Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, τα κρούσματα της λοίμωξης, οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι (και) στη χώρα μας, αυξάνονται.
Στη χώρα μας, την εβδομάδα 1-7 Ιουλίου, στις οκτώ από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από τον ΕΟΔΥ, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2.
Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο αριθμός των εισαγωγών σε νοσοκομεία με τον ιό (575, έναντι 380 που ήταν ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και 198 την αντίστοιχη εβδομάδα 2023, με τις διασωληνώσεις να φτάνουν τις εννέα, έναντι τεσσάρων τις προηγούμενες εβδομάδες και πέντε το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με τους διασωληνωμένους που νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID-19 να φτάνουν τους 13, την εβδομάδα αυτή καταγράφηκαν 21, έναντι 13 θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (μέσος εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων) και 16 το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊου που παρακολουθείται από τις επιστημονικές αρχές στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου, αποτελεί και την πλειοψηφία των κρουσμάτων. Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T επικρατούν στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες.
Το μυστήριο…
Μυστήριο πάντως εξακολουθεί να παραμένει γιατί η Covid-19 εξαπλώνεται το καλοκαίρι με τόση ευκολία όσο και το χειμώνα, ενώ η γρίπη τείνει να είναι κυρίως μια χειμερινή ασθένεια, λέει ο Linsey Marr, καθηγητής Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech, που ειδικεύεται στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών.
«Έχω μελετήσει την εποχικότητα της γρίπης για πολλά χρόνια και έχουμε κάποιες υποθέσεις σχετικά με το γιατί κορυφώνεται το χειμώνα», λέει ο Marr και εξηγεί:
«Το ένα είναι ότι ο ιός της γρίπης επιβιώνει καλύτερα σε ξηρές συνθήκες. Ένα άλλο είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι πιο αδύναμο το χειμώνα και ένα τρίτο είναι ότι τα θερμαινόμενα κτίρια είναι ερμητικά σφραγισμένα και ανακυκλώνουν τον μολυσμένο αέρα. Το καλοκαίρι, ορισμένες από αυτές τις συνθήκες ισχύουν σε δροσερά, κλιματιζόμενα κτίρια, ωστόσο δεν βλέπουμε κορύφωση της καλοκαιρινής γρίπης, αλλά του κορονοϊού. Ο SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι πιο «σκληρός» από τον ιό της γρίπης», σημειώνει ο Marr, «επομένως μπορεί απλώς να είναι σε θέση να επιβιώνει και να ευδοκιμεί σε συνθήκες που η γρίπη δεν μπορεί».
Επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και διευθυντής του προγράμματος υγιεινών κτιρίων του Χάρβαρντ, Τζόζεφ Άλαν, μιλώντας στο Scientific American εξηγεί ότι τα κτίρια και τα κλιματιστικά τους ίσως να δίνουν μια απάντηση στο ερώτημα της αύξησης. Πολλά σπίτια λειτουργούν με κλιματιστικά που ανακυκλώνουν τον ενδεχομένως μολυσμένο με ιούς αέρα που βρίσκεται μέσα στον χώρο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση