pithia
Αυτά ήταν τα "ναρκωτικά" χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα

Η Πυθία, η γνωστή μάντισσα του Μαντείου των Δελφών στην Αρχαία Ελλάδα, έχει συνδεθεί με την ιδέα ότι κατά τη διάρκεια των προφητειών της βρισκόταν υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών. Υποστηρίζεται ότι οι αναθυμιάσεις από αέρια, όπως το αιθυλένιο, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας κατάστασης έκστασης που της επέτρεπε να επικοινωνεί με το θείο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μοναδική αναφορά στη χρήση ναρκωτικών ουσιών στην αρχαιότητα. Η χρήση τέτοιων ουσιών ήταν ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς πολιτισμούς, τόσο για θεραπευτικούς όσο και για πνευματικούς σκοπούς.

Ναρκωτικά φυτά και ιδιότητές τους στην αρχαιότητα

Στην Αρχαία Ελλάδα και σε άλλους πολιτισμούς, χρησιμοποιούνταν μια μεγάλη ποικιλία από φυτά με ψυχοτρόπες, αναλγητικές ή κατασταλτικές ιδιότητες. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις οπιούχες παπαρούνες, την κάνναβη, τον υοσκύαμο, τον μανδραγόρα, τον μπλε λωτό, τον ελλέβορο και τα παραισθησιογόνα μανιτάρια. Αυτές οι ουσίες προκαλούσαν διάφορες επιδράσεις, όπως ευφορία, ύπνωση, μείωση του πόνου ή ακόμα και παραισθήσεις.

Η προετοιμασία των ουσιών περιλάμβανε μεθόδους όπως η ξήρανση, η άλεση και η ανάμειξή τους με κρασί ή άλλα συστατικά. Τα εκχυλίσματα και τα αφεψήματα που παρασκευάζονταν χρησιμοποιούνταν τόσο σε ιατρικές πρακτικές όσο και σε θρησκευτικές τελετές.

Η θεραπευτική χρήση ναρκωτικών

Στην αρχαιότητα, οι ουσίες αυτές είχαν σημαντική θέση στην ιατρική πρακτική. Γιατροί όπως ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός ανέφεραν τη χρήση τους για την αντιμετώπιση του πόνου, των μολύνσεων, των ψυχικών διαταραχών και των χρόνιων ασθενειών. Οι οπιούχες παπαρούνες, για παράδειγμα, χρησιμοποιούνταν ως αναλγητικά και υπνωτικά, ενώ η κάνναβη ήταν γνωστή για τις ιδιότητές της να ανακουφίζει από τους πόνους του τοκετού.

Κάποια φυτά, όπως ο μανδραγόρας και ο υοσκύαμος, χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία ψυχικών νοσημάτων. Οι υπνωτικές τους ιδιότητες βοηθούσαν στη χαλάρωση και τη μείωση της έντασης, ενώ άλλα φυτά, όπως ο ελλέβορος, θεωρούνταν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση επιληψίας.

Τελετουργική χρήση

Εκτός από τη θεραπεία, οι ψυχοτρόπες ουσίες είχαν κεντρικό ρόλο σε θρησκευτικές και πνευματικές τελετές. Οι παραισθησιογόνες επιδράσεις τους επέτρεπαν στους χρήστες να βιώνουν εκστατικές εμπειρίες, να χάνουν την αίσθηση του εαυτού και να πιστεύουν ότι επικοινωνούν με το θείο. Εντυπωσιακά ευρήματα, όπως το άγαλμα της μινωικής θεότητας με οπιούχες παπαρούνες στο κεφάλι της, μαρτυρούν τη θρησκευτική σημασία αυτών των φυτών.

Συχνά, αυτές οι τελετές συνδέονταν με τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή. Ίχνη ψυχοτρόπων ουσιών έχουν βρεθεί σε τάφους, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούνταν για να συνοδεύσουν τους νεκρούς στο ταξίδι τους προς τον κάτω κόσμο.

Αρχαιολογικά ευρήματα και χρήση ουσιών

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών ανάγεται σε πολύ παλαιότερες εποχές. Στη Νεολιθική περίοδο, έχουν βρεθεί υπολείμματα οπιούχων παπαρούνων στα δόντια ανθρώπων, καθώς και καμένα υπολείμματα κάνναβης σε κύπελλα της Εποχής του Χαλκού. Σε σπήλαιο στο Περού εντοπίστηκαν ίχνη του κάκτου Echinopsis pachanoi, γνωστού για την περιεκτικότητά του στη μεσκαλίνη, ενώ στη Νότια Αμερική, ίχνη νικοτίνης ανιχνεύτηκαν σε μούμιες που προηγήθηκαν της άφιξης των Ευρωπαίων.

Η Πυθία και τα αέρια των Δελφών

Η μάντισσα των Δελφών, γνωστή ως Πυθία, πιστεύεται ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αιθυλενίου, ενός αερίου που προκαλεί αισθήματα ευφορίας και απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Οι αναθυμιάσεις αυτού του αερίου πιθανώς προέρχονταν από γεωλογικές ρωγμές στον χώρο του Μαντείου και συνέβαλαν στην εκστατική της κατάσταση κατά τη διάρκεια των προφητειών.

Η σχέση ανθρώπων και ναρκωτικών μέσα στους αιώνες

Από τις πρώτες γνωστές χρήσεις ναρκωτικών φυτών έως τις τελετουργίες και τη θεραπευτική πρακτική, οι ψυχοτρόπες ουσίες κατείχαν κεντρικό ρόλο στις κοινωνίες της αρχαιότητας. Η δράση τους δεν περιοριζόταν στην ιατρική ή τη θρησκεία αλλά επεκτεινόταν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω τους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

olme
ΟΛΜΕ: Ολοι την Παρασκευή 7/2 στα Προπύλαια για τα Τέμπη - Διευκολυντική στάση εργασίας
ΟΛΜΕ: «Να λέει ένα παιδί: ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ – Αυτό είναι που κάνει το κράτος δολοφόνο! Καμία συγκάλυψη!»
ΟΛΜΕ: Ολοι την Παρασκευή 7/2 στα Προπύλαια για τα Τέμπη - Διευκολυντική στάση εργασίας
Χριστουγεννιάτικος μποναμάς
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο: Τι αναφέρει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η προτεινόμενη τροπολογία είναι απολύτως τεκμηριωμένη οικονομικά και βασίζεται στην Έκθεση του Γενικού...
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο: Τι αναφέρει η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ
synodos prytaneon mystras
Σύνοδος Πρυτάνεων: Τον Μάϊο στη Θεσσαλονίκη η επόμενη - Τι ζητούν τα ΑΕI, τι φέρνει ο Πιερρακάκης
Ζήτημα αιχμής αναμένεται να είναι τόσο η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη των ΑΕΙ που θα γίνει κατόπιν προτάσεων των ιδίων των ΑΕΙ αλλά κυρίως της...
Σύνοδος Πρυτάνεων: Τον Μάϊο στη Θεσσαλονίκη η επόμενη - Τι ζητούν τα ΑΕI, τι φέρνει ο Πιερρακάκης
Δίκη Βασίλη Μάγγου
Γιάννης Μάγγος: Η καταδίκη των τριών αστυνομικών ανοίγει μία χαραμάδα για την καταπολέμηση της αστυνομικής βίας
Επισημαίνει τη σημασία του κινήματος αλληλεγγύης και τονίζει ότι η υπόθεση αναδεικνύει τις βαθιές παθογένειες του συστήματος, την εγκληματική...
Γιάννης Μάγγος: Η καταδίκη των τριών αστυνομικών ανοίγει μία χαραμάδα για την καταπολέμηση της αστυνομικής βίας