Φορολογικές δηλώσεις
«Κλειδώνουν» οι ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Eκπτώσεις από 2% έως 4%, για τους φορολογούμενους oι οποίοι υποβάλλουν νωρίτερα τις φορολογικές τους δηλώσεις και εξοφλούν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο αναχαίτισης του ρυθμού αύξησης των απλήρωτων φόρων προς την ΑΑΔΕ.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει παράλληλα την καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των δηλώσεων για το φόρο εισοδήματος από το 2025, χωρίς τις καθιερωμένες παρατάσεις, αλλά και την επιβολή ποινών στις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την αποστολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) των βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews, οι νέες ρυθμίσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπουν: Κλιμακωτό «μπόνους» για έγκαιρη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή, από το 2025 θα προβλέπεται:

1. μόνιμη περίοδος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από Μάρτιο έως Ιούνιο. Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίζεται πλέον «δια νόμου» και η διαδικασία δεν θα ξεκινά ή θα τελειώνει με ad hoc αποφάσεις και διορίες που αλλάζουν κάθε χρόνο.

2. «μπόνους» συνέπειας με έκπτωση φόρου 4% (η μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ) σε όσους σπεύσουν να υποβάλουν πρώτοι δήλωση Ε1, από τον Μάρτιο κιόλας, αμέσως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Η έκπτωση θα παραμείνει στο 3% (όσο ισχύει σήμερα) για όσους επιλέξουν να υποβάλουν τη δήλωση στα μέσα της περιόδου. Η έκπτωση θα μειώνεται στο 2% για όσους υποβάλουν δήλωση προς τη λήξη της διορίας, τον Ιούνιο.

3. Πρόστιμα θα επιβάλλονται πλέον σε όσους αμελήσουν υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση, που θα είναι κλειδωμένη και θα απαιτείται να περάσει νέος νόμος από τη Βουλή, αν τυχόν χρειαστεί να αλλάξει.

4. Για πρώτη φορά, θα καθορίζονται και θα επιβάλλονται συγκεκριμένες ποινές σε φορείς μισθοδοσίας (εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, ΟΠΕΚΑ κλπ) που το είχαν κάνει σύστημα -ελλείψει τιμωρίας- να μην αποστέλλουν ως είχαν υποχρέωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα στοιχεία εισοδημάτων των φορολογουμένων δικαιούχων, όπως προβλέπεται να γίνεται κάθε χρόνο προκειμένου να προσυμπληρωθούν και να υποβληθούν εγκαίρως οι φορολογικές δηλώσεις των πολιτών. Σε περίπτωση ασυνέπειας και καθυστερήσεων αποστολής των στοιχείων εισοδημάτων (που έφταναν να παραδίδονται μέχρι και τον Μάιο ή Ιούνιο αντί τον Φεβρουάριο) οι υπεύθυνοι των φορέων θα πληρώνουν πρόστιμο της τάξεως των 2.500 ευρώ από την τσέπη τους.

Παγίδες και κίνδυνοι

Παρόλα αυτά, μένει να φανεί αν το πρόστιμο αυτό μπορεί να σταθεί αρκετό για να μην ανακύπτουν συνεχώς προβλήματα που οδηγούν σε παρατάσεις ή αν, αντιθέτως, προκαλέσει νέα και μεγαλύτερα προβλήματα στους πολίτες, την αγορά και στο ίδιο το κράτος.

Για παράδειγμα, εκφράζεται ανησυχία μήπως, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα, οι υπεύθυνοι μισθοδοσίας επιλέξουν να αποστέλλουν εγκαίρως αλλά «όπως-όπως» τα στοιχεία εισοδήματος των δικαιούχων (συνταξιούχων, μισθωτών κλπ). Σε τέτοια περίπτωση, η εμπρόθεσμη αποστολή θα περιείχε λάθη που θα δημιουργούσε προβλήματα στους πολίτες και στους λογιστές, στην περίπτωση που εκ των υστέρων -και χωρίς κυρώσεις- οι υπεύθυνοι αποστείλουν νέα διορθωμένα στοιχεία, ακόμα και αφού οι υπόχρεοι έχουν ήδη υποβάλει τις δηλώσεις τους.

Σε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα κινδύνευαν και πάλι να υποστούν κυρώσεις και πρόστιμα, αν δεν κάνουν (ξανά και ξανά ενδεχομένως) τροποποιητικές δηλώσεις για να διορθώνουν τα στοιχεία που οι φορείς απέστειλαν εμπρόθεσμα μεν, αλλά λανθασμένα δε.

Τέλος οι παρατάσεις

Σταθερές θα είναι πλέον οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς παρατάσεις.

  • Την 1η Μαρτίου θα ανοίγει η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου. Οι ημερομηνίες θα είναι «κλειδωμένες» και δεν θα γίνονται …λάστιχο.

Θα καθιερωθούν ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Εντός του πρώτου διμήνου κάθε έτους θα πρέπει να ολοκληρώνεται η ανάρτηση και η διαβίβαση από τους φορείς στην ΑΑΔΕ, όλων των στοιχείων: βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, δόσεις δανείων, τραπεζικών καρτών και όλων των υπολοίπων δεδομένων που  προσυμπληρώνονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/10

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μετρό - ΜΜΜ
Αλλαγές στα ΜΜΜ: Νέος τρόπος εισόδου σε μετρό και λεωφορεία για να μην μπαίνει κανείς χωρίς εισιτήριο
Αλλαγές στα ΜΜΜ: Είσοδος από μπροστά στα λεωφορεία και νέο σύστημα στο μετρό
Αλλαγές στα ΜΜΜ: Νέος τρόπος εισόδου σε μετρό και λεωφορεία για να μην μπαίνει κανείς χωρίς εισιτήριο
ergastirio_1.jpg
Πρότυπα ΕΠΑΛ: Σε ποιές σχολικές μονάδες θα τοποθετηθούν 30 σύγχρονα εργαστήρια αξίας 7 εκ.ευρώ
Εάν κατά τη διάρκεια υλοποίησης της σύμβασης υπάρξει μεταβολή (συγχώνευση, αναστολή λειτουργίας, κατάργηση κ.λπ.) κάποιων εκ των σχολικών μονάδων...
Πρότυπα ΕΠΑΛ: Σε ποιές σχολικές μονάδες θα τοποθετηθούν 30 σύγχρονα εργαστήρια αξίας 7 εκ.ευρώ
milton
Τυφώνας Μίλτον: Στους 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες
Διπλή καταστροφή στη Φλόριντα από τους ανεμοστρόβιλους και τις πλημμύρες
Τυφώνας Μίλτον: Στους 17 οι νεκροί – Τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλους και πλημμύρες