Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Η πρώτη στην χώρα μας Επώνυμη Έδρα, με αντικείμενο τη διδασκαλία και την έρευνα στις Μικρασιατικές Σπουδές, θα λειτουργήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως στη σημερινή εκδήλωση υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και των δωρητριών εταιρειών Alumil, Optima Bank, Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, Μπίκας ΑΕ και ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το μνημόνιο υπέγραψε ο Πρύτανης, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ενώ από τους δωρητές, ο Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Alumil Βιομηχανία Αλουμινίου, ο Δημήτριος Κυπαρίσσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Optima Bank ΑΕ, ο Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, ο Γεώργιος Μπίκας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΠΙΚΑΣ ΑΕ και ο Συμεών Διαμαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, καθώς και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Μικρασιατικές σπουδές

Όπως επισημάνθηκε κατά την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, η Έδρα των Μικρασιατικών Σπουδών συνιστά μια σημαντική γέφυρα, επιστημολογική και επιστημονική, για τα αντικείμενα που ήδη θεραπεύει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, δηλαδή τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη από τη μια και την Μέση Ανατολή από την άλλη.

Το αντικείμενο της Έδρας αφορά ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών αντικειμένων, όχι μόνο γύρω από της γεωπολιτική διάσταση της Μικράς Ασίας, αλλά και την θρησκευτική, ιστορική, εθνολογική και πολιτιστική διάσταση, συνιστώντας συνεπώς μια πολυδιάστατη επιστημονική προσέγγιση του Μικρασιατικού χώρου.

Όπως τονίστηκε, η Μικρά Ασία για τους Έλληνες δεν είναι μόνο ένας γεωγραφικός χώρος. Συνδέεται άρρηκτα με την αναγκαστική μετακίνηση ενός πληθυσμού ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων, που στην πραγματικότητα διαμόρφωσε την σύγχρονη Ελλάδα. Συνεπώς, η μελέτη για τη Μικρά Ασία είναι ένας αναστοχασμός για την εθνική μας συλλογική ταυτότητα, την οποία διαμόρφωσαν οι πρόσφυγες που ήρθαν στην χώρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Εναρκτήριες ομιλίες πραγματοποίησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και ο Προέδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

Τιμητικές παρεμβάσεις έγιναν από την βυζαντινολόγο ιστορικό και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, καθώς και από την ηθοποιό, συγγραφέα και ιστορικό, Μιμή Ντενίση, η οποία δέχθηκε τις ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα όλων, για την καθοριστική της συμβολή στην ιδέα και την προώθηση της ίδρυσης της Έδρας στη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η κύρια ομιλία της εκδήλωσης δόθηκε από τον καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτριο Σταματόπουλο, με τίτλο «Από το Ίλιον στη Σμύρνη: η Μικρά Ασία από τη μακρά στη βραχεία ιστορική διάρκεια».

Μικρασιατικές σπουδές

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας και Θεόδωρος Καράογλου, o Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Γάλλος Γενικός Πρόξενος και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Ζαν-Λικ Λαβό, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας. εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αντιπρυτάνεις του ΠΑΜΑΚ και του ΑΠΘ, Κοσμήτορες, Πρόεδροι Τμημάτων, μέλη ΔΕΠ και πλήθος κόσμου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lipos_0.jpg
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», αυτές είναι ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς
8 τροφές που «καίνε» το λίπος της κοιλιάς και μειώνουν το βάρος
egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα