ilektriko revma
Έρχονται τα πορτοκαλί τιμολόγια – Το σχέδιο για αλλαγές στο «νυχτερινό»

Σε τροχιά «ενεργοποίησης» βρίσκονται τα δυναμικά («πορτοκαλί») τιμολόγια, τα οποία θα προσφέρουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες του 24ωρου, με συνέπεια να δίνουν τη δυνατότητα μείωσης του ενεργειακού κόστους σε όσους καταναλωτές μπορούν να «μεταφέρουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζήτησής τους σε αυτές τις ζώνες.

Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων έχει ξεκινήσει να καταρτίζει τις παραμέτρους που θα διέπουν τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το Πλαίσιο Εφαρμογής των Συμβάσεων Δυναμικής Τιμολόγησης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Πλαίσιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Οκτώβριο, ώστε να τεθεί στη συνέχεια σε ισχύ με Υπουργική Απόφαση, αφού πρώτα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η αυξομείωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ -και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών- η οποία έχει ως συνέπεια τις μεσημβρινές ώρες η αγορά να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλές (ή ακόμη και μηδενικές ή αρνητικές) τιμές.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το υπουργείο οι χαμηλότερες χρεώσεις θα εφαρμοστούν κατά τις μεσημβρινές ώρες, πιθανότατα μεταξύ 14:00-16:00.

Αυτή τη στιγμή το νυχτερινό διαφοροποιείται κατά το θερινό και το χειμερινό ωράριο ανάλογα με τους μήνες κατανάλωσης, ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τους αναλογικούς μετρητές διπλής εγγραφής, όταν εφαρμοστούν τα νέα δεδομένα.

Ένας από τους στόχους που προωθούνται με το νέο μέτρο είναι η εφαρμογή της χαμηλής χρέωσης τις ώρες που υπάρχει υπερβάλλουσα παραγωγή από τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει κίνητρο για τους καταναλωτές να μεταφέρουν τα φορτία στις περιόδους αυτές.

Σε βάθος χρόνου το σύνολο των καταναλωτών θα διαθέτουν έξυπνους μετρητές, οπότε τα πολυζωνικά τιμολόγια θα επεκταθούν σε όλη την αγορά.

Προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία από τους παρόχους και να ξεκινήσει η διάθεση των δυναμικών τιμολογίων στους πελάτες με έξυπνους μετρητές (πορτοκαλί χρώμα).

Βήμα βήμα η υποβολή αιτήσεων για το νυχτερινό ρεύμα

Η αίτηση για το νυχτερινό τιμολόγιο μπορεί να υποβληθεί, εφόσον το τιμολόγιο ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του ενδιαφερόμενου και η διαδικασία γίνεται με δύο τρόπους:

  • Μέσα από την εφαρμογή εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ
  • Τηλεφωνικά στο 800 400 4000

Σημειώνεται ότι υπάρχει δαπάνη για την ενεργοποίηση της χρονοχρέωσης (νυχτερινό ρεύμα).

Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης όπως αυτές φαίνονται παραπάνω.

Συμφέρει σε κάθε περίπτωση εάν η συνολική μας κατανάλωση, ημέρας και νύχτας, είναι πάνω από 800 kWh (κιλοβατώρες) το τετράμηνο ή μικρότερη των 800 kWh, εφόσον η κατανάλωσης της νύχτας είναι τουλάχιστον 150 kWh.

Βεβαίως υπάρχουν και αρκετές συσκευές όπως για παράδειγμα ψυγεία, καταψύκτες που λειτουργούν όλο το 24ωρο, οπότε μπορούμε να έχουμε σημαντική οικονομία έτσι κι αλλιώς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 28/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syllalhthrio-gia-thn-paideia-13.jpg
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: Κάλεσμα προς νεοδιόριστους στο δρόμο του αγώνα και της υπεράσπισης δικαιωμάτων
Σαν Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής (που 9 μέλη μας έχουν στοχοποιηθεί και διώκονται πολλαπλώς από τη διοίκηση και το κράτος ) προσπαθούμε με κάθε τρόπο...
Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής: Κάλεσμα προς νεοδιόριστους στο δρόμο του αγώνα και της υπεράσπισης δικαιωμάτων