τροφική δηλητηρίαση
Το λάθος που προκαλεί δηλητηριάσεις

Για τους κινδύνους δηλητηρίασης που κρύβονται μέσα στην κουζίνα μας προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Guardian».

Όπως αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία 1 στους 5 ασθενείς με τροφική δηλητηρίαση ή άλλη πάθηση που σχετίζεται με τρόφιμα έχει μολυνθεί από τροφή που βρισκόταν στο ίδιο του το σπίτι.

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερος στα ντουλάπια με τα μπαχαρικά μας, όπως αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «National Library of Medicine» και διαπίστωσε πως σχεδόν 1 στα 2 ντουλάπια μπαχαρικών (48%) που εξέτασαν ήταν μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι παθογόνοι αυτοί οργανισμοί πιθανόν προέρχονται από τα διάφορα ωμά τρόφιμα τα οποία χειριζόμαστε με τα χέρια μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, κυρίως πουλερικά αλλά και διάφορα άλλα, τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο νερό, χώμα ή λίπασμα.

Όπως, μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Guardian: «τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας είναι μάλλον το πιο βρωμερό σημείο της κουζίνας σας».

Πώς θα προστατευτούμε από τις τροφιμογενείς λοιμώξεις

Σε αντίθεση με τον πάγκο της κουζίνας, τα μαγειρικά σκεύη, τα μαχαιροπίρουνα και τις επιφάνειες κοπής, οι περισσότεροι από εμάς δεν καθαρίζουμε με ζεστό νερό και σαπούνι τα ντουλάπια και τα δοχεία των μπαχαρικών μας μετά από κάθε χρήση.

Υπογραμμίζουμε ότι το μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι πως δεν πλένουν καλά τα χέρια τους όταν πιάνουν κάποιο από τα μπαχαρικά τους για να μαρινάρουν το ωμό κρέας που μαγειρεύουν.

Στην Ευρώπη, οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που προκαλούνται από τρόφιμα είναι η μόλυνση από σαλμονέλα και η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο. Και οι δύο παθογόνοι προκαλούν διάρροια, εμετό, ναυτία, αδυναμία και άλλα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης και γαστρεντερίτιδας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίοι, εάν δε γίνει η απαραίτητη ιατρική παρακολούθηση.

Με βάση, μάλιστα, τα στοιχεία του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Γηραιά Ήπειρο 23 εκατ. άνθρωποι μολύνονται δια μέσου των τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ πάνω από 4.600 από αυτές τις ασθένειες καταλήγουν σε θάνατο.

Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τη μόλυνση από παθογόνα μικρόβια και ιούς μέσω των τροφίμων, θα πρέπει να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής.

Δείτε παρακάτω τις γενικές οδηγίες του Συνδέσμου Επαγγελματιών για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Επιδημιών (APIC):

  • Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά προτού τα κόψετε ή τα ξεφλουδίσετε.
  • ΜΗΝ πλένετε το κρέας ή τα πουλερικά σας.
  • Όταν μαγειρεύετε φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά, με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το ντουλάπι ή τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σας όταν μαγειρεύετε.
  • Πλύνετε καλά τις οποιαδήποτε επιφάνεια αγγίξει ωμό κρέας, μετά από κάθε χρήση.
  • Επιλέξτε διαφορετικά δοχεία, μαχαιροπίρουνα και επιφάνειες κοπής για το κρέας, τα θαλασσινά, τα αβγά και τα λαχανικά σας για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ηλεκτρικά αμάξια: Γιατί "έμειναν" στην Αράχωβα προκαλώντας κομφούζιο

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

lexika
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται
Μεταφορικά, ο όρος αναφέρεται σε κάποιον ήρωα, σε έναν ατρόμητο και θαρραλέο άνθρωπο, ενώ στην πραγματικότητα, η λέξη χρησιμοποιείται για να...
Τι σημαίνει η λέξη πεχλιβάνης: Η ιστορία της λέξης και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται
knossos-amphora_eforeia_arxaiotiton_archaeology.jpg
Το μυστήριο με τα μαλάκια σε τούβλα μινωικών κατασκευών: Η αρχαία χρήση τους στην Κρήτη
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη χρήση των μαλακίων ως έμμεσων δεικτών για την αναγνώριση αποσυντεθειμένων πλίνθων λάσπης, ενός υλικού που χρησιμοποιούνταν...
Το μυστήριο με τα μαλάκια σε τούβλα μινωικών κατασκευών: Η αρχαία χρήση τους στην Κρήτη
ladi
Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Οι όγκοι παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα βιοενεργών λιπιδίων – μικρών λιπαρών μορίων που παράγονται κατά την πέψη των σπορέλαιων
Νέα έρευνα συνδέει γνωστά μαγειρικά λάδια με κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου