Νέες μητέρες: Ποια επιδόματα δικαιούνται
Αυτά είναι τα επιδόματα για τις νέες μητέρες

Μετά και την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, με την οποία το επίδομα μητρότητας διάρκειας 9 μηνών επεκτάθηκε και σε εργαζόμενες ΔΕΚΟ και τραπεζών, πλέον όλες οι γυναίκες που αποκτούν παιδί λαμβάνουν για ένα συνολικό διάστημα 13 μηνών εγγυημένη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Ωστόσο, σε σχέση με το Δημόσιο, υπάρχει διαφορά, καθώς οι μητέρες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν επίδομα κύησης και λοχείας με πλήρεις αποδοχές για 4 μήνες και στη συνέχεια το 9μηνο επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο οι μητέρες που αποκτούν παιδί λαμβάνουν για 13 μήνες τις πλήρεις αποδοχές τους.

Οι δε αυτοαπασχολούμενες επιδοτούνται με 800 ευρώ και 486 ευρώ, αν είναι αγρότισσες, για τους 4 μήνες κύησης και λοχείας και στη συνέχεια λαμβάνουν το επίδομα των 830 ευρώ για 9 μήνες.

Στο σύνολο των ενισχύσεων για τις νέες μητέρες έρχεται να προστεθεί και το επίδομα γέννησης, που αυξήθηκε στις 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στις 2.700 ευρώ για το δεύτερο, στις 3.000 ευρώ για το τρίτο και στις 3.500 ευρώ για την απόκτηση τέταρτου και άνω παιδιού.

Οι μητέρες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν και την αναλογία Δώρων στα επιδόματα κύησης-λοχείας και μητρότητας.

Ανάλογα με το Ταμείο στο οποίο είναι ασφαλισμένες, οι ενισχύσεις που δικαιούνται οι μητέρες για 13 μήνες διαμορφώνονται ως εξής:

*Μισθωτή του ιδιωτικού τομέα με μισθό 830 ευρώ (κατώτατος μισθός) που αποκτά το πρώτο της παιδί δικαιούται συνολικά 13.190 ευρώ για 13 μήνες, ποσό που αποτελείται από επίδομα κύησης και λοχείας 3.320 ευρώ για 4 μήνες, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ.

*Μισθωτή του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές 1.312 ευρώ που αποκτά το πρώτο της τέκνο δικαιούται 15.118 ευρώ για 13 μήνες, ποσό που αποτελείται από 5.248 ευρώ επίδομα κύησης και λοχείας, 2.400 ευρώ επίδομα γέννησης και 7.470 ευρώ επίδομα.

*Αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος θα λάβει επίδομα κύησης και λοχείας 800 ευρώ, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ. Αθροιστικά, 10.670 ευρώ.

*Αγρότισσα δικαιούται επίδομα κύησης και λοχείας 486 ευρώ, επίδομα γέννησης 2.400 ευρώ και επίδομα μητρότητας 7.470 ευρώ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 10.356 ευρώ.

Επιδόματα τέκνου

Στα επιδόματα μητρότητας προστίθενται και τα επιδόματα παιδιού που λαμβάνουν από τον ΟΙΠΕΚΑ οι δικαιούχοι γονείς με εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ellnikia_nisia_greek_islands_mykonos.jpg
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ
Ο Νικ Κρέιβεν, υποδυόμενος τον απλό τουρίστα, παρήγγειλε δύο μπίρες και ένα πιάτο με θαλασσινά και μετά… ζήτησε τις εξηγήσεις για τον ακριβό...
Μύκονος: Αυτοψία στο «εστιατόριο της κλοπής» – Εκεί που μία γαρίδα φθάνει να κοστίζει 87 ευρώ
Νοσοκομείο Νάξου
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;
Η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας υπό το πρίσμα της τουριστικοποίησης: Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Νάξου
Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε