Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Κάποιοι δεν το απολαμβάνουν ή δεν τους ενδιαφέρει. Άλλοι θεωρούν ότι αποσπά την προσοχή από τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικες άντρες και γυναίκες που σε κάποια φάση της ζωής τους σταματάνε να κάνουν έρωτα. Για ορισμένους αυτό αποτελεί ένα σύντομο «διάλειμμα» στη σεξουαλική τους ζωή ενώ για άλλους παγιώνεται ως μια νέα κανονικότητα.

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν σεξ για διάφορους λόγους. Κάποιοι δεν το απολαμβάνουν ή δεν τους ενδιαφέρει. Άλλοι θεωρούν ότι αποσπά την προσοχή από τα πράγματα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά. 

Τα οφέλη του σεξ στη συνολική μας υγεία, ίσως τα γνωρίζεις ήδη. Μερικά από αυτά είναι η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και της ψυχικής υγείας, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η ανακούφιση από το στρες κ.ά.

Έχεις, όμως, αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου όταν έχεις καιρό να κάνεις σεξ ή συνειδητά έχεις επιλέξει την αποχή;

«Αν και υπάρχουν αναγνωρισμένα σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη από την σεξουαλική δραστηριότητα μεμονωμένα ή με συντρόφους, αυτό δεν σημαίνει ότι η αποχή από το σεξ επιφέρει αρνητικές συνέπειες», εξηγεί μιλώντας στη New York Post ο Rafe, ειδικός στις σχέσεις και το σεξ.

«Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να βιώσουμε μειωμένη αυτοπεποίθηση, μυϊκό σφίξιμο και γενική απορρόφηση λόγω της μη άσκησης, άτομα που δεν έχουν κάνει σεξ ή που σταματούν να κάνουν σεξ για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να εμφανίσουν μυϊκό σφίξιμο ή πόνο, δυσκολίες στον έλεγχο της εκσπερμάτωσης και απώλεια εμπιστοσύνης στη σεξουαλική δραστηριότητα», λέει η Rafe, αν και επισημαίνει ότι «αυτές δεν είναι μακροπρόθεσμες βιολογικές αλλαγές».

«Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική έρευνα ή στοιχεία που να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία για κάποιον που επιλέγει να μην κάνει σεξ», λέει ο Rafe. Σίγουρα όμως υπάρχουν οφέλη για όσους το επέλεξαν. 

Κατά τη διάρκεια του σεξ ο οργανισμός απελευθερώνει τις ενδορφίνες, οι οποίες μαζί με τη ντοπαμίνη θεωρούνται οι «ορμόνες της ευτυχίας». Οι ενδορφίνες στο σώμα είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διώξετε μακριά το άγχος και τις έγνοιες, ενώ η διάθεση απογειώνεται αυτόματα.

«Όταν πρόκειται για ορμόνες οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη σεξουαλική επαφή, περιλαμβάνουν την ωκυτοκίνη, τις ενδορφίνες, την σεροτονίνη και την ντοπαμίνη. Αυτές είναι οι χημικές ουσίες που μας χαροποιούν και μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας [και] να αυξήσουν το κίνητρο» εξηγεί ο Rafe.

Ακριβώς όπως μπορεί να ενισχύσει τις ορμόνες με θετικά αποτελέσματα, το σεξ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, γνωστές ως «ορμόνες του στρες».  Το σώμα παράγει αυτές τις διεγερτικές ορμόνες ως απόκριση στο στρες και τα αυξημένα επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε μια απόκριση «μάχης ή φυγής» .

«Ομοίως, η σεξουαλική δραστηριότητα και η ευχαρίστηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σύστημα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: flash.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα