Πράσινο τσάι
Ποιο είναι το Νο1 βότανο για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου

«Η υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική επειδή ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να ελέγχει κάθε πτυχή του σώματος και της ζωής», λέει η πιστοποιημένη νευρολόγος Kimberly Johnson Hatchett, M.D.

Η διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου είναι απαραίτητη για τη γνωστική λειτουργία (την ικανότητα να σκέφτεστε, να μαθαίνετε και να θυμάστε), τη συναισθηματική ευεξία, τις φυσικές πτυχές της κίνησης και της ισορροπίας, καθώς και την αισθητηριακή υγεία (όπως η όραση, η ακοή, η γεύση). Η ευημερία του εγκεφάλου είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, επισημαίνει η Hatchett. Ο επαρκής ύπνος και η εύρεση χρόνου για τακτική άσκηση ενισχύουν επίσης τις γνωστικές ικανότητες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ορισμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στον εγκέφαλο.

Ποιο είναι το Νο1 βότανο για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά συχνά δεν εστιάζουμε στα οφέλη των βοτάνων. Εκτός από μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δημητριακά ολικής αλέσεως, το φασκόμηλο επίσης βοηθά, τονίζει η νευρολόγος και βοτανολόγος Maya Shetreat, M.D.

Το φασκόμηλο, επιστημονικά γνωστό ως Salvia officinalis, είναι κάτι περισσότερο από ένα βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Έχει από καιρό αναγνωριστεί για τα οφέλη του στη μνήμη και στην υγεία του εγκεφάλου. Οι περισσότερες έρευνες για το φασκόμηλο περιλαμβάνουν τη λήψη του ως εκχύλισμα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου βοήθησε στην ενίσχυση της απόδοσης στα τεστ μνήμης και της διάθεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Το φασκόμηλο περιέχει ροσμαρινικό οξύ και καρνοσικό οξύ, που έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Το ροσμαρινικό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες, που συνδέονται με τη γνωστική έκπτωση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Το ροσμαρινικό οξύ περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συσχετιστεί με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές. Το καρνοσικό οξύ είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.

Το διατροφικό προφίλ του φασκόμηλου

Το φασκόμηλο είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βότανο που προσφέρει μια ποικιλία απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α. Εκτός από αυτές τις βιταμίνες και μέταλλα, το φασκόμηλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διάφορα φλαβονοειδή, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα οφέλη του για την υγεία.

Πηγή: healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panellinies_panelladikes_vaseis.jpg
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές
Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα. 
Που θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές