Οι φονικές πληµµύρες στη Βαλένθια, που έκοψαν το νήµα της ζωής δεκάδων ανθρώπων και έπνιξαν στις λάσπες και στα µπάζα ολόκληρες περιοχές, ξύπνησαν εφιαλτικές µνήµες από τη θεοµηνία στη Μάνδρα το 2017 και το σαρωτικό πέρασµα του «Daniel» στη Θεσσαλία το 2023, ενώ δηµιούργησαν νέες ανησυχίες για το τι θα συµβεί αν ένα αντίστοιχο φαινόµενο χτυπήσει την Αττική και τον απροετοίµαστο Κηφισό.
Την έντονη ανησυχία του εκφράζει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, για την πιθανότητα να χτυπήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα την Αττική, όπως βλέπουμε να έχει συμβεί στη Βαλένθια, με ολέθριες συνέπειες.
Μια τεράστια πολεοδομική ζώνη συνολικά 12 δήμων, από την Πάρνηθα έως το Φάληρο, θα βρεθεί σε κίνδυνο, προειδοποίησε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Αυτό οφείλεται στη χρόνια παράβλεψη να συμπεριληφθεί ο Κηφισός στα αντιπλημμυρικά έργα, τόνισε ο κ. Μπελαβίλας.
«Ο Κηφισός έχει σχεδιαστεί σε άλλες εποχές (1950) για να αντιμετωπίσει άλλες μετεωρολογικές συνθήκες. Δεν αρκεί πλέον το μέγεθός του για να τραβήξει τα νερά της Αθήνας και των εκατοντάδων χιλιομέτρων ρεμάτων». Όπως εκτίμησε ο κίνδυνος είναι τεράστιος, «είμαστε αθωράκιστοι».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη τη στρατηγική κάλυψης των ρεμάτων και να ανοίξουμε παράλληλους αγωγούς νερού, για να φεύγουν προς τη θάλασσα. Αν δεν υπάρξει διάθεση για τέτοια συζήτηση θα γίνει δυστυχώς βιαίως, μετά από δυο - τρεις καταστροφές. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανοίγουν τα ποτάμια τους και τα ρέματά τους, αυτό πρέπει να γίνει και στην Αθήνα».
Ο κ. Μπελαβίλας υπογράμμισε πως σήμερα «ξέρουμε 250 σημεία επικινδυνότητας δημοσίου ενδιαφέροντος εκ των οποίων τα 145 είναι σχολεία και παιδικοί σταθμοί», χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά σοβαρό το συγκεκριμένο στοιχείο.
«Τα φρεάτια είναι τόσο μικρά και στενά που βλέπουμε ότι μέσα σε 15 λεπτά ισχυρής βροχής, οι αγωγοί αναβλύζουν νερό. Είναι κατασκευασμένα για τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, από το παρελθόν. Οι αγωγοί δεν αντέχουν το φορτίο που δημιουργούν τα νέα καιρικά φαινόμενα».
Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν άμεσα, ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΕΜΠ υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα τα φράγματα στα βουνά, γιατί αν δεν πιάσουμε το νερό και μπει στις πόλεις, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά».
Ο χάρτης με τις περιοχές «στο κόκκινο»
Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Μπελαβίλας, είχε αναλύσει τους κινδύνους από την εγκληµατική εγκατάλειψη του Κηφισού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης µε τίτλο «Κηφισός - Ώρα Μηδέν», την οποία διοργάνωσε η δηµοτική Αρχή Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη και ήταν παρόντες, µεταξύ άλλων, οι δήµαρχοι των παρακηφισίων περιοχών. Οι 12 δήµοι που κινδυνεύουν είναι των Αγίων Αναργύρων, Αθηνών, Αιγάλεω, Αχαρνών, ∆ιονύσου, Κηφισιάς, Μεταµόρφωσης, Μοσχάτου, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περιστερίου και Φιλαδέλφειας.
Όπως είχε εξηγήσει σε παλαιότερη ανάρτησή του ο Νίκος Μπελαβίλας, με αφορμή τις καταστροφές στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, στον χάρτη φαίνονται οι περιοχές (σ.σ. με το κόκκινο χρώμα) που θα πλημμυρίσουν με βεβαιότητα όταν κάποια στιγμή υπερχειλίσουν ο Κηφισός και ο Ιλισός.
«Ο χάρτης είναι εφιαλτικός. Αν γίνει το κακό, από το Κέντρο "Σταύρος Νιάρχος" ως τον Ρέντη και ως τον σταθμό μετρό στο λιμάνι του Πειραιά τα πάντα θα βρεθούν κάτω από το νερό. Η μισή Καλλιθέα, όλο το Μοσχάτο, όλο το Νέο Φάληρο, τα Καμίνια, η Παλιά Κοκκινιά και τμήμα του Ταύρου. Μαζί τους εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι», είχε γράψει και πρόσθετε:
«Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για την πρόβλεψη της επίσημης επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε το 2017-2018 από το ΥΠΕΝ για την Αττική και η οποία διαμόρφωσε τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας. Είναι μία από τις μελέτες οι οποίες την ίδια περίοδο κάλυψαν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Έχουν προχωρήσει σε εντυπωσιακή ανάλυση και εντοπίζουν ακόμη και τα επιμέρους σημεία τα οποία θα κινδυνεύσουν πέραν των κατοικιών-σχολεία, νοσοκομεία, στάδια, μεγάλες βιομηχανίες, στρατηγικές υποδομές.
Για παράδειγμα, και για να καταλάβουμε τι σημαίνει πρόληψη, η συγκεκριμένη μελέτη προβλέπει ότι σε περίπτωση πλημμύρας το "στρατηγείο" της Τροχαίας Πειραιά στα Καμίνια θα αχρηστευθεί κάτω από το νερό. Τότε οι πλημμυρισμένοι δρόμοι θα παραλύσουν γιατί δεν θα υπάρχει κανείς τροχονόμος να αποκλείσει γέφυρες, να κατευθύνει την κυκλοφορία, γιατί η διοίκηση της Τροχαίας θα τρέχει αναγκαστικά να σωθεί χωρίς τηλέφωνο και χωρίς ρεύμα.
Αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της επικαιροποίησης τους επί το δυσμενέστερο σε σχέση με την κλιματική κρίση, της διατύπωσης των σχεδίων αντιμετώπισης και διαχείρισης κινδύνου».
Λέκκας: Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια και δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε
Παράλληλα, για το φαινόμενο μίλησε και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στον ΣΚΑΪ. Οι συγκεκριμένες πλημμύρες είναι μόνο ένα στοιχείο της κλιματικής κρίσης, καθώς έχουμε να κάνουμε με φαινόμενα τα οποία θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, θα καταστρέφουν όλο και πιο μεγάλες περιοχές και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση. Αυτό το σκηνικό ουσιαστικά συνθέτει και την κλιματική κρίση. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στιγμιότυπο της κλιματικής κρίσης η οποία εξελίσσεται και η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε».
Η σύγκριση με «Daniel» και «Ιανό»
Ο κ. Λέκκας ρωτήθηκε για το αν το φαινόμενο που χτύπησε τη Βαλένθια, είναι ίδιο με τον «Daniel»: «Έχει τα χαρακτηριστικά του “Daniel”, αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο διαφέρει. Ο “Daniel” και ο “Ιανός” ήταν φαινόμενα τα οποία εξελίχθηκαν σε ποτάμιες πλημμύρες, δηλαδή σιγά-σιγά. Στη Βαλένθια έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο ξαφνικής πλημμύρας, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα μεγάλα ύψη βροχής που έπεσαν στο έδαφος, καθώς 400 χιλιοστά καταγράφηκαν μέσα σε 6 ώρες. Σε αυτό συνέβαλε και το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε όλες αυτές τις ποσότητες με πολύ γρήγορο ρυθμό προς τη θάλασσα».
Η πιθανότητα να συμβεί στην Αττική
Σε ερώτηση για το αν συμβεί αυτό το φαινόμενο στην Αττική, ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα υπάρχουν οι ίδιες εικόνες με αυτές της Βαλένθια. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια φαινόμενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, είναι πάνω από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Στην Βαλένθια υπήρχε ένα τεράστιο σύστημα προειδοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης για τις πλημμύρες, όπως και μέτρησης σε κάθε σημείο του ύψους του νερού και καταστράφηκε το ίδιο το επιχειρησιακό κέντρο. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας ορισμένα φαινόμενα. Είναι εξαιρετικά ακραία και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
VOUCHER 1250 Ευρώ σε εργαζόμενους και ανέργους του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Αιτήσεις εδώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/10
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη