σούπερ μάρκετ
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ενδείξεων «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» στα τρόφιμα;

Γιατί όμως άλλα τρόφιμα αναγράφουν «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και άλλα «Ανάλωση έως»; Τι διαφορά έχει το ένα από το άλλο και σε ποια περίπτωση μπορούμε να παρακάμψουμε με ασφάλεια τις αναγραφόμενες ημερομηνίες;

Ένα μπουκάλι γάλα δεν χαλάει ακριβώς στις 12.01 π.μ. της επομένης της ημερομηνίας λήξης ούτε τα ζυμαρικά γεμίζουν ζουζούνια αμέσως μόλις περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Το αν όμως η κατανάλωση γάλακτος και ζυμαρικών είναι ασφαλής ή όχι είναι ένα άλλο θέμα, σύμφωνα με τη δρα Κριστίν Κιρκπάτρικ, διαιτολόγο και επικεφαλής Διατροφικών Υπηρεσιών στο Wellness Institute της Cleveland Clinic.

Όπως εξήγησε προ ημερών στην εφημερίδα «New York Times», οι επισημάνσεις «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «ανάλωση έως» έχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ τους.

Η επισήμανση «Ανάλωση έως» («Use by» ή «Ημερομηνία λήξης») αφορά την ασφάλεια του τροφίμου, δηλαδή δείχνει μέχρι πότε μπορεί το τρόφιμο να καταναλωθεί με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι έχετε τηρήσει τις οδηγίες αποθήκευσης και συντήρησης που αναγράφει.

Αν αυτή η ημερομηνία παρέλθει, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, επομένως το τρόφιμο πρέπει να πεταχτεί. Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους σήμανση συμπεριλαμβάνονται τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα και οι έτοιμες σαλάτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

Αντίστοιχα, η επισήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») αφορά τη γεύση και την υφή του τροφίμου, αλλά όχι την ασφάλειά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν κινδυνεύετε αν καταναλώσετε το προϊόν για κάποιο διάστημα αφότου παρέλθει η ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ή υφή.

Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους ημερομηνίες συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα, τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα, σύμφωνα με το EUFIC.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι μόνο ασφαλής δεν είναι η συνήθεια πολλών να κοιτάζουν ή να μυρίζουν τα τρόφιμα για να εξακριβώνουν εάν έχουν χαλάσει ή όχι, κατά τον δρα Ρόμπερτ Γκραβάνι, καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Και αυτό διότι τα τρόφιμα αλλοιώνονται με διαφορετικό ρυθμό το καθένα, αναλόγως του είδους και του τρόπου παρασκευής και φύλαξής τους, επομένως μπορεί κάλλιστα να μοιάζουν ασφαλή για κατανάλωση, αλλά να μην είναι. Χώρια που «τα βακτήρια είναι αόρατα», προσθέτει.
Απ' όλα τα τρόφιμα, τα μόνα που θεωρητικώς μπορούν να καταναλωθούν επ' αόριστον είναι τα κατεψυγμένα, αλλά η ποιότητά τους φθίνει με τον καιρό, διευκρινίζει ο δρ Γκραβάνι.

Τι πρέπει, επομένως, να κάνουν οι καταναλωτές; Να επιστρατεύσουν τα... μάτια και την κοινή λογική τους. Αν ένα τρόφιμο γράφει «Ανάλωση έως» να το πετάτε αμέσως μόλις περάσει αυτό το «έως».

Και αν αναγράφει «ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι...» και παρέλθει αυτή η ημερομηνία, να κοιτάζετε πόσο έχει παρέλθει: αν αισθάνεστε ότι έχει περάσει πολύς καιρός, καλό είναι να μην το καταναλώσετε - το ίδιο και αν έχετε την οποιαδήποτε αμφιβολία για το αν πρέπει να το φάτε ή όχι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα