ζαχαρη
Νέα μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Το γλυκαντικό, γνωστό για το προφίλ χαμηλών θερμίδων και την ουδέτερη επίγευσή του, φαίνεται ότι κάνει τα αιμοπετάλια στο αίμα πιο ενεργά.

Πρόσφατη έρευνα από την Κλινική Cleveland Clinic έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ερυθριτόλη, ένα δημοφιλές υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα της δίαιτας κέτο και άλλα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων. Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση ερυθριτόλης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology», υπογραμμίζει πώς η ερυθριτόλη επηρεάζει την υγεία του αίματος. Το γλυκαντικό, γνωστό για το προφίλ χαμηλών θερμίδων και την ουδέτερη επίγευσή του, φαίνεται ότι κάνει τα αιμοπετάλια στο αίμα πιο ενεργά. Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβων αίματος, οι οποίοι είναι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε καρδιαγγειακά συμβάντα.

Ο Δρ. W. H. Wilson Tang, διευθυντής έρευνας για την Καρδιακή Ανεπάρκεια και την Ιατρική Καρδιακής Μεταμόσχευσης στην Cleveland Clinic και συν-συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε: «Αυτή η έρευνα εγείρει κάποιες ανησυχίες ότι μια τυπική μερίδα ενός τροφίμου ή ποτού με γλυκαντικό ερυθριτόλης μπορεί να διεγείρει οξέως μια άμεση επίδραση σχηματισμού θρόμβων». Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος της ερυθριτόλης στη λειτουργία των αιμοπεταλίων θα μπορούσε να είναι πιο άμεσος και έντονος από ό,τι είχε γίνει προηγουμένως κατανοητό.

Η ερυθριτόλη έχει ταξινομηθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως συστατικό GRAS (γενικά αναγνωρισμένο ως ασφαλές), επιτρέποντας τη χρήση της σε τρόφιμα χωρίς περιορισμούς. Συντίθεται από καλαμπόκι και βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα, η ερυθριτόλη είναι χαμηλή σε θερμίδες και περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη. Συχνά χρησιμοποιείται για να προσθέσει όγκο στα γλυκαντικά φρούτων μοναχός και στέβια, καθώς και για να δώσει τραγανή υφή στα αρτοσκευάσματα.

Ωστόσο, οι επιδράσεις της ερυθριτόλης στην καρδιαγγειακή υγεία έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση λόγω του κακού μεταβολισμού της και της δυνατότητας συσσώρευσης στον οργανισμό. Αυτή η συσσώρευση, σε συνδυασμό με τον αντίκτυπό της στη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων, εγείρει ανησυχίες για μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία.

Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των επιπτώσεων της ερυθριτόλης στην υγεία, ιδίως για τα άτομα που την καταναλώνουν τακτικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ponokefalos.jpg
7 νευρολόγους επισκέφτηκε γυναίκα για να μάθει πού οφείλονταν οι πονοκέφαλοί της
Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία για μία γυναίκα που προσπαθούσε να μάθει τι έφταιγε για τους ανυπόφορους πονοκεφάλους της
7 νευρολόγους επισκέφτηκε γυναίκα για να μάθει πού οφείλονταν οι πονοκέφαλοί της
teacher-daskalos
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε το ΦΕΚ με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών - Ξεκινούν οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν τις αιτήσεις - δηλώσεις προτίμησης περιοχών για μόνιμο διορισμό μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού...
Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκε το ΦΕΚ με τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών - Ξεκινούν οι αιτήσεις