηγίες για περιορισμό στην πρόσληψη αλατιού, είχαν 12% χαμηλότερες πιθανότητες εκζέματος, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η σχέση του αλατιού με το έκζεμα δεν αποτελεί νέα ανακάλυψη. Στην πραγματικότητα, «η μειωμένη πρόσληψη νατρίου συστήθηκε ως θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα πριν από έναν αιώνα».

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει σχέση αιτίας και αποτελέσματος και είναι πιθανό οι άνθρωποι που τους αρέσει το αλάτι να τρώνε και άλλες τροφές που θέτουν το δέρμα τους σε κίνδυνο.

«Ωστόσο, τα ευρήματά μας συνάδουν με τη βιβλιογραφία που δείχνει ότι το υπερβολικό νάτριο στη διατροφή μπορεί να αποθηκευτεί στο δέρμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Το νάτριο φαίνεται επίσης ότι παίζει ρόλο στις φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση εκζέματος.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που οδηγούν στη σύνδεση, οι ερευνητές λένε ότι ίσως δεν βλάπτει να μειώσετε το αλάτι.

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί τρώνε πολύ αλάτι και μπορούν να μειώσουν με ασφάλεια την πρόσληψή του στα συνιστώμενα επίπεδα. Οι εξάρσεις του εκζέματος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ειδικά όταν οι πάσχοντες δεν μπορούν να τις προβλέψουν και δεν λαμβάνουν συστάσεις για το τι μπορούν να κάνουν για να τις αποφύγουν. Η μελέτη μας ανοίγει τις δυνατότητες για μελλοντική έρευνα σχετικά με τον περιορισμό της διατροφικής πρόσληψης νατρίου ως παρέμβαση για την ατοπική δερματίτιδα, η οποία θα είναι οικονομικά αποδοτική, χαμηλού κινδύνου και ευρέως διαθέσιμη», δήλωσαν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε