Thumbnail
Ο σκύλος πριν πέσει για ύπνο κουλουριάζεται - Αραγε, γιατί το κάνει;

Μετά από μια κουραστική ή και όχι μέρα, το αγαπημένο σας σκυλοπαιδί πηγαίνει στο κρεβατάκι του, κάνει δυο τρεις κύκλους για να βρει την κατάλληλη θέση, κουλουριάζεται και κοιμάται.

Είναι μια πολύ γλυκιά και τρυφερή εικόνα να βλέπετε αυτή τη μικρή ή μεγάλη χνουδωτή μπαλίτσα να κλείνει τα ματάκια της και να την παίρνει ο ύπνος σαν μωρό.

Παρατηρώντας το κουτάβι σας ίσως αναρωτιέστε πώς βολεύεται σε αυτή τη στάση ή τι να σημαίνει ο τρόπος που απολαμβάνει να κοιμάται.

Για όλες τις συμπεριφορές των σκύλων υπάρχουν εξηγήσεις και σίγουρα υπάρχουν και για τους λόγους που κουλουριάζονται όταν κοιμούνται.

Το να κουλουριάζεται ένας σκύλος και να στριμώχνεται σε έναν χώρο για να κοιμηθεί είναι μια από τις αγαπημένες του στάσεις στον ύπνο. Σε εμάς μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά άβολο όμως εκείνος πραγματικά το απολαμβάνει.

1. Ο πιο προφανής λόγος που παίρνει αυτή τη στάση όταν πέφτει για ύπνο είναι η ζεστασιά που θέλει να νιώσει και να διατηρήσει. Με το να κουλουριάζεται σφιχτά σε μια μπάλα και βάζοντας τη μυτούλα του κάτω από την ουρά του, εξοικονομεί τη θερμότητα του σώματός του. Σκεφτείτε πώς κοιμόμαστε εμείς όταν κάνει κρύο. Συνήθως παίρνουμε εμβρυακή στάση κάτω από τα σκεπάσματα και προσπαθούμε να ζεσταθούμε. Αυτό, λοιπόν, κάνει και ένας σκύλος και αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η συμπεριφορά είναι κοινή στα θηλαστικά. Επομένως, εμείς και οι σκύλοι μοιάζουμε περισσότερο από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

2. Ένας ακόμη λόγος που το τετράποδο αυτό πλάσμα κουλουριάζεται την ώρα του ύπνου του είναι γιατί αυτή η στάση είναι χαραγμένη στο DNA του. Αυτή η συμπεριφορά πηγαίνει πολλές χιλιάδες χρόνια πίσω, προτού ακόμα οι σκύλοι εξημερωθούν. Όταν δηλαδή οι σκύλοι δημιουργούσαν αγέλες και δρούσαν μέσα από αυτές. Τι έκαναν δηλαδή; Εκτός από τη συνεργασία τους στο κυνήγι για την τροφή τους, οι σκύλοι κοιμόντουσαν μαζί σε σπηλιές δημιουργώντας φωλιές για να ζεσταίνονται τις κρύες μέρες. Και παρόλο που έχουν εξημερωθεί, αυτή τη συμπεριφορά την «κουβαλάνε» ακόμα και αν μένουν στο πιο ζεστό, μεταφορικά και κυριολεκτικά, σπίτι του κόσμου. Αυτό μάλιστα εξηγεί και γιατί οι σκύλοι κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν και προσπαθούν να φτιάξουν το κρεβάτι τους για να κοιμηθούν. Φτιάχνουν τη φωλιά τους για τη νύχτα!

3. Η ασφάλεια είναι, επίσης, ένας λόγος που ο σκύλος παίρνει αυτή τη στάση όταν κοιμάται. Ίσως να έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου ότι οι σκύλοι δείχνουν την κοιλιά τους όταν νιώθουν άνετοι και ασφαλείς. Αντιθέτως, κουλουριάζονται για να προστατεύσουν την κοιλιά και τα όργανά τους από τυχόν επιθέσεις. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι κάποιες συμπεριφορές χαραγμένες στο DNA τους και δεν μπορούν να μην τις ακολουθούν. Όπως παλιότερα έτσι και σήμερα σε περιπτώσεις που οι σκύλοι ζουν δυστυχώς στο δρόμο, υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν είτε από άλλα ζώα είτε από ανθρώπους. Για να είναι λοιπόν ασφαλείς, καθώς όλα τους τα ζωτικά όργανα βρίσκονται στην κοιλιακή τους χώρα, κουλουριάζονται για να προστατευθούν από επίδοξους θηρευτές. Αυτή η στάση τους επιτρέπει να νιώθουν και ψυχολογικά ασφαλείς και αυτό θα το καταλάβετε αν φέρετε στο μυαλό σας καταφύγια ή μέρη που ένας σκύλος μπορεί να νιώθει άγχος και πίεση.

4. Ο τελευταίος λόγος αυτής της στάσης ύπνου, όσο και να μας φαντάζει περίεργο, είναι η άνεση. Μπορεί να σκεφτόμαστε πώς ο σκύλος μας βολεύεται να έχει τη μουσούδα κάτω από την ουρά του, όμως θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας παραδείγματα από αστείες ή περίεργες στάσεις ύπνου δικές μας ή φίλων μας και τότε θα καταλάβουμε πως η άνεση τελικά είναι υποκειμενική.

Τελευταίες σκέψεις

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που τα χνουδωτά, τετράποδα φιλαράκια μας κουλουριάζονται για να κοιμηθούν. Είναι πραγματικά μία από τις πιο αξιαγάπητες εικόνες που μας κάνουν να τα αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο και είμαστε σίγουροι ότι κι εσείς όπως κι εμείς δεν χάνετε ευκαιρία να τα φωτογραφίζετε σε κάθε τους στάση. Τουλάχιστον τα δικά μας κινητά είναι γεμάτα από τις αστείες και αγαπησιάρικες φάτσες των σκύλων μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidikos_4.jpg
Αξιολόγηση: «Ντροπή και αίσχος! Αντικατέστησαν νεοδιόριστη προϊσταμένη νηπιαγωγείου επειδή απήργησε»
«Μόνο ντροπή και αίσχος χαρακτηρίζει την πράξη αυτή! Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο αλλά και ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας...
Αξιολόγηση: «Ντροπή και αίσχος! Αντικατέστησαν νεοδιόριστη προϊσταμένη νηπιαγωγείου επειδή απήργησε»