φακες
Πώς να καταλάβετε αν οι φακές έχουν χαλάσει

Οι φακές σας είναι πολύ πιθανό να είναι απολύτως ασφαλείς για φαγητό. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στην αγαπημένη σας συνταγή και να είστε ακόμα αρκετά ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Σε αυτό το άρθρο, σας ενημερώνουμε για την αποθήκευση, τη διάρκεια ζωής, και το πότε χαλάει η φακή. Καλύπτουμε τόσο τις ξηρές φακές όσο και τις κονσερβοποιημένες, και επίσης αναλύουμε τι πρέπει να κάνουμε μετά το μαγείρεμα. Αν σας κινήσαμε το ενδιαφέρον, συνεχίστε να διαβάζετε.

Πώς να αποθηκεύσετε τις φακές

Η αποθήκευση ξηρής φακής είναι εξαιρετικά εύκολη και είναι ίδια ανεξάρτητα αν έχετε πράσινες, καφέ ή κόκκινες φακές . Είναι σαν να αποθηκεύετε άλλα ξηρά τρόφιμα, όπως το ρύζι  ή την κινόα  . Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι οι φακές είναι σε δροσερό και ξηρό μέρος, σφραγισμένες καλά. Ένα ντουλάπι στην κουζίνα είναι μια καλή επιλογή.

Αφού ανοίξετε το σακουλάκι και πάρετε την ποσότητα που θέλετε, είναι καλύτερο να μεταφέρετε τα υπολείμματα σε ένα αεροστεγές δοχείο, έτσι ώστε να είναι ασφαλείς από οσμές και υγρασία.

 Όταν πρόκειται για κονσερβοποιημένες φακές, τις αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζετε και άλλα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Αυτό σημαίνει ότι το κουτάκι μπορεί να μείνει σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις το ανοίξετε, τοποθετήστε τα υπολείμματα στο ψυγείο, εάν υπάρχουν.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μαγειρεμένες φακές. Ανεξάρτητα από το αν είναι σε σούπα ή ως συνοδευτικό ενός πιάτου, οι μαγειρεμένες φακές ανήκουν στο ψυγείο . Αφήστε τις να κρυώσουν λίγο, στη συνέχεια μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές δοχείο και στο ψυγείο.

Πότε λήγουν οι φακές

Για άλλη μια φορά, ας ξεκινήσουμε με τις ξηρές φακές. Συνήθως αναγράφουν την ημερομηνία μέχρι την οποία είναι καλύτερο να καταναλωθούν και, όπως ίσως γνωρίζετε, η ημερομηνία αυτή υποδεικνύει πόσο καιρό το προϊόν θα διατηρείτε στην κορυφαία ποιότητα. Δεν είναι ημερομηνία λήξης. Και όταν πρόκειται για ξηρές φακές, διατηρούνται καλά για μήνες ή και χρόνια μετά από αυτή την ημερομηνία, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης. Το ίδιο ισχύει για τα αποξηραμένα φασόλια .

Αν το πακέτο είναι παλιό για μερικούς μήνες (ή ακόμα και ένα ή δύο χρόνια) και δεν υπάρχει κάτι που να σας ανησυχεί σ’ αυτό (περισσότερα στην επόμενη ενότητα), μην διστάσετε να το μαγειρέψετε. Θα μαγειρέψετε τις φακές πριν να τις σερβίρετε, έτσι ώστε τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν εκεί θα σκοτωθούν. Στη χειρότερη περίπτωση είναι ότι καταλήγετε με ένα όχι και τόσο νόστιμο γεύμα.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Πριν μαγειρέψετε τις φακές, ανακατέψτε τις για να αφαιρέσετε τυχόν ξένες ουσίες και στη συνέχεια ξεπλύνετε για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Δεν χρειάζεται να τις μουλιάσετε πριν το μαγείρεμα.

Οι κονσερβοποιημένες φακές έρχονται και αυτές με την καλύτερη ημερομηνία κατανάλωσης και η διαδικασία που ακολουθείτε είναι η ίδια. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα γενικά διαρκούν μήνες (αν όχι χρόνια) μετά τις ημερομηνίες τους, οπότε αν η συσκευασία τους είναι άθικτη, ανοίξτε την και ελέγξτε τα περιεχόμενά της. Οι πιθανότητες είναι ότι οι φακές θα είναι εντάξει και έτοιμες για χρήση μετά το ξέπλυμα. Αν έχετε κάποια υπολείμματα, χρησιμοποιήστε τα μέσα σε 3 έως 4 ημέρες.

Όσον αφορά τις μαγειρεμένες φακές, διαρκούν περίπου μία εβδομάδα στο ψυγείο και διατηρούν την καλύτερη ποιότητα για τρεις μήνες, εάν είναι κατεψυγμένες. Κατά γενικό κανόνα, πετάμε κάθε μαγειρεμένο φαγητό που κάθεται στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα, ακόμη και αν δεν δείχνει κανένα σημάδι αλλοίωσης. Σκεφθείτε να κάνετε το ίδιο, έτσι ώστε αν οι μαγειρεμένες και ψυγμένες φακές σας κάθονται για πάνω από μία εβδομάδα, είναι καλύτερο να απαλλαγείτε από αυτές.

 ΝτουλάπιΨυγείο
Ξηρές φακές (κλειστές ή ανοιχτές)Κατανάλωση + ~ 1 έτος 
Φακές κονσέρβα (μη ανοιχτές)Κατανάλωση + 1-2 χρόνια 
Φακές κονσέρβα (υπολείμματα) 3 – 4 ημέρες
Μαγειρεμένες φακές Έως 7 ημέρες

Σημειώστε ότι οι περίοδοι στον παραπάνω πίνακα είναι μόνο εκτιμήσεις. Εάν οι φακές έχουν περάσει την ημερομηνία τους, ελέγξτε πάντα πριν από το μαγείρεμα για σημεία αλλοίωσης.

Πώς να καταλάβετε αν οι φακές έχουν χαλάσει

Οι ξηρές, μαγειρεμένες και κονσερβοποιημένες φακές εμφανίζουν συμπτώματα αλλοίωσης. Ας ξεκινήσουμε με τις ξηρές φακές:

  • Έντομα στη συσκευασία. Μην καταναλώσετε τις φακές εάν εμφανίζονται έντομα στη συσκευασία εκτός αν είστε πρόθυμοι να πάρετε μερικές πρόσθετες πρωτεΐνες από μια ασυνήθιστη πηγή.
  • Σημάδια μούχλας. Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό να μπήκε νερό στη συσκευασία, επιτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.
  • Έντονη μυρωδιά. Οι φακές έχουν μια συγκεκριμένη, αρκετά ήπια οσμή. Εάν έχουν έντονη μυρωδιά, απορρίψτε τις.
  • Όταν πρόκειται για κονσερβοποιημένες φακές, αναζητήστε:
  • Σκουριά, διαρροή ή χτυπημένη κονσέρβα. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το κουτί, θα πρέπει να το ξεφορτωθείτε, ακόμα κι αν το περιεχόμενό του φαίνεται να είναι εντάξει.
  • Οτιδήποτε είναι λάθος με τις φακές. Αν το κουτί είναι εντάξει, ανοίξτε το και δείτε τι υπάρχει μέσα. Το φαγητό μέσα πρέπει να είναι, καλά, μαγειρεμένες φακές. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μούχλα, αποχρωματισμένα μέρη ή περίεργη μυρωδιά. Αν το έχετε αρκετό καιρό, ελέγξτε καλά τις φακές όταν τις ξεπλένετε για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι οι μαγειρεμένες φακές. Ορίστε τι πρέπει να ψάξετε:

  • Μούχλα ή αποχρωματισμός. Μερικές φορές κάποιοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στο δοχείο πριν το βάλετε στο ψυγείο και οι φακές αναπτύσσουν μούχλα. Τα σημάδια μούχλας μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και την επόμενη μέρα, οπότε πάντα να ελέγχετε το φαγητό πριν από την αναθέρμανση.
  • Κακή οσμή ή γεύση. Μερικές φορές δεν μπορείτε να δείτε με μια ματιά ότι οι φακές έχουν χαλάσει. Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την οσμή ή με τη γεύση της φακής, απορρίψτε τις αμέσως.
  • Πάρα πολύ καιρό στο ψυγείο. Όπως προαναφέρθηκε, η διατήρηση μαγειρεμένου φαγητού στο ψυγείο για πάνω από μία εβδομάδα είναι αρκετά αμφίβολη. Αυτό σημαίνει ότι αν οι φακές σας γιορτάζουν ήδη την επέτειο μιας εβδομάδας στο ψυγείο, ήρθε η ώρα να απορριφθούν.

Πηγή: glaveris.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακαλούνται αυτά τα γνωστά δημητριακά βρώμης

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/9

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδί παίζει με παιχνίδια
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
Ο αγώνας των γονιών αφότου ο γιος τους διαγνώστηκε με νευρολογική αναπτυξιακή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.
Ασπεργκερ σε ακριτικό νησί
εκπαιδευτικος ΑΜΕΑ
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η μονάδα (αφού το σχολείο τους κρίθηκε -και ήταν- ακατάλληλο και επικίνδυνο) που θα φιλοξενούσε τα παιδιά τους...
Ειδικά σχολεία: Στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει πρόσβαση
depy
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης
Η ακριβής διάγνωση συχνά εξαρτάται από την κατανόηση του ασθενή και την αξιολόγηση 10 συμπτωμάτων τα οποία συνήθως οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση της...
ΔΕΠΥ: Συχνά συμπτώματα που διαφεύγουν της διάγνωσης