Thumbnail
Πόσες μέρες μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι για να φύγετε διακοπές

Είναι όλα έτοιμα, έχουμε κλείσει ξενοδοχείο, έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα για τα αξιοθέατα που θα επισκεφτούμε, τις παραλίες που θα κολυμπήσουμε, σε ποιες ταβέρνες θα πάμε να φάμε και που θα πιούμε το ποτό μας.

Αλλά άλλο πράγμα είναι το πιο βασικό: που θα αφήσουμε τη γάτα μας. Μπορεί να μείνει μόνη της λίγες μέρες; Και αν ναι, πόσες μέρες; Μήπως τελικά πρέπει να την πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο ζώων ή σε κάποιον pet keeper; Ή το καλύτερο είναι να αγγαρέψουμε κάποιον συγγενή ή φίλο για να μας την προσέχει;

Η αλήθεια είναι ότι παρά την κοινή πεποίθηση που επικρατεί ότι οι γάτες είναι μοναχικές και ανεξάρτητες, αγαπάνε την ανθρώπινη παρέα και την έχουν ανάγκη. Δεν χρειάζονται μόνο το φαγητό από εμάς, αλλά θέλουν να έχουν και αλληλεπίδραση μαζί μας, να μας βλέπουν, να τις χαϊδεύουμε, να παίζουμε και να μιλάμε, όπως ακριβώς θα κάναμε με κάποιον άλλον άνθρωπο ή έναν σκυλάκο.

Αλλά, ας πιάσουμε το υποθετικό σενάριο που η γάτα μας πρέπει να μείνει μόνη της στο σπίτι. Πόσες μέρες είναι σωστό να μείνει μόνη της και τι θα χρειαστεί να κάνουμε για να παραμείνει ήρεμη και χαλαρή κατά τη διάρκεια της απουσίας μας;

Το θετικό με τις γάτες είναι ότι δεν χρειάζονται βόλτα για να πάνε τουαλέτα όπως οι σκύλοι. Ευτυχώς, επισκέπτονται την αμμολεκάνη τους όποτε το θελήσουν και γι’ αυτό τον λόγο είναι αρκετά πιο ανεξάρτητες όσον αφορά την συγκεκριμένη ανάγκη. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σωστό να μένει μόνη της ώρες και μέρες ολόκληρες.

Θεωρητικά, η γάτα μας μπορεί να μείνει μόνη της στο σπίτι 1 με 3 ημέρες το πολύ. Μετά το πιο πιθανό είναι να εμφανίσει καταστροφικές συμπεριφορές γιατί θα βαρεθεί ή μπορεί να αγχωθεί, να αρχίσει να κλαίει και να νιώθει αρνητικά συναισθήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λείψουμε στη γατούλα μας και όταν μας ξαναδεί θα κάνει σαν τρελή από τη χαρά της – εκτός αν μας κρατάει για λίγο μούτρα που φύγαμε χωρίς αυτή και το παίξει σκληρή μέχρι να ενδώσει στα χάδια μας.

Οπότε, σε περίπτωση που θελήσουμε να πάμε ένα τριήμερο, μπορούμε να την αφήσουμε μόνη στο σπίτι, λαμβάνοντας όμως κάποια μέτρα προτού ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας.

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν σημεία-παγίδες στο σπίτι μας, όπως για παράδειγμα κάποιο παράθυρο σε ανάκληση που μπορεί να «κολλήσει» και να τραυματιστεί (ίσως και θανάσιμα). Ή απορρυπαντικά και καθαριστικά σε προσβάσιμο σημείο, τα οποία μπορεί με λίγη προσπάθεια να ανοίξει και να έχει δυσάρεστη κατάληξη. Άρα, λοιπόν, καλό είναι να αποκλείσουμε όσο μπορούμε πιθανά ατυχήματα μέσα στο σπίτι, ενώ ο μικρός μας αίλουρος θα βρίσκεται μόνος του.

Το δεύτερο και σημαντικότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε το νερό και το φαγητό της γάτας μας. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτόματες ταΐστρες και ποτίστρες σε διάφορες τιμές και σχέδια και μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε γάτας. Θα πρέπει να φροντίσουμε ότι θα έχει όσο νερό χρειαστεί και τροφή αρκετή για να μην πεινάσει τις μέρες που θα λείπουμε.

Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να πάρουμε αυτόματη ταΐστρα και ποτίστρα, μπορούμε να αφήσουμε διάσπαρτα στο σπίτι μπολάκια με νερό και φαγητό. Ωστόσο, αν η γάτα μας συνηθίζει να τρώει πολύ γρήγορα και χωρίς μέτρο, τότε η καλύτερη λύση είναι η αυτόματη ταΐστρα. Όπως, επίσης, αν η γάτα μας είναι λίγο ατακτούλα και μπορεί να χύσει το μπολ με το νερό της, τότε και σε αυτή την περίπτωση η αυτόματη ποτίστρα είναι η μόνη λύση για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Ας μην ξεχάσουμε και τα παιχνίδια. Για να μπορεί να παίξει και να μην αρχίσει να βαριέται η γάτα μας, θα πρέπει να έχει πολλά και ενδιαφέροντα παιχνίδια. Το ονυχοδρόμιο είναι ό,τι πρέπει για τα νύχια της γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε, αγαπάει να τα λιμάρει σε όποια επιφάνεια βρει. Οπότε για να αποφύγουμε ζημιές, ας της έχουμε διαθέσιμα τα αγαπημένα της παιχνίδια και ένα καλό ονυχοδρόμιο.

Αν της αρέσει η μουσική, μπορούμε να αφήσουμε ένα ραδιόφωνο να παίζει σε χαμηλή ένταση, για να νιώθει ότι έχει πάντα μαζί της παρέα.

Επειδή η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και οι γάτες λατρεύουν να είναι καθαρές και λατρεύουν ακόμα περισσότερο να πηγαίνουν τουαλέτα σε μια καθαρή αμμολεκάνη, ας της κάνουμε το χατίρι. Πρέπει να καθαρίσουμε πολύ καλά πριν φύγουμε την τουαλέτα της, λοιπόν, και αν υπάρχει η δυνατότητα να της προσφέρουμε και μια δεύτερη για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχει επιλογή και ακόμα και να γεμίσει η μία, θα έχει την άλλη.

Μια καλή λύση για να μπορούμε να ξέρουμε τι κάνει η γατούλα μας ανά πάσα στιγμή είναι να τοποθετήσουμε μια κάμερα. Στην αγορά υπάρχουν πολύ οικονομικές αν θέλουμε να κάνουμε μια καλή επένδυση.

Τέλος, μπορούμε αν θέλουμε να πούμε σε κάποιο άτομο της εμπιστοσύνης μας αλλά και της εμπιστοσύνης της γάτας μας να περνάει μια φορά την ημέρα για να βλέπει τι κάνει, να ελέγχει αν έχει νερό, φαγητό και αν η αμμολεκάνη της είναι καθαρή.

Συνοψίζοντας

Κάποιες φορές, αναγκαστικά ο μικρός μας αίλουρος θα πρέπει να μείνει μόνος του λίγες μέρες. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε γιατί μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί βέβαια να έχουμε κάνει τα αδύνατα δυνατά για να είναι ήρεμος και χαρούμενος ακόμα και κατά τη διάρκεια της απουσίας μας. Βέβαια, ας μην γίνει συνήθεια γιατί μπορεί η γάτα μας να αναπτύξει άγχος και ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
 
Πηγή: topetmou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

titanikos.jpg
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια
Η βύθιση του Τιτανικού το 1912 στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.517 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παρασύρθηκαν από τα ρεύματα του ωκεανού ή...
Τιτανικός: Ο πραγματικός λόγος που δεν βρέθηκαν σκελετοί στα συντρίμμια