Πάνω από 2.200 μετανάστες, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο το 2024, σύμφωνα με την Regina De Dominicis, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία.
Ο παραπάνω αριθμός ξεπεράστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όταν 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 20 μίλια μακριά από τις ακτές της Λιβύης, όταν στο σκάφος που επέβαιναν βυθίστηκε.
Σε άλλο περιστατικό τη Δευτέρα, δύο άτομα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί πέντε ετών, πέθαναν και 17 διασώθηκαν μετά από βλάβη στο σκάφος στο οποίο επέβαιναν ανοικτά βόρεια της Τυνησίας, κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη.
Η De Dominicis δήλωσε: «Ο αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων στη Μεσόγειο το 2024 ξεπέρασε πλέον τα 2.200, με σχεδόν 1.700 ζωές να χάνονται μόνο στη κεντρική Μεσόγειο».
«Αυτό περιλαμβάνει εκατοντάδες παιδιά, που αποτελούν το 1/5 όλων των ανθρώπων που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειοψηφία εξ αυτών μεταναστεύει εξαιτίας των βίαιων συγκρούσεων και της φτώχειας.»
Τον Δεκέμβριο, μια 11χρονη κοπέλα, φορώντας ένα απλό σωσίβιο και κρατώντας δύο λάστιχα, διασώθηκε κοντά στη Λαμπεντούζα. Είπε στους διασώστες ότι πέρασε τρεις μέρες στη θάλασσα μετά από ναυάγιο που εκτιμάται ότι σκότωσε 40 άτομα, αναφέρει ο Guardian.
Ένα μήνα νωρίτερα, η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch υπέβαλε ποινική καταγγελία στους εισαγγελείς στη Σικελία, κατηγορώντας την Ιταλική Ακτοφυλακή για ανθρωποκτονία από αμέλεια για ένα ναυάγιο ανοιχτά της Λαμπεντούζας, με αποτέλεσμα το θάνατο 21 ατόμων. Η ΜΚΟ ανέφερε ότι ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές για σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ισχυρίστηκε ότι η Ακτοφυλακή δεν απέστειλε σκάφος διάσωσης, παρά μόνο δύο μέρες αργότερα.
Ανατρέπονται σκάφη
Τουλάχιστον τέσσερα σκάφη έχουν ανατραπεί στην κεντρική Μεσόγειο από την Τρίτη, σύμφωνα με το Alarm Phone, έναν οργανισμό που διαχειρίζεται τη γραμμή βοήθειας για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία προσέλευσης για άτομα που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τη κεντρική Μεσόγειο να θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες διαδρομές του κόσμου. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.500 θύματα και αγνοούμενους κατά τη διάρκεια της διάβασης της Μεσογείου από το 2014. Τα περισσότερα από τα θύματα αποδίδονται σε σκάφη που αποπλέουν από τη Τυνησία ή τη Λιβύη.
Οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν τη διαδρομή υψηλού κινδύνου παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ με την Τυνησία και τη Λιβύη για να αποτραπούν τα σκάφη των μεταναστών από το να αποπλέουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, 66.317 άτομα κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία το 2024, λιγότερα από τα μισά σε σχέση με το 2023. Οι αυστηρές πολιτικές της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι θεωρείται ότι συνέβαλαν εν μέρει στη μείωση αυτή.
Η συμφωνία με τη Λιβύη στην ουσία ωθεί τους ανθρώπους πίσω σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις, αναφέρει ο Guardian.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρώπη σχεδιάζει τη δημιουργία κέντρων κράτησης και επιστροφής μεταναστών, όπως έχει ξεκινήσει να υλοποιεί με μεγάλη αποτυχία η Μελόνι, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Μόνο που η υιοθέτηση της αντιμεταναστευτικής ατζέντας καθιστά την ίδια την ΕΕ μια ακροδεξιά οντότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση