φωτιά Μάτι
«Δεν μπόρεσα να τους βρω.. ποιος να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανένας…»

Συνεχίστηκε σήμερα (29/07) η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, με την συγκλονιστική κατάθεση της Βαρβάρας Βουκάκη, η οποία έχασε το σύζυγό της, Γρηγόρη Φύτρο και τα δύο παιδιά της, Εβίτα και Ανδρέα, κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της, η Βαρβάρα Βουκάκη γεμάτη αγωνία έφτασε στην περιοχή αναζητώντας την οικογένεια της. «Φώναζα τα ονόματα της Εβίτας, του Ανδρέα και του Γρηγόρη, αλλά δεν υπήρχε κανείς να μας απαντήσει. Σαν να ήμασταν φαντάσματα, σε ένα νεκρικό τοπίο. Μαύρα όλα και μύριζε καμμένη σάρκα. Μέσα στα αυτοκίνητα κάποιοι όγκοι. Είδα ανθρώπους καμένους και ανθρώπους ξαπλωμένους και εγώ ήλπιζε να μην δω και τους δικούς μου έτσι. Σε ένα μικρό στενό ήταν παρατημένο το αυτοκίνητο του συζύγου μου, άρχισα να φωνάζω πιο δυνατά, χωρίς να απαντάει κανείς. Δεν μπόρεσα να τους βρω.. ποιος να μου απαντήσει; Δεν ζούσε κανένας…».

Η μάρτυρας τόνισε πως ο σύζυγος της υποχρεώθηκε από περιπολικό να επιστρέψει στο Μάτι με το αμάξι, ενώ πήγαινε στη Ραφήνα, πράγμα που τους οδήγησε στη φωτιά. «Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μεταξύ των φορέων, κάποιος… κάτι… δεν ενημερώσατε τους ανθρώπους μας να φύγουν, κινήθηκαν κατά βούληση. Ο Γρηγόρης μου έριξε τη ζαριά του και θα είχε σωθεί, αν δεν τον είχε γυρίσει πίσω η αστυνομία» τόνισε η κυρία Βουκάκη.

Στη συνέχεια, η κυρία Βουκάκη εξήγησε πως ενημερώθηκε για το θάνατο του ενός παιδιού της. Όπως είπε «η υπάλληλος στο λιμεναρχείο με ενημέρωσε για μια φωτογραφία από ένα κορίτσι που έμοιαζε με την Εβίτα αλλά δεν ήξερε αν θα το άντεχα να τη δω. Είδα το κοριτσάκι και ήταν η Εβίτα μου. Φορούσε τα ίδια ρούχα, όπως είχε στείλει ένα βίντεο το μεσημέρι ενώ τραγουδούσε. Αυτή τη φορά όμως δεν είχε ζωή, δεν ήταν καμένη, ήταν με τα ρούχα και τα βραχιολάκια της.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας περιγράψω τι ένιωσα, ήθελα να χαθεί και η δίκη μου ζωή. Έμαθα ότι βρισκόταν στο οικόπεδο, ήταν από τους τελευταίους στο οικόπεδο Φράγκου. Ο Γρηγόρης βρέθηκε καμένος, λίγο πιο πίσω ο Ανδρέας, και η Εβίτα στην τελευταία προσπάθεια έφυγε προς τα βράχια. Υπήρχαν άνθρωποι που την είδαν, σε μια τελευταία προσπάθεια πήδηξε και έπεσε στα βράχια, στην παραλία. Και ένας από αυτούς έτρεξε να δει, να δώσει μια βοήθεια και είδε το παιδί μου και κάλεσε την πυροσβεστική αλλά δεν ήρθε κανείς. Και η Εβιτούλα μου ζούσε και της κρατούσε το χέρι, μέχρι που της ξεψύχησε εκεί. Θα μπορούσα να είχα έστω ένα παιδί αν υπήρχε ενημέρωση, αν ένας λιμενικός, ένας πυροσβέστης.. δεν ξέρω. Θα είχε το παιδί μου όπως κι αν ήταν, ζωντανό».

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που είδε τη ζωή της να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγη ώρα, ζήτησε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για την εθνική τραγωδία του 2018, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα τραγικό κακούργημα.

«Τις ευθύνες τις ξέρουν αυτοί που τις έχουν, μένει μόνο μέσα από τις διαδικασίες να αναγνωριστούν και να αποδοθούν. Είναι ένα τραγικό κακούργημα, μια δολοφονία. Έτσι νιώθω και έτσι είναι. Ζητώ να σταματήσει το κακό σε αυτή τη χώρα. Αυτοί που αναλαμβάνουν υπεύθυνες θέσεις να τις τιμούν. Δεν ξέρω ποιος έδωσε εντολές, ο πρωθυπουργός, κάποιος υπουργός, κάποιος άλλος; Θέλω να γίνει κάτι καλύτερο για το μέλλον και μόνο μέσω της παραδειγματικής τιμωρίας, μιας μεγάλης αλλαγής, θα μπορούσε να γίνει αυτό» είπε στο δικαστήριο.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε και μία στιχομυθία της μάρτυρος με την πρόεδρο του δικαστηρίου. Η Βάρβαρα Βουκάκη είπε απευθυνόμενη προς το δικαστήριο «συγνώμη αν μακρηγορώ αλλά αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου» με την πρόεδρο να απαντά «το καταλαβαίνω, πολλοί θέλουν να πουν την ιστορία της ζωής τους, αλλά λίγο πιο σύντομα…».

Νωρίτερα, κατέθεσαν στο δικαστήριο έξι εγκαυματίες και συγγενείς νεκρών της εθνικής τραγωδίας του 2018.

Μέσω των μαρτυριών που ακούστηκαν στο δικαστήριο σκιαγραφήθηκε η απουσία του κρατικού μηχανισμού αλλά αναδείχθηκαν και ευθύνες παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Υπήρχε σχέδιο δημοσίων σχέσεων για να πέσει το φταίξιμο στους κατοίκους. Ακούσαμε για παράνομη δόμηση αλλά οι περισσότεροι πέθαναν σε κομμάτι εντός σχεδίου πόλεως. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την απομάκρυνση. Προσπάθησαν να ρίξουν ευθύνη ότι έφταιγε ο καιρός, ήταν άστατος αλλά όχι απρόβλεπτος. Ήταν προφανές ότι η φωτιά θα έμπαινε στην περιοχή. Αυτό που έγινε ήταν μια μη οργανωμένη απομάκρυνση, 3.000 κόσμος σώθηκε γιατί έτρεξαν να ξεφύγουν. Δεν ζητήσαμε μια οργανωμένη απομάκρυνση, αλλά για αυτή τη μη οργανωμένη απομάκρυνση να μας ενημερώσουν νωρίτερα που βρίσκεται η φωτιά» κατέθεσε ο Θεοφάνης Χατζησταματίου, ο γιος του οποίου σε ηλικία 5,5 ετών είναι από τους νεότερους εγκαυματιές.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του τότε δημάρχου Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, τονίζοντας : «Ο Μπουρνούς στις 6 παρά βγήκε και καθησύχασε τους ακροατές για να μην βγούμε στους δρόμους και εμποδίσουμε το έργο της πυροσβεστικής.»

Από την πλευρά της, η Βασιλική Κατσαργύρη, η οποία έχασε τον σύζυγο της στο Νέο Βουτζά περιέγραψε μία ενδεικτική συνομιλία που είχε με έναν πυροσβέστη. «Ρώτησα έναν πυροσβέστη, “έχουμε θύματα στο Βουτζά;” και απάντησε “θα μάθετε από τα μέσα”. Δεν μας ενημέρωσαν ούτε ότι υπάρχει δυνατός άνεμος, τώρα τουλάχιστον χρησιμοποιούν το 112. Ούτε εναέρια μέσα, ούτε ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση. Μόνο αν θέλετε μένετε ή φεύγετε…».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τσολακης
Σχολείο παιδείας και ανθρωπισμού και η συμβολή του Χρίστου Τσολάκη
«Ο Χρίστος Τσολάκης είχε την ικανότητα να εμπνέει τους συνομιλητές του, ήταν το ηθικό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και μαχητικότητας παράλληλα»
Σχολείο παιδείας και ανθρωπισμού και η συμβολή του Χρίστου Τσολάκη
mitsotakis
Υπουργικό Συμβούλιο: Αύριο στις 10:00 η συνεδρίαση – Ποια είναι τα θέματα της ατζέντας
Τα θέματα που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργικό Συμβούλιο: Αύριο στις 10:00 η συνεδρίαση – Ποια είναι τα θέματα της ατζέντας