Thumbnail
Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα δεν πρέπει να τρώμε - Τι λέει διατροφολόγος εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ

Αυτά τα συστατικά που περιέχονται στα αναψυκτικά, τα τσιπς, τις έτοιμες σούπες, τις κοτομπουκιές, τα παγωτά και άλλα τυποποιημένα τρόφιμα, μπορεί να περιλαμβάνουν συντηρητικά κατά της μούχλας ή των βακτηρίων, τεχνητές χρωστικές ουσίες, γαλακτωματοποιητές, πρόσθετη ή τροποποιημένη ζάχαρη, αλάτι και λίπη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία των ενηλίκων.

Η Dr. Uma Naidoo, διατροφολόγος εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ και επαγγελματίας σεφ αποκαλύπτει ποια επεξεργασμένη τροφή δεν αγοράζει ποτέ και τι επιλέγει αντί γι’ αυτή.

«Συχνά βλέπω ασθενείς να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα διαταραχών της διάθεσης, να περιορίζουν το στρες τους και να ενισχύουν την ενέργειά τους όταν κόβουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή τους και τα αντικαθιστούν με μη επεξεργασμένες, εναλλακτικές λύσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά», αναφέρει η ειδικός.

«Οι προηγμένες τεχνολογίες στην παραγωγή τροφίμων επιτρέπουν στην προσφορά να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του αυξανόμενου πληθυσμού μας. Αλλά με τι κόστος; Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να είναι επιβλαβή για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, τώρα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το μισό των θερμίδων της τυπικής αμερικανικής διατροφής. Προσπαθώ να τα αποφεύγω όσο το δυνατόν περισσότερο. Και απέχω ιδιαίτερα από τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη».

Γιατί οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία 

«Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές είναι προϊόντα βιομηχανικής παραγωγής που προέρχονται από ευρέως καλλιεργούμενες και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, η σόγια και η ζάχαρη. Τείνουν να είναι φθηνά στην παραγωγή, βολικά στην αγορά και στην κατανάλωση εξαιρετικά εύγεστα.

Δυστυχώς, οι διάφορες διαδικασίες παραγωγής συχνά αφαιρούν από αυτά τα τρόφιμα τις φυσικές βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες τους. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, η οποία συνήθως επιτυγχάνεται μέσω πρόσθετων συντηρητικών, χημικών ουσιών, τεχνητών γεύσεων, γλυκαντικών και χρωστικών ουσιών, και είναι συχνά μη φυσιολογικά υψηλά σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και χαμηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αυτός ο συνδυασμός τεχνητών συστατικών, ζάχαρης, υψηλής αναλογίας ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 και χαμηλής θρεπτικής αξίας καθιστά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα φλεγμονώδη και επιβλαβή για το μικροβίωμα. Όταν καταναλώνετε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά από σωματικές και ψυχικές επιπλοκές, από διαβήτη και παχυσαρκία έως κατάθλιψη και άγχος.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή και ευρέως διαδεδομένα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι:

  • τα δημητριακά πρωινού,
  • τα σνακ όπως τα πατατάκια,
  • τα μπισκότα και τα κράκερ,
  • οι σάλτσες για σαλάτες,
  • πολλά καρυκεύματα,
  • τα ζαχαρούχα ποτά και
  • τα εμπορικά κατεψυγμένα γεύματα.

Όλα αυτά έχουν γίνει βασικά στοιχεία της αμερικανικής διατροφής τις τελευταίες δεκαετίες. Το χειρότερο είναι ότι συχνά πωλούνται ως υγιεινά τρόφιμα, αν και η κατανάλωσή τους συνεχίζει να συνδέεται με χρόνια φλεγμονή και επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία».

«Η Νο1 εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή που αποφεύγω»

«Στα περισσότερα περισσότερα σούπερ μάρκετ θα βρείτε ολόκληρο διάδρομο με δημητριακά με χαρούμενες μασκότ και έξυπνα συνθήματα που τραβούν την προσοχή των καταναλωτών, ειδικά των παιδιών. Αλλά ξέρετε τι βάζετε πραγματικά στο μπολ σας κάθε πρωί και πώς θα σας προετοιμάσει – ή δεν θα σας προετοιμάσει – για την ημέρα;

Τα δημητριακά πρωινού τείνουν να είναι κυρίως απλοί υδατάνθρακες με πρόσθετα σάκχαρα. Η κατανάλωσή τους ως πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα που μας αφήνουν πεινασμένους λίγες μόνο ώρες αργότερα και πιο επιρρεπείς στο να καταφύγουμε σε ένα ζαχαρούχο σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια, ομίχλη του εγκεφάλου και ευερεθιστότητα αργότερα μέσα στην ημέρα».

«Τι επιλέγω αντί για επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού»

«Ένα ιδανικό πρωινό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περιέχει μια ισορροπία υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών.

Επειδή είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτό μέσω των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, συνιστώ να συνδυάσετε ολόκληρα φυτικά τρόφιμα με την αγαπημένη σας καθαρή πρωτεΐνη και ένα υγιές λίπος. Ένα ισορροπημένο πρωινό με αυτά τα συστατικά θα ενισχύσει το σώμα και το μυαλό σας όλη την ημέρα και θα υποστηρίξει υγιεινές διατροφικές επιλογές αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μερικά από τα αγαπημένα μου πρωινά που ωφελούν τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν:

  • Σπιτική πουτίγκα με σπόρους chia με μια χούφτα μούρα και καρύδια
  • Μια ομελέτα αυγών με λίγα λαχανικά όπως σπανάκι ή ντομάτες και αβοκάντο
  • Ένα πράσινο smoothie φτιαγμένο με φυλλώδη λαχανικά, βούτυρο ξηρών καρπών και μια καθαρή σκόνη πρωτεΐνης αν τρώτε πρωινό εν κινήσει!

Πώς να περιορίσετε τα δημητριακά και άλλες εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές στη διατροφή σας

«Η μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών και η αύξηση της ποσότητας των ολικής αλέσεως τροφίμων στη διατροφή σας μπορεί να αντιστρέψει τη χρόνια φλεγμονή, να μειώσει τον κίνδυνο των ελλείψεων θρεπτικών συστατικών και να οδηγήσει σε ένα πιο ισορροπημένο μικροβίωμα για βελτιωμένη υγεία του εντέρου.

Αυτό το τελευταίο όφελος είναι ένα βασικό πρώτο βήμα στη βελτίωση της ψυχικής φυσικής μέσω της σύνδεσης εντέρου-εγκεφάλου, καθώς και στην υποστήριξη της υγείας όλων των άλλων ομάδων οργάνων και της συνολικής μεταβολικής υγείας.

Δεδομένου ότι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι παντού στο περιβάλλον μας, η πλήρης αφαίρεσή τους από τη διατροφή μπορεί να φαίνεται τρομακτική.

Εάν αυτά τα τρόφιμα αποτελούν σήμερα ένα βασικό συστατικό της διατροφής σας, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με μερικές εναλλαγές κάθε μέρα και να συνεχίσετε αργά. Η αντικατάσταση των δημητριακών με μια πιο υγιεινή επιλογή είναι μια εξαιρετική πρακτική για να ξεκινήσετε.

Να θυμάστε ότι όλα είναι θέμα ισορροπίας! Προσπαθήστε να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα ως μέρος ενός τρόπου ζωής 80/20, όπου το 80% της διατροφής σας αποτελείται από ολόκληρα, θρεπτικά πυκνά τρόφιμα. Το υπόλοιπο 20% σας αφήνει χώρο να απολαμβάνετε τη ζωή όπως έρχεται».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 12/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα