Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από πανεπιστήμια όλης της χώρας, σχετικά με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό αναμένεται να συνεχιστεί για μέρες ή και εβδομάδες. Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς δεν εκτιμάται ότι το φαινόμενο μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του μεγάλου σεισμού των 7,6 Ρίχτερ του 1956. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ακραίο σενάριο είναι σεισμός 6 Ρίχτερ, αν και θεωρεί απίθανο να συμβεί.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνη εδώ και μήνες δεν σχετίζεται με την τρέχουσα σεισμική ακολουθία. Αν και υπάρχει πιθανότητα για μικρό τσουνάμι, δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με εκείνα της Αμοργού ή του Κολούμπο.
Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη και, παρά την έντονη δραστηριότητα, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι σεισμοί της περιοχής θα συνεχιστούν, ενδεχομένως και λίγο πάνω από τα 5 Ρίχτερ, αλλά χωρίς έναν μεγάλο κύριο σεισμό, η ακολουθία αναμένεται να εκτονωθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση