mikroplastika
Οι συσκευασίες τροφίμων και ποτών μπορούν να βλάψουν τη σεξουαλική υγεία των ανδρών

Δυνητικά υπεύθυνα για προβλήματα στύσης χαρακτηρίζει τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή συσκευασιών τροφίμων πρόσφατη έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο IJIR: Your Sexual Medicine Journal. Οι ερευνητές εντόπισαν τα σωματίδια πλαστικού στον πεϊκό ιστό οκτώ ανδρών από τους δέκα συνολικά που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Χαρακτήρισαν το εύρημα «ανησυχητικό» και υποστήριξαν ότι τα μικροπλαστικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μυϊκή λειτουργία του πέους.

Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πλαστικού τόσο μικρά όσο δύο μικρόμετρα έως λιγότερο από 5 χιλιοστά, τα οποία απελευθερώνονται στο περιβάλλον (τρόφιμα, νερό, αέρα) κατά τη φυσική αποικοδόμηση των πλαστικών προϊόντων. Πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει μικροπλαστικά στον άνθρωπο στον πνευμονικό ιστό, στους ιστούς του πλακούντα, στο μητρικό γάλα και στο αίμα, ενώ πολυάριθμες έρευνες τα συσχετίζουν με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, ακόμη και με χαμηλότερης ποιότητας σπέρμα.

Ο Δρ Ranjith Ramasamy, εκ των συγγραφέων της μελέτης και πρώην διευθυντής του Κέντρου Ουρολογίας-Αναπαραγωγικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε: «Το πέος είναι ένα σπογγώδες όργανο με αγγεία, οπότε είναι σίγουρα ευάλωτο. Κατά τη διάρκεια μιας στύσης, το ένα πέμπτο από το συνολικό αίμα στο σώμα διοχετεύεται στο πέος.

«Γνωρίζουμε ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική. Χρειάζονται καλά επίπεδα ορμονών, νεύρα, παροχή αίματος και καλός λείος μυϊκός ιστός για να επιτευχθεί η στύση. Διαπιστώσαμε ότι τα μικροπλαστικά ήταν παρόντα στον λείο μυϊκό ιστό του πέους. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και υποψιαζόμαστε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των λείων μυών.

Ως κοινωνία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το να πίνουμε νερό από πλαστικά μπουκάλια νερού, το να παίρνουμε συσκευασμένο φαγητό από έξω και, ακόμη χειρότερα, το να μαγειρεύουμε στον φούρνο μικροκυμάτων φαγητό σε πλαστικές συσκευασίες, επιτρέπουν να περάσουν στο σώμα μας πράγματα που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Και το πέος είναι το μοναδικό όργανο στο οποίο όλοι θα δώσουν προσοχή».

Επικίνδυνα τα μπουκαλάκια νερό

Η ανάλυση ιστών από πέντε ανδρών έδειξε ότι σχεδόν τα μισά (47,8%) από τα μικροπλαστικά ήταν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για στα ρούχα και τις συσκευασίες τροφίμων και ποτών όπως το εμφιαλωμένο νερό. Το πολυπροπυλένιο -ένα σκληρότερο μικροπλαστικό που χρησιμοποιείται επίσης σε συσκευασίες- αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τρίτο (34,7%) των ουσιών. Τέλος, ορισμένες από τις ουσίες ήταν τόσο μεγάλες όσο μισό χιλιοστό.

Οι επιστήμονες δήλωσαν: «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έρευνα σχετικά με την παρουσία μικροπλαστικών στον ιστό του πέους. Η ανίχνευση μικροπλαστικών στον εκεί εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ρύπων στη σεξουαλική υγεία».

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

trimperis
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
Ένα αναβαθμισμένο 5ετές Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών θα δώσει ισχυρότερα εφόδια
Πρόταση του Ομότιμου Καθηγητή Φυσικής Γ.Τριμπέρη για τα πτυχία που αναγνωρίζονται ως Integrated Master
pada
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή
Kαι τα οκτώ Τμήματα της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή, μετά και την έκδοση των σχετικών ΚΥΑ που...
ΠΑ.Δ.Α.: Και τα 8 Τμήματα της Σχολής Μηχανικών αποκτούν τη δυνατότητα ένταξης σε Πολυτεχνική Σχολή