Thumbnail
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, τόνισε ότι σε κάθε συμμετέχοντα, όλες οι μετρήσεις ανταπόκρισης των αιμοπεταλίων αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση ερυθριτόλης

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Κλινικής Cleveland αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ροφήματος με ερυθριτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό, διπλασίασε τον κίνδυνο θρόμβωσης σε 10 υγιείς εθελοντές.

Η ερυθριτόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα χαμηλών υδατανθράκων και κέτο, καθώς και ως πρόσθετο σε γλυκαντικά όπως η στέβια και το monk fruit, φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Στάνλεϊ Χέιζεν, τόνισε ότι σε κάθε συμμετέχοντα, όλες οι μετρήσεις ανταπόκρισης των αιμοπεταλίων αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση ερυθριτόλης. Αντίθετα, η κατανάλωση ίσης ποσότητας γλυκόζης δεν επηρέασε τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων σε μια δεύτερη ομάδα, επίσης 10 ατόμων.

Η μελέτη χρησιμοποίησε 30 γραμμάρια ερυθριτόλης, ποσότητα που αντιστοιχεί σε τυπικά αναψυκτικά, παγωτά ή μάφιν χωρίς ζάχαρη. Τα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα αυξήθηκαν κατά χίλιες φορές μετά την κατανάλωση του ροφήματος, ενώ παρέμειναν αυξημένα για δύο έως τρεις ημέρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την ερυθριτόλη με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου. Μελέτη σε περισσότερα από 4.000 άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη διαπίστωσε ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα εμφάνιζαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ. Άντριου Φρίμαν, από το National Jewish Health στο Ντένβερ χαρακτήρισε τη μελέτη "πολύ ενδιαφέρουσα", τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ασφάλεια των αλκοολών ζάχαρης.

Η ερυθριτόλη ανήκει στην κατηγορία των αλκοολών ζάχαρης, υδατάνθρακες που εντοπίζονται φυσικά σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, η τεχνητά παραγόμενη ερυθριτόλη χρησιμοποιείται ευρέως λόγω των ιδιοτήτων της: δεν έχει έντονη επίγευση, δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και έχει λιγότερη καθαρτική δράση σε σύγκριση με άλλες αλκοόλες ζάχαρης.

Ο Δρ. Χέιζεν συνιστά προσοχή στην κατανάλωση προϊόντων με ερυθριτόλη, ιδιαίτερα για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η περιστασιακή κατανάλωση γλυκών με ζάχαρη σε μικρές ποσότητες ενδέχεται να είναι προτιμότερη από τη συχνή κατανάλωση προϊόντων με αλκοόλες ζάχαρης.

Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών στην υγεία. Καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι τροφές που καταναλώνουμε δεν συμβάλλουν κρυφά στην ανάπτυξή τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά με κεράσια
Σπαζοκεφαλιά: Με την κοφτερή ματιά ενός ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
Μόνο αν έχετε παρατηρητικότητα ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
Σπαζοκεφαλιά: Με την κοφτερή ματιά ενός ντετέκτιβ θα βρείτε την ντομάτα σε 7 δευτερόλεπτα
κουζίνα
Samsung: Ανακαλεί 1,1 εκ. ηλεκτρικές κουζίνες λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Από το 2013, η Samsung έχει λάβει πάνω από 300 αναφορές για ακούσια ενεργοποίηση των εστιών, οι οποίες οδήγησαν σε περίπου 250 περιστατικά πυρκαγιάς
Samsung: Ανακαλεί 1,1 εκ. ηλεκτρικές κουζίνες λόγω κινδύνου πυρκαγιάς