Όσπρια
Το όσπριο που διώχνει τη μελαγχολία και ανεβάζει τη διάθεση

Τα κουκιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθημάτων των ανθρώπων που τα καταναλώνουν.

Τα κουκιά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι περιέχουν χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης και των συναισθημάτων των ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Μια βελτίωση, μάλιστα, που δεν είναι προσωρινή, αλλά έχει διάρκεια.

Όπως λέει η Nadia Mohd-Radzman, βοτανολόγος και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, τα κουκιά είναι ένα παραγνωρισμένο όσπριο, το οποίο, όμως, έχει σημαντικά οφέλη.

Τα κουκιά είναι φθηνά, τα βρίσκει κανείς εύκολα και έχουν γνωστές ευεργετικές ιδιότητες, τονίζει.

Η ίδια δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μία συγκεκριμένη ουσία που υπάρχει στα κουκιά, τη λεβοντόπα, ή L-dopa, η οποία χρησιμοποιείται μάλιστα στην κλινική θεραπεία ατόμων με Πάρκινσον – και τα κουκιά περιέχουν υψηλά επίπεδα της ουσίας αυτής.

«Το κρίσιμο είναι ότι η L-dopa έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάστασης που είναι γνωστή ως ανηδονία, η οποία είναι ουσιαστικά η αδυναμία να αισθανθεί κανείς ή να βιώσει ευχαρίστηση. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι τα κουκιά είναι σημαντικά», τονίζει, επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότεροι νέοι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα ψυχικής υγείας και το να τους βοηθήσουμε να ακολουθούν μια σωστή, υγιεινή διατροφή θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Τα κουκιά θα είναι η πρώτη μας γραμμή επίθεσης», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους ανθρώπους που δεν μπορούν να φάνε κουκιά λόγω έλλειψης του ενζύμου G6PD («κυαμισμός» ή «φαβισμός»), η ίδια επισημαίνει ότι «προφανώς αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε».

Να σημειωθεί ότι η έλλειψη του συγκεκριμένο ενζύμου έχει σαν αποτέλεσμα την αιμόλυση, όταν ο οργανισμός έρθει σε επαφή με συγκεκριμένες ουσίες (κουκιά, ναφθαλίνη) ή φάρμακα (ασπιρίνη).

«Μια λύση είναι να βρούμε ποικιλίες κουκιών που να περιέχουν χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό στα ευάλωτα άτομα. Ωστόσο, η πραγματική λύση είναι να δημιουργηθούν γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες με την τεχνολογία Crispr, οι οποίες δεν θα περιέχουν ίχνη των χημικών ουσιών που προκαλούν κυαμισμό – και αυτό είναι που έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε».

Πηγή: iatropedia

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
Το πρωί της Τετάρτης, ένας συρμός «κόλλησε» μεταξύ των σταθμών «Πανεπιστήμιο» και «Σιντριβάνι», ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από τη Νέα Ελβετία προς το...
Πρόβλημα ξανά στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Συρμός ακινητοποιήθηκε μεταξύ δύο σταθμών
zukerberk_0.jpg
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;
Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, τα έξυπνα γυαλιά θα αποτελέσουν τη νέα κύρια συσκευή επικοινωνίας και συνδεσιμότητας μέχρι το τέλος της επόμενης...
Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ποια συσκευή έρχεται να τα αντικαταστήσει smartphones;
sxoliki aithousa proavlio xionia
"Κρύος καιρός"
«Πάντως στο ζοφερό παρόν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, την προηγούμενη χρονιά, 733 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα»
"Κρύος καιρός"