Νοσοκομείο Νάξου
Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;

Αποτελεί κοινό μυστικό για την τοπική κοινωνία της Νάξου, όπως και άλλων νησιωτικών περιοχών, ότι το εκεί σύστημα δημόσιας Υγείας νοσεί. Πρόσφατες είναι οι καταγγελίες του τραγουδιστή Στάθη Δρογώση (12-07-2024) αναφορικά με τη συστηματική παραπομπή ασθενών από ιατρούς του κρατικού Νοσοκομείου Νάξου σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο του νησιού για αξονική τομογραφία και μάλιστα χωρίς κάποιο επίσημο παραπεμπτικό, με αποτέλεσμα την αθέμιτη κερδοφορία ιδιωτών επιχειρηματιών εις βάρος των Ελλήνων ασφαλισμένων: «Στη Νάξο σήμερα χτύπησε η μητέρα μου στο κεφάλι. Χρειάστηκε αξονική. Δεν την έκαναν στο νοσοκομείο. Πήγε στον μόνο ιδιωτικό τομογράφο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ. 213,13 (ευρώ) για επείγον περιστατικό σε Ελληνίδα ασφαλισμένη. Το ΕΣΥ πεθαίνει αργά και βασανιστικά. Εμείς είχαμε τα χρήματα. Κάποιος που δεν έχει, τι κάνει; Επαναλαμβάνω! Για ΕΠΕΙΓΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. Μέσα στην τουριστική σεζόν με χιλιάδες επισκέπτες το μονοπώλιο το έχει μια ιδιωτική επιχείρηση που θησαυρίζει χωρίς σύμβαση με ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση είχε λέει προτεραιότητα το ΕΣΥ. Αν δεν το είχε, τι θα κάναμε;». Μόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου αυτού από τον Στάθη Δρογώση είχαμε (προσχηματική) παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη. Έτυχε να βρεθεί ένας «επώνυμος» για να μπορέσει επιτέλους να πληροφορηθεί η ευρύτερη κοινή γνώμη το τι πραγματικά συμβαίνει στον τομέα της δημόσιας Υγείας στο τουριστικό αυτό νησί των Κυκλάδων.

Πληροφορούμαστε ακόμα, από επίσημα χείλη, ότι η δημόσια μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Νάξου αποτελεί (εν δυνάμει) πηγή εσόδων, άρα και κερδοφορίας, και ότι παράλληλα προκρίνεται η μη ενίσχυση και η μη ανανέωση του υφιστάμενου ιατρικού προσωπικού που διαχειρίζεται τη μονάδα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νάξου κ. Δ. Λιανό: «Εδώ υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από άτομα που χρήζουν αιμοκάθαρσης. Επειδή είμαστε τουριστικό νησί και είναι σημαντικό… δηλαδή… υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον (με ενοχλούνε κι εμένα) από διάφορες χώρες της Ευρώπης να έρθουν να ταξιδέψουν. Δηλαδή εάν ο τεχνητός νεφρός, που τώρα θα επεκταθεί και με το υφιστάμενο προσωπικό, χωρίς άλλο (προσωπικό), θα μπορέσει να εξυπηρετήσει περισσότερο (κόσμο). Θα είναι σημαντική πηγή εσόδου για το Νοσοκομείο. Δηλαδή όταν, επειδή είναι στο κεντρικό Αιγαίο η Νάξος κτλ., θέλει ο κόσμος να κάνει διακοπές. Ξέρετε, τα ταμεία πληρώνουνε. Και θα ήταν ένα σημαντικό έσοδο εδώ για το Νοσοκομείο. Και θα μπορούσαν να έρθουνε για όλο το χρόνο επισκέπτες: τουρίστες, Ευρωπαίοι πολίτες και όχι μόνο· και Αμερικάνοι κτλ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, η στόχευση (είναι) να δουλεύει ο τεχνητός νεφρός».

Αυτά ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κας Δόμνας Μιχαηλίδου στο Νοσοκομείο Νάξου στις 27 Μαΐου 2024, τα οποία είναι προφανές ότι δεν αποτελούν απλώς προσωπικές θέσεις του δημάρχου Νάξου, αλλά απηχούν την επίσημη γραμμή των ιθυνόντων στον τομέα της δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι οι παραπάνω δηλώσεις έλαβαν χώρα ενώπιον της διοικήτριας του Νοσοκομείου Νάξου κας Κ. Φραγκίσκου, του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Χ. Ροϊλού και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Νάξου κ. Β. Ραπτάκη, τυγχάνοντας της έμμεσης πλην σαφούς επιδοκιμασίας τους, όπως προκύπτει από το σχετικό βίντεο. Είναι λογικό, ίσως και αναμενόμενο, η προσέγγιση αυτού του τύπου να βρίσκει απήχηση σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον τομέα του τουρισμού, όμως είναι αδιανόητο να αποτελεί την κυρίαρχη αντίληψη φορέων επιφορτισμένων με τη διαχείριση και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας. Εγείρονται λοιπόν ερωτήματα και ανακύπτουν σοβαρά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους στον τομέα της Υγείας: στο επίκεντρο της κρατικής πολιτικής βρίσκεται ο άνθρωπος και ο πολίτης ή όλα κινούνται βάσει του κέρδους και των νόμων της Αγοράς; Ποια δημόσια Υγεία ευαγγελίζονται η σημερινή κυβέρνηση και όσοι χαράσσουν την πολιτικής της στον τομέα αυτό;

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι και το γεγονός ότι έως τώρα έχουν καταγραφεί κατά την τελευταία τουλάχιστον τετραετία ουκ ολίγες περιπτώσεις εποχικών κατοίκων της Παροναξίας, ακόμη και δημοτών, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να μεταβαίνουν συστηματικά στη Μύκονο για την αναγκαία γι’ αυτούς αιμοκάθαρση, στο εκεί ιδιωτικό νεφρολογικό κέντρο, λόγω αδυναμίας (ή απροθυμίας) του Νοσοκομείου Νάξου να τους δεχτεί.

Στα νερά λοιπόν και τα απόνερα του «υπερτουρισμού» όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν μία τάση διαμόρφωσης πολιτών «δύο ταχυτήτων», όπου οι παροχές υπηρεσιών Υγείας προορίζονται κατά προτεραιότητα για τους «κατέχοντες». Η επικρατούσα αυτή τάση στα νησιά μας για «ταϋλανδοποίηση», στο βωμό του κέρδους των ολίγων, εις βάρος του κοινωνικοί συνόλου, προφανώς και θα πρέπει κάπου να σταματήσει. Η δημόσια δωρεάν Υγεία αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό, μη υποκείμενο στους κανόνες της Αγοράς. Δωρεάν παροχές υπηρεσίες Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, για την κάθε λαϊκή οικογένεια, είναι το ζητούμενο στους χρόνους της κυριαρχίας της καπιταλιστικής ασυδοσίας και βαρβαρότητας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα