Thumbnail
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα αθλήματα του κόσμου

Η άνοδος των «extreme sports» ναι μεν παρέχει εμπειρίες που κόβουν την ανάσα, αλλά οι αθλητές που τα επιλέγουν παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορώνα-γράμματα. Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι καινούριο. Από τους αγώνες αρματοδρομίας στην αρχαία Ρώμη μέχρι τα παιχνίδια με μπάλα στους αρχαίους Μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς, όπου οι παίκτες κατέληγαν να γίνουν…θυσία στους θεούς, τα αθλήματα δεν είναι πάντα τόσο αθώα όσο φαίνονται.

Παρακάτω θα δείτε πώς μερικά από τα δημοφιλέστερα σπορ που κυριαρχούν σήμερα, μπορούν να αποβούν μοιραία για όσους τα επιλέγουν.

10. Σερφ

Το σερφ αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που όμως ενέχει έναν σημαντικό κίνδυνο: τους καρχαρίες. Προς το παρόν, το 2020, έχουν υπάρξει τέσσερις απρόβλεπτοι θάνατοι από καρχαρίες. Αυτοί συμβαίνουν στα παράκτια νερά της Καλιφόρνια, της Χαβάη και της Αυστραλίας- περιοχές όπου υπάρχουν αρκετοί καρχαρίες, οι οποίοι ελλοχεύουν κάτω από τα τεράστια κύματα.  Οι ειδικοί, μάλιστα, πιστεύουν ότι τα περισσότερα περιστατικά που έχουν να κάνουν με καρχαρίες προκαλούνται καθώς ο σερφερ θεωρεί πως ο καρχαρίας είναι μια φώκια ή ένα θαλάσσιο λιοντάρι.

9. Καβάλημα ταύρου

Η σκληρή αρένα του εν λόγω αθλήματος περιλαμβάνει οκτώ δευτερόλεπτα (ή και λιγότερο) έντονης δράσης σε πολλά ροντέο στη Βόρεια Αμερική. Ενώ οι γνωστοί καουμπόηδες μπορεί να βγάζουν ένα καλό «μισθό» από το καβάλημα ενός ταύρου, μερικοί αναβάτες μπορεί να αρκεστούν στους μηχανικούς ταύρους που βρίσκει κανείς σε πολλά σαλούν. Αν και πολλοί αναβάτες πλέον φορούν σακάκια με ισχυρή επίστρωση και κράνη προκειμένου να γλιτώσουν από τα σοβαρότερα ατυχήματα, αυτοί οι αθλητές μπορεί ακόμα να χτυπηθούν, να κλωτσηθούν ή ακόμα και να ποδοπατηθούν από τον ταύρο.

8. Αγώνες αυτοκινήτων

Η γρήγορη και έντονη δράση συγκεντρώνει πλήθος κόσμου παγκοσμίως, με τους αθλητές και τους θεατές να έχουν «ανάγκη για ταχύτητα». Δυστυχώς, η θνησιμότητα του εύφλεκτου υλικού και οι συγκρούσεις υψηλής ταχύτητας μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες για τους αθλητές, μέσα σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα.

7. Αμερικανικό ποδόσφαιρο

Η διοργανώτρια αρχή του ομώνυμου πρωταθλήματος στο άθλημα του αμερικανικού ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, NFL, είναι μεταξύ των πιο δημοφιλών στις ΗΠΑ, και αυτό γιατί απ’ ό,τι φαίνεται στο κοινό αρέσει να παρακολουθεί γρήγορους και εξαιρετικά δυνατούς αθλητές να τρέχουν, να πιάνουν και να ρίχνουν τη μπάλα ενώ παράλληλα χτυπιούνται μεταξύ τους. Όμως αυτό έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στους αθλητές, που πολλές φορές χάνουν τις αισθήσεις τους εν μέσω του αγώνα. Παράλληλα, το NFL έχει υποστεί έναν μεγάλο αριθμό σκανδάλων, από ναρκωτικά και σεξουαλική κακοποίηση μέχρι κατάφωρη εξαπάτηση, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκαν και ισχυρισμοί για ρατσισμό από μέρους ιδιοκτητών ομάδων.

6. Ράγκμπι

Το σπορ δεν χρησιμοποιεί σκληρό εξοπλισμό ή κράνη. Επιπλέον, τα μη υποχρεωτικά καλύμματα για το κεφάλι μοιάζουν περισσότερο με καπέλο και έχουν σχεδιαστεί να προστατεύουν τα αυτιά και όχι το κεφάλι. Κάπως έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί αθλητές πάσχουν συχνά από σκληρούς τραυματισμούς.

5. Αναρρίχηση σε βουνό

Οι σύγχρονοι αναρριχητές έχουν επωφεληθεί από τις τεχνολογικές βελτιώσεις στον εξοπλισμό, τους χάρτες και την πρόγνωση του καιρού. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την ευκολότερη παγκόσμια πρόσβαση σε περιοχές αναρρίχησης, έχουν κάνει τις αναρριχήσεις σε βουνό που δημοφιλείς από ποτέ. Βέβαια, η αναρρίχηση στο Έβερεστ, το «στολίδι» του σπορ, συνεχίζει να κοστίζει τη ζωή σε πολλούς επίδοξους αναρριχητές κάθε χρόνο. Οι αιτίες πολλές. Από υποθερμία και υψοφοβία μέχρι έλλειψη εμπειρίας.

4. Ελεύθερη πτώση

Ο κίνδυνος είναι προφανής: να μην ανοίξουν τα αλεξίπτωτα κατά τη διάρκεια της πτώσης. Σύμφωνα με τον  United States Parachute Association, το 2019 συνέβησαν 15 θανατηφόρα ατυχήματα με αλεξίπτωτο μέσα σε περίπου 3,3 εκατ. πτώσεις. Παρά τα μεμονωμένα περιστατικά ατυχημάτων, η ελεύθερη πτώση θεωρείται στατιστικά πολύ πιο ασφαλής από τα άλλα αθλήματα της λίστας.

3. Jai alai

Έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο γρήγορο σπορ στον πλανήτη» και αποτελεί έναν παράξενο αγώνα που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές με ισπανική επιρροή. Είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο, και μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς τραυματισμούς και θανάτους από τραυματισμούς στο κεφάλι. Το παιχνίδι είναι παρόμοιο με το ράκετμπολ και παίζεται σε ένα γήπεδο τριών ορόφων και τριών πλευρών, στο οποίο οκτώ ομάδες των δύο ή τεσσάρων παικτών αγωνίζονται σε στρογγυλό στιλ. Η μπάλα (poleta) κινείται με ταχύτητα που φτάνει μέχρι και τα 322 χλμ. την ώρα. Η ταχύτητα επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός μεγάλου καλαθιού που φοριέται σε γάντι (cesta) και δίνει μια τεράστια περιστροφή στη μπάλα.

2. Μποξ

Μπορεί το μποξ να είχε χαρακτηριστεί ως «η υπέροχη επιστήμη του να μελανιάζεις», και να γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία τις δεκαετίες του 1940 και του 1950, αλλά σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι μέχρι και η ήπια διάσειση που μπορεί να υποστεί ένας μποξέρ κατά τη διάρκεια της καριέρας του, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή σωρευτική ζημιά. Με το χρόνο, αυτοί οι τραυματισμοί χειροτερεύουν καθώς ο εγκέφαλος εκφυλίζεται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν σύγχυση, ζαλάδα και πονοκεφάλους. Η κακοποίηση μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε Πάρκινσον- όπως στην περίπτωση του Μοχάμεντ Άλι.

1. Ταυρομαχία

Αποτελεί μια παράδοση 3.000 χρόνων και εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ισπανία και σε πολλές άλλες περιοχές του ισπανόφωνου κόσμου. Είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο άθλημα, καθώς ο στόχος είναι ο ταυρομάχος να εξασθενήσει τον ταύρο και στο τέλος να τον σκοτώσει, αποδεικνύοντας το κουράγιο και την αριστοτεχνία του. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ταύρος επικράτησε, κοστίζοντας τη ζωή στον αθλητή.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Στολές για γυναίκες
Αφρική: Γυναίκες ράβουν σχολικές στολές για να παραμείνουν στο σχολείο
Στο Τόγκο της Αφρικής, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, μια Αμερικανίδα καθηγήτρια δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες και κορίτσια να συνεχίσουν...
Αφρική: Γυναίκες ράβουν σχολικές στολές για να παραμείνουν στο σχολείο
peripoliko astinomia perama
Άγρια οπαδική συμπλοκή με μαχαιριές: Στο νοσοκομείο τέσσερις τραυματίες
Άγρια συμπλοκή με μαχαιριές στη Φθιώτιδα - Πέντε νταήδες πλησίασαν μία ομάδα νεαρών ρωτώντας τους τι ομάδα είναι και άρχισαν να τους χτυπούν με...
Άγρια οπαδική συμπλοκή με μαχαιριές: Στο νοσοκομείο τέσσερις τραυματίες