4 είδη ασκήσεων που σε βοηθούν να μειώσεις τις φλεγμονές στο σώμα σου
Τι είναι το αιθουσαίο και τι ρόλο παίζει στη στάση του σώματος;

Αν και όχι τόσο γνωστό, το αιθουσαίο σύστημα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας, του προσανατολισμού και της σταθερότητάς μας.

Βρίσκεται στο εσωτερικό αυτί και αποτελείται από ένα σύνολο δομών που συνδέονται με την αίσθηση της κίνησης και της θέσης του σώματος στον χώρο. Είναι υπεύθυνο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις του κεφαλιού μας και τη θέση μας σε σχέση με τη βαρύτητα. Αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονται στον εγκέφαλο, όπου συνδυάζονται με τα οπτικά ερεθίσματα και τις αισθήσεις από τους μυς και τις αρθρώσεις, δημιουργώντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα της θέσης του σώματός μας στον χώρο.

Η λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος περιλαμβάνει την αντίληψη της κίνησης (όπως περιστροφές και αλλαγές κατεύθυνσης), τον έλεγχο της στάσης του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας.

Είναι το «εργαλείο» που χρησιμοποιούμε για να μην χάνουμε την ισορροπία μας όταν περπατάμε, όταν σηκωνόμαστε από μια καρέκλα ή ακόμα και όταν στριφογυρίζουμε απότομα! Συνδέεται στενά με την τονικότητα των μυών μας, δηλαδή την ελαφρά τάση που έχουν οι μύες όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας

Πως επηρεάζει το αιθουσαίο τη στάση του σώματός μας;

Ο εγκέφαλος μας λαμβάνει συνεχώς πληροφορίες από όλο μας το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του αιθουσαίου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το σώμα μας διέπεται από μια ιεραρχία όσον αφορά τη «σημασία» που δίνει ο εγκέφαλος μας στα συστήματα που τον ενημερώνουν για την θέση που βρισκόμαστε στον χώρο.

Το οπτικό και το αιθουσαίο είναι πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα, μετά ακολουθεί το σύστημα ιδιοδεκτικότητας  που αποτελείται από υποδοχείς κυρίως σε μύες, συνδέσμους και αρθρώσεις και  βοηθά να αντιλαμβανόμαστε που βρισκόμαστε στον χώρο, την σχέση διαφόρων μελών του σώματος μεταξύ τους, το πόσο έντονα και με τι ταχύτητα συσπώνται οι μύες μας κ.α.

Τα ανώτερα στην ιεραρχία συστήματα επηρεάζουν τα κατώτερα, με αποτέλεσμα ένα ελαφρώς δυσλειτουργικό αιθουσαίο να δίνει λάθος πληροφορίες, άρα και οι μύες μας να προσαρμόζονται με ‘λάθος’ τρόπο, κάτι που τελικά μεταφράζεται ως μυική ανισορροπία ή κακή στάση σώματος.

Επιπλέον, η καλή λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος συμβάλλει στην πρόληψη των πτώσεων – ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες ηλικίες-πρόληψη εμφάνισης προβλημάτων ισορροπίας, ζαλάδων και  αστάθειας (τα οποία επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων).

Η υγεία του αιθουσαίου συστήματος, λοιπόν, είναι θεμελιώδης για την καθημερινότητά μας, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής μας. Για να το διατηρήσουμε υγιές, είναι σημαντικό να ασκούμαστε τακτικά.

Οι έρευνες συνιστούν να ασκούμαστε τουλάχιστον 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση πρέπει να περιλαμβάνει δραστηριότητες που προάγουν την ισορροπία, τον συντονισμό και την κίνηση του σώματος στον χώρο, όπως περπάτημα, χορός, γιόγκα, πιλάτες ή ασκήσεις ισορροπίας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία.

Εάν αισθανθούμε ότι έχουμε προβλήματα ισορροπίας ή ζαλάδες, είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για να διασφαλίσουμε ότι το αιθουσαίο μας λειτουργεί σωστά και να λάβουμε τις κατάλληλες οδηγίες για τη βελτίωση της κατάστασής μας.

* Πηγή: Vita

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψάρια
Ανησυχία για εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο Αιγαίο: Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σε ροφούς και σφυρίδες
Οι μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 350 σε περιοχές της Ελλάδας και εκατοντάδες στην Κρήτη
Ανησυχία για εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο Αιγαίο: Ιογενής εγκεφαλοπάθεια σε ροφούς και σφυρίδες
peripoliko.jpg
Παλλήνη: «Χειροπέδες» σε τρεις ανήλικους μαθητές για ληστεία
Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ μετά από αναζητήσεις εντόπισαν τους τρεις κατηγορούμενους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Παλλήνης όπου...
Παλλήνη: «Χειροπέδες» σε τρεις ανήλικους μαθητές για ληστεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζέττα Μακρή: Φέρνουμε τροπολογία για τη διαδικασία συγγραφής διδακτικών βιβλίων -Τι προβλέπει
Τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, προς ψήφιση, στη Βουλή
Ζέττα Μακρή: Φέρνουμε τροπολογία για τη διαδικασία συγγραφής διδακτικών βιβλίων -Τι προβλέπει
texniti noimoisini
AI Ethics Officer: Ο νέος καθοριστικός ρόλος που θα διαμορφώσει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η ταχύτατη εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) δεν είναι πλέον απλώς θέμα επιστημονικής φαντασίας—είναι μια ζώσα πραγματικότητα που διαμορφώνει την...
AI Ethics Officer: Ο νέος καθοριστικός ρόλος που θα διαμορφώσει το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης