Η φασολάδα είναι ένα από τα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα που αγαπάμε, ιδίως τον χειμώνα.
Υπάρχουν πολλά μυστικά για να βγει μια φασολάδα γευστική, με τα όσπρια να λιώνουν στο στόμα και να είναι η σάλτσα όπως πρέπει χυλωμένη, το βασικότερο βήμα από όλα όμως είναι τα φασόλια να έχουν μουλιάσει σε νερό ή να έχουν βράσει για περίπου 40 λεπτά πριν μαγειρευτούν, έτσι ώστε να μαγειρευτούν σωστά.
Τα φασόλια πρέπει να είναι καλής ποιότητας, κοινώς, όχι κίτρινα ή ξεφλουδισμένα. Αν προτιμάτε τα φρέσκα, πρέπει να δείτε αν το φασόλι σας θρυμματίζεται. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι διότι σημαίνει πως είναι ξερό και δεν θα βράσει εύκολα. Αν από την άλλη αγοράσετε συσκευασμένα φασόλια μπορείτε είτε να τα μουλιάσετε από το βράδυ ώστε να είναι πιο «βραστερά», είτε να τα βράσετε σε νερό για 40 με 45 λεπτά.
Η συνταγή για τη φασολάδα
Υλικά
500 γραμ. ξερά φασόλια
3 ντομάτες ώριμες
2 καρότα
2 ξερά κρεμμύδια
3 κλωνάρια σέλινο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Η Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, με μπόλικο κρύο νερό, που να τα σκεπάζει.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄- 10΄, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τα ανακατεύουμε καλά να τσιγαριστούν ελαφρώς.
Τα αφήνουμε για 2΄- 3΄ σε μέτρια φωτιά, κι έπειτα ρίχνουμε τα φασόλια, τη ντομάτα, τον πελτέ, το σέλινο ψηλοκομμένο, πιπέρι, αλάτι και συμπληρώνουμε βραστό νερό, τόσο που να καλύπτει τα υλικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα φασόλια για 40΄- 50’, μέχρι να βράσουν και να χυλώσουν.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση