Η ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με τις επιπτώσεις της να είναι έντονες και διαρκείς. Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας, οι οποίες εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την πολύχρονη κρίση χρέους.
Η έλλειψη επαρκών υποδομών και οι χαμηλές επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές εντείνουν την εξάρτηση της χώρας από εξωτερικές πηγές ενέργειας και επιδεινώνουν την αστάθεια της αγοράς.
Η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, έχει δαπανήσει τεράστια ποσά σε επιδοτήσεις, προκειμένου να ανακουφίσει καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας. Από το 2021 έως το 2022, η χώρα ξόδεψε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις, το οποίο αντιστοιχεί στο 5,3% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Παρά τη στήριξη αυτή, ωστόσο, η κρίση ενέργειας έχει επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας πλήττουν τη δυνατότητα κατανάλωσης και επηρεάζουν αρνητικά τις βιομηχανίες, την αεροπορική και ναυτιλιακή βιομηχανία.
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει τη διαφορά στην ενέργεια που παράγεται και χρησιμοποιείται στις χώρες του Βορρά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις σκανδιναβικές χώρες να εκμεταλλεύονται καλύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διαθέτουν ανεπτυγμένες υποδομές για την αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η έλλειψη διασυνδέσεων και αποθηκευτικών ικανοτήτων, όπως σημειώνει η LCP Delta, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην επίλυση των ενεργειακών ελλείψεων.
Η ανάγκη για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές και στις ενεργειακές υποδομές είναι επιτακτική για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, θα πρέπει να στραφεί σε στρατηγικές επενδύσεις για να μειώσει την εξάρτησή της από εξωτερικές προμήθειες και να μειώσει τις ανισότητες στην ενέργεια στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επανειλημμένα αιτήματα για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναδεικνύει τη δυσανάλογη κατάσταση των ενεργειακών τιμών στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη για μια πιο δίκαιη κατανομή πόρων και την άρση των διαφορών τιμών ενέργειας σε όλη την ΕΕ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 8/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση