Οθόνες και ύπνος: Λιγότερο κοιμάται 1 στους 4
Μια μεγάλη έρευνα σε γαλλικά νοικοκυριά διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι οθόνες έχουν επιβλαβή επίδραση στη ζωή τους

Το ένα τρίτο των χρηστών του διαδικτύου στη Γαλλία δήλωσε ότι έχει βιώσει επιβλαβή επίδραση από τις οθόνες εκτός εργασίας ή σπουδών, ενώ ένας στους τέσσερις δήλωσε ότι περιορίζει τον ύπνο του για να μείνει σε μια οθόνη τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι νεότεροι ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν, με το 57% των νέων κάτω των 20 ετών και το 49% των ατόμων ηλικίας 20 έως 34 ετών να δηλώνουν ότι έχουν βιώσει επιβλαβή επίδραση από τις οθόνες.

Η ετήσια έρευνα διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (Insee) στις αρχές του 2023 και περιελάμβανε 31.000 νοικοκυριά που απάντησαν μέσω ταχυδρομείου, διαδικτύου και τηλεφώνου. Οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας μεταξύ 15 και 74 ετών.

Εκτός από τον αντίκτυπο στον ύπνο, οι άλλες βλαβερές συνέπειες που αναφέρθηκαν περιλάμβαναν την παραμέληση των χόμπι ή την εμμονική επιθυμία να κοιτάζουν μια οθόνη.

Τα άτομα κάτω των 30 ετών ήταν πιο πιθανό να περιορίσουν τον χρόνο ύπνου τους λόγω των οθονών από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το ένα τρίτο των χρηστών του Διαδικτύου είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να περιορίσει τη χρήση των οθονών. Από αυτούς, περίπου το 7% δεν μπόρεσε να το πετύχει.

Ατυχήματα και κατάθλιψη

Περίπου το 5% των χρηστών του Διαδικτύου στη Γαλλία ανέφεραν επίσης ότι είχαν κάποιο ατύχημα λόγω της χρήσης οθόνης και περίπου το 4% δήλωσαν ότι ένιωθαν κατάθλιψη λόγω των οθονών του τηλεφώνου ή του υπολογιστή.

Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο μεταξύ των ερωτηθέντων ηλικίας 15 έως 19 ετών, με περίπου 11% να δηλώνουν ότι ένιωθαν κατάθλιψη μετά τη χρήση οθόνης.

Η χρήση των οθονών τηλεφώνου ή υπολογιστή θεωρήθηκε επίσης πηγή εντάσεων μεταξύ των οικογενειών, με το 9% των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριό με τουλάχιστον έναν ανήλικο να δηλώνουν ότι είχαν διαφωνία με αγαπημένα τους πρόσωπα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα λόγω της χρήσης οθόνης.

Η Insee δήλωσε ότι οι οθόνες εξουδετέρωσαν τη συνήθη επίδραση της ηλικίας στην ευημερία, με το αίσθημα κατάθλιψης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 20 έως 34 ετών να είναι μόλις 0,2 μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο των ενηλίκων.

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο των οθονών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου ότι μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία από τις εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης του Διαδικτύου στην υγεία.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

leipsoi
Οι Λειψοί στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για διακοπές
«Oι Λειψοί προσφέρονται για όσους προτιμούν μέρη χωρίς κοσμοσυρροή και με εύρος επιλογών για χαλάρωση, τοπική κουζίνα και εκδρομές»
Οι Λειψοί στην κορυφή των ελληνικών προορισμών για διακοπές
xalkiiki pisina
Χαλκιδική: Η Αγγελική κείτονταν νεκρή για 3 ώρες τον πάτο της πισίνας
Δεν μπορεί να πιστέψει ανθρώπου νους τα όσα συνέβησαν στην μοιραία κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όπου η 8χρονη Αγγελική πνίγηκε στην πισίνα της.
Χαλκιδική: Η Αγγελική κείτονταν νεκρή για 3 ώρες τον πάτο της πισίνας
υπ_παιδειας
Υπουργείο Παιδείας: Διορισμοί μονίμων και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί
Μια συνολική εικόνα για τους διορισμούς και τις προσλήψεις υποψηφίων εκπαιδευτικών 
Υπουργείο Παιδείας: Διορισμοί μονίμων και προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών - Τι ακολουθεί