Πού και γιατί πρέπει οι πολίτες να καταχωρίσουν τον αριθμό του κινητού τους
Tι προβλέπεται

Υποχρεωτική καθίσταται η καταχώριση του αριθμού του κινητού τηλεφώνου όλων των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών με ρύθμιση που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο, το οποίο έχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2024.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική διάταξη, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης λειτουργεί κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών, αποκλειστικά μέσω της οποίας ενημερώνονται τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Κάθε πολίτης καταχωρεί υποχρεωτικά στη βάση κατ’ ελάχιστον τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, εφόσον υφίσταται, και είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή τη διεύθυνση επικοινωνίας του.

Tι προβλέπεται

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν επηρεάζουν τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας σχετικά με την κατοικία των φορολογουμένων.

Στόχος, σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών της ρύθμισης, είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος της εξασφάλισης αποτελεσματικής και άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών και των πολιτών, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

«Η εισαγωγή υποχρέωσης των πολιτών να καταχωρούν στη βάση του Εθνικού Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και επιπλέον είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή την ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας τους αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις η οποία αυξάνει τον κίνδυνο παραβιάσεων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και καθιστά δύσκολη την τήρηση των απαιτήσεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ)», επισημαίνεται.

Να σημειωθεί ότι η δυνατότητα καταχώρισης των στοιχείων στο Μητρώο υφίσταται από το 2020 χωρίς ωστόσο την έννοια της υποχρεωτικότητας για τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Όπως οριζόταν ήδη από το υφιστάμενο πλαίσιο, η καταχώριση και ενημέρωση των δεδομένων των πολιτών στην κεντρική βάση πραγματοποιείται είτε μέσω πιστοποιημένης πρόσβασης σε ειδική εφαρμογή με κωδικούς μοναδικής ηλεκτρονικής αυθεντικοποίησης, για την οποία δύναται να αξιοποιηθεί η χρήση των διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ. Ε. Π.) είτε με εξ αποστάσεως ταυτοποίηση. Σε περίπτωση μεταβολής των ανωτέρω στοιχείων επικοινωνίας, κάθε πολίτης οφείλει να ενημερώνει το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας εντός 30 ημερών από τη μεταβολή.

Με άλλη ρύθμιση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ορίζεται ως προεπιλεγμένη για το σύνολο των πολιτών η ηλεκτρονική επίδοση δημοσίων εγγράφων με βάση τα στοιχεία του Μητρώου. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα, η ηλεκτρονική επίδοση ήταν διαθέσιμη μόνο κατόπιν αίτησης του πολίτη ή εφόσον είχε επιλέξει τη δυνατότητα αυτή, πλέον καθιερώνεται ως προεπιλογή του συστήματος με στόχο – όπως αναφέρεται – να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έως τώρα υφιστάμενων προβλημάτων επιταχύνοντας τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν δημοσίων εσόδων που προκύπτουν από τις επιδόσεις διοικητικών πράξεων, ενισχύοντας την ασφάλεια των επιδόσεων με τη δυνατότητα της ακριβούς χρονικής σήμανσης των επιδόσεων και της ασφαλούς πρόσβασης των πολιτών στα έγγραφα και προωθώντας οικονομικά αποδοτικό πρότυπο με μείωση κόστους για το Δημόσιο και εξοικονόμηση των εξόδων εκτύπωσης και φυσικής αποστολής εγγράφων.

Πηγή ethnos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

basikos-misthos.jpg
Μισθοί πείνας στους εκπαιδευτικούς: Δραματική κατάσταση για τις/τους αναπληρωτές και νεοδιόριστες/ους που διορίζονται μακριά από το σπίτι τους
Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας έγιναν οι πιο φτωχοί της Ευρώπης...
Μισθοί πείνας στους εκπαιδευτικούς: Δραματική κατάσταση για τις/τους αναπληρωτές και νεοδιόριστες/ους που διορίζονται μακριά από το σπίτι τους
31brefonipi-thumb-large.jpg
Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για το 2,5 ετών κοριτσάκι που έφυγε από τον παιδικό σταθμό
Στο πλαίσιο της ίδιας προκαταρκτικής, θα διερευνηθεί επιπλέον το καθεστώς λειτουργίας του παιδικού σταθμού κι αν τηρούνταν όλες οι προβλεπόμενες...
Θεσσαλονίκη: Προκαταρκτική εξέταση για το 2,5 ετών κοριτσάκι που έφυγε από τον παιδικό σταθμό