damaskina
Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι νόστιμα και θρεπτικά φρούτα με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε ή να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα δαμάσκηνα

  • Άτομα με διάρροια
  • Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  • Άτομα με διαβήτη
  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα με προβλήματα στα νεφρά
  • Άτομα με διάρροια

Τα δαμάσκηνα έχουν καθαρτική δράση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη διάρροια, η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να την επιδεινώσει.

Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα δαμάσκηνα μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως φούσκωμα, αέρια και κράμπες.

Αυτά τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού με δαμάσκηνα περιέχει 6,2 γραμμάρια φυτικών ινών, σύμφωνα με την Εθνική Βάση Δεδομένων Τροφών του USDA. Αυτό παρέχει το 21% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης για άνδρες άνω των 50 ετών και το 30% της ΣΗΠ για τις γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποία βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, η παρενέργεια της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι το φούσκωμα και τα αέρια, επομένως η κατανάλωση πολλών δαμάσκηνων μπορεί να προκαλέσει εντερική δυσφορία, ειδικά εάν δεν έχετε συνηθίσει σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.

Άτομα με διαβήτη

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα εκ των οποίων 30% γλυκόζη, 15% φρουκτόζη και 2% σουκρόζη (ζάχαρη). Επομένως τα άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψή τους.

Άτομα με αλλεργίες

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα δαμάσκηνα ή τα θειώδη, τα οποία μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη συντήρησή τους.

Άτομα με προβλήματα στα νεφρά

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των δαμάσκηνων σε κάλιο, τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να τα αποφύγουν.

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την προσθήκη δαμάσκηνων στη διατροφή σας.

Κίνδυνοι του ακρυλαμιδίου

Το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος ουσία που παράγεται κατά τη διαδικασία αποξήρανσης των δαμάσκηνων. Ο δείκτης ακρυλαμιδίου στο χυμό δαμάσκηνου είναι σχετικά υψηλός, σύμφωνα με το HealwithFood. Παρόλο που η κατανάλωση δαμάσκηνων σε μέτριες ποσότητες θεωρείται σχετικά ασφαλής, τα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου εγείρουν ανησυχίες σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

titanikos.jpg
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια
Η βύθιση του Τιτανικού το 1912 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.517 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παρασύρθηκαν από τα ρεύματα του ωκεανού ή...
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια