Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται πώς μπορούν να το κάνουν και αν η γάτα θα καταφέρει να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον. Η μετάβαση μιας γάτας από τη ζωή έξω στη ζωή μέσα στο σπίτι δεν είναι μια δύσκολη διαδικασία και αξίζει να την κάνετε. Χρειάζεται κάποια ενημέρωση και ένας απλός σχεδιασμός, έτσι ώστε να τη βοηθήσετε να μην αισθανθεί άσχημα και να μη νιώσει άγχος λόγω των αλλαγών που θα της συμβούν.
Τα πρώτα βήματα
Αυτά τα βήματα λίγο πολύ όλοι τα γνωρίζουμε αλλά αξίζει να τα επισημάνουμε και πάλι καθώς είναι πολύ σημαντικά. Η πρώτη κίνηση είναι να πάτε τη γάτα στον κτηνίατρο για λεπτομερή εξέταση. Ζώντας έξω, η γατούλα μπορεί να χρειαστεί θεραπεία για ψύλλους – τσιμπούρια αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται. Είτε έχετε άλλα ζωάκια στο σπίτι είτε όχι, αυτό είναι απαραίτητο. Ακολουθούν οι απαραίτητες εξετάσεις. Κάτι που δεν λένε οι περισσότεροι κτηνίατροι, λόγω κόστους, είναι οι εξετάσεις για τα λοιμώδη νοσήματα. Δυστυχώς δεν τις κάνουμε. Ο δικός μου γατούλης είχε λευχαιμία, όπου εκδηλώθηκε ένα χρόνο μετά. Δεν το γνώριζα από την αρχή.
Το να ξέρουμε αν έχει η γάτα κάποιο λοιμώδες είναι σημαντικό για την προστασία των άλλων ζώων του σπιτιού. Επίσης είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε και να το έχουμε στο μυαλό μας. Τώρα αν το ζώο είναι άρρωστο, θα τεθεί το ζήτημα τι να κάνετε, γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν τα άλλα ζώα στο σπίτι. Προσωπικά αυτό δεν θα μου άλλαζε τη γνώμη. Δεν θα επέστρεφα τη γάτα στο δρόμο. Δεν θα άντεχα να κάνω κάτι τέτοιο. Με τις συμβουλές του κτηνίατρου θα δημιουργούσα στο σπίτι ένα όσο πιο ασφαλές περιβάλλον γίνεται για όλα τα ζώα. Να ξέρετε ότι τα πάντα γίνονται. Η προσπάθεια αξίζει.
Στη συνέχεια φτιάχνουμε βιβλιάριο υγείας, βάζουμε τσιπάκι και τη στειρώνουμε- αν είναι στην ηλικία για στείρωση. Τέλος ζητάμε από τον κτηνίατρο να μας γράψει στο βιβλιάριο την ομάδα αίματος του ζώου, κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Δυστυχώς δεν το κάνουν οι κτηνίατροι. Θα σας πω το εξής: Ο γατούλης που ανέφερα πιο πάνω χρειάστηκε κάποια στιγμή, λόγω της λευχαιμίας, μεταγγίσεις. Που σημαίνει ότι έπρεπε να βρεθούν οι κατάλληλοι δότες. Με το να γνωρίζετε αν το ζώο σας μπορεί να γίνει δότης- υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές, μεταξύ αυτών και η ομάδα αίματος- ίσως βοηθήσετε να σωθεί η ζωή άλλου ζώου. Εμένα οι φίλοι μου δεν γνώριζαν την ομάδα αίματος των γατών τους, με αποτέλεσμα να τις πηγαίνω στα τυφλά στο κτηνιατρείο να βρουν την ομάδα αίματος και να δούμε αν μπορούν να γίνουν δότες. Απίστευτη ταλαιπωρία και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.
Οι επόμενες κινήσεις
Βοηθήστε τη νέα γάτα να εξερευνήσει το σπίτι. Όταν έφερα τον γάτο σπίτι, ήταν σαν χαμένος. Λογικό δεν είναι άλλωστε; Κοίταζε από εδώ και από εκεί και δεν ήξερε πού να πάει. Ήθελε να κρυφτεί και να μη βγει ποτέ από εκεί. Αυτό με είχε στενοχωρήσει.
Οπότε χρειάζεται να είστε δίπλα- με ηρεμία και τρυφερότητα- σε όλη την εξερεύνηση. Και να τον ενθαρρύνετε να κάνει πράγματα.
Μια γατούλα τώρα του δρόμου έχει μάθει να κάνει τις ανάγκες της έξω. Οπότε η αμμολεκάνη είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε στο σπίτι ώστε να πάει αμέσως. Κάποιες γάτες πάνε μόνες τους. Κάποιες άλλες θέλουν βοήθεια. Εγώ τον πήγαινα, τον έβαζα μέσα και έκανα τη διαδικασία του σκαψίματος. Έμαθε αμέσως τα πάντα. Καλό στην αρχή είναι να έχετε μια μεγάλη, άνετη αμμολεκάνη, χωρίς άμμο που να μυρίζει. Αποφύγετε τις κλειστές λεκάνες καθώς μπορεί να φοβίσουν το ζώο και να μη θέλει να μπαίνει εκεί.
Τώρα αν γίνει και κάποιο ατύχημα εκτός αμμολεκάνης, δεν έγινε και τίποτα. Σε καμία περίπτωση δεν μαλώνουμε τη γάτα. Δεν την πήρατε από το περιβάλλον της για να τη μαλώνετε.
Ο δικός της χώρος
Επειδή οι περισσότερες γάτες, μόλις μπαίνουν σε ένα νέο χώρο, τρέχουν να κρυφτούν, κάντε το εξής: Δημιουργήστε ένα μέρος στη γατούλα σας για να κρύβεται και να χαλαρώνει, ένα καταφύγιο. Το μέρος αυτό θα είναι ήσυχο, μακριά από τα άλλα μέρη του σπιτιού που έχουν κίνηση, και ασφαλές. Αν υπάρχει η δυνατότητα για ένα ξεχωριστό δωμάτιο, κάντε το. Εκεί θα βάλετε όλη της την προίκα. Κρεβατάκι, παιχνίδια, φαγητό, τα πάντα. Ο φωτισμός είναι σημαντικός στο καταφύγιο αυτό. Αν η γατούλα είναι φοβισμένη, όπως ήταν ο δικός μου γάτος, αποφύγετε να έχετε εκεί έντονο φως. Το ζώο θα αισθανθεί λιγότερο άγχος αν ο φωτισμός είναι χαμηλός.
Η κρυψώνα της αυτή θα είναι η βάση της. Από εκεί θα αρχίσει να κάνει σιγά σιγά εξορμήσεις στο υπόλοιπο σπίτι μέχρι να το συνηθίσει.
Μια αδέσποτη επίσης γατούλα θα έχει νυχάκια που δεν έχουν κοπεί ποτέ. Και όπως πριν είχε μάθει να τα ακονίζει παντού, έτσι θα κάνει και στο σπίτι, κάτι απολύτως λογικό. Ένα καλό, γερό, μεγάλο και ανθεκτικό ονυχοδρόμιο είναι απαραίτητο ώστε να μάθει ότι εκεί πρέπει να πηγαίνει για αυτή τη δουλειά. Εμένα ο γατούλης έτρεξε σαν τρελός μόλις είδε το ονυχοδρόμιο και αυτό μου έκανε εντύπωση. Σε μερικές γάτες αρέσει να ξύνουν τα νύχια τους κάθετα και σε μερικές οριζόντια. Οπότε θα πάρετε και το ανάλογο αντικείμενο ξυσίματος. Επιλογές υπάρχουν πολλές. Τα μεγάλα ονυχοδρόμια – γατόδεντρα με φωλιές που μπορεί να ξαπλώνει και να ατενίζει με ασφάλεια είναι μια καλή λύση. Στις γάτες αρέσει να κάθονται σε ψηλά μέρη, κάτι που κάνουν όταν ζουν έξω. Το γατόδεντρο – ονυχοδρόμιο θα έχει πάνω και τη μυρωδιά της -μόνο τη δική της – οπότε και θα νιώθει περισσότερο ασφαλής.
Δημιουργία ενός περιβάλλοντος αγάπης και εμπιστοσύνης
Μια γατούλα που ζούσε έξω πιθανό να είναι στην αρχή επιφυλακτική. Δεν ξέρει αν θα της κάνετε κακό ή όχι. Ο δικός μου γάτος, παρόλο που στο δρόμο με πλησίαζε, στο σπίτι όπου δεν είχε έξοδο διαφυγής ήταν διστακτικός.
Σε καμία περίπτωση μην αναγκάσετε τη γάτα να κάνει πράγματα. Μη βιάζεστε να συνδεθείτε μαζί της. Αφήστε της χρόνο. Το κάθε ζώο έχει τους δικούς του ρυθμούς. Εγώ όποτε πήγαινα να τον πιάσω να τον πάρω αγκαλιά, εκείνος με κοιτούσε απορημένος και εξαφανιζόταν.
Δεν θέλει χάδια; Μην τη χαϊδεύετε. Δεν θέλει αγκαλιές; Μην την πιέζετε. Θα έρθει όταν εκείνη νιώσει έτοιμη. Η εμπιστοσύνη δεν έρχεται γρήγορα. Χτίζεται σιγά σιγά. Ξεκινήστε με παιχνίδια. Ίσως είναι πιο εύκολο να πλησιάσει. Τα παιχνίδια πρέπει να έτσι ώστε η γάτα να επικεντρώνεται σε αυτά και όχι σε εσάς. Δεν πρέπει να σας παρακολουθεί όλη την ώρα γιατί δεν χαλαρώνει εύκολα έτσι. Οπότε ασχοληθείτε λίγο μαζί της και μετά αφήστε τη στην ησυχία της. Αυτό θα τη βοηθήσει να δει ότι δεν είστε απειλή και ότι είστε κάτι καλό για αυτή.
Έχετέ της επίσης διάφορα δικά της παιχνίδια- παζλ και άλλα. Αν αρχίσει να ασχολείται με αυτά, θα χαλαρώσει πιο εύκολα. Πρέπει να έχει πράγματα να κάνει, όπως όταν ήταν έξω. Είναι κρίμα να αρχίσει να βαριέται. Το σπίτι δεν πρέπει να είναι φυλακή αλλά παράδεισος για ένα ζώο.
Πηγή: topetmou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση