Η μεγαλύτερη λέξη στην ελληνική γλώσσα είναι αυτή
Η γλωσσολογική δυνατότητα της ελληνικής να σχηματίζει τερατωδώς πολυσύνθετες λέξεις είναι ένα φαινόμενο καλά πιστοποιημένο στο διάβα στο ιστορικού χρόνου.

Οι «Εκκλησιάζουσες» είναι μια από τις πιο διάσημες κωμωδίες του Αριστοφάνη, η οποία γράφτηκε για να ασκήσει κριτική στην πολιτική της Αθήνας. Η πρώτη παράσταση του έργου πραγματοποιήθηκε γύρω στο 392 π.Χ. και συνεχίζει να ανεβαίνει σε θεατρικές σκηνές παγκοσμίως.

Η πλοκή του έργου διαδραματίζεται μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, με την κοινωνία να βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους διαφθοράς και ανισοτήτων.

Οι γυναίκες της πόλης, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση. Μεταμφιεσμένες σε άντρες, καταφέρνουν να εισέλθουν στην Εκκλησία του Δήμου και να περάσουν έναν νόμο που τους παραχωρεί εξουσία. Εφαρμόζουν μια σειρά από πολιτικές μεταρρυθμίσεις, όπως την κοινοκτημοσύνη στην περιουσία και τις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματος αποδεικνύεται ανέφικτη και οδηγεί σε μια σειρά από κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Ο Αριστοφάνης, μέσα από τις χιουμοριστικές καταστάσεις και τους ευφυείς διαλόγους, εκφράζει την απογοήτευσή του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά την ήττα της από την Πελοποννησιακή Συμμαχία.

Ο συγγραφέας Έρικ Σίγκαλ υποστηρίζει ότι το έργο δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως θετική εικόνα των γυναικών στην εξουσία, αλλά ως μια κριτική στον πολιτικό κόσμο της εποχής, ο οποίος δεν διέφερε ουσιαστικά από τις γυναίκες που κατάφεραν να αποκτήσουν την εξουσία στο έργο.

Η «άνοδος» των γυναικών στην πολιτική εξουσία στο έργο λειτουργεί περισσότερο ως σχόλιο για την "θηλυπρέπεια" των πολιτικών ανδρών της εποχής, οι οποίοι δεν διέφεραν από τους νεοεισερχόμενους γυναίκες της πολιτικής.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο του έργου είναι η χρήση της μεγαλύτερης λέξης στην ελληνική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει 172 γράμματα, 78 συλλαβές και 27 συνθετικά. Η λέξη αυτή περιγράφει μια φανταστική μαγειρική συνταγή, η οποία περιέχει όλα τα είδη λιχουδιών, ψαριών, κρεάτων, πουλερικών και σαλτσών. Θεωρείται η μεγαλύτερη λέξη που έχει καταγραφεί στη λογοτεχνία, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες του 1990.

Η λέξη αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από τροφές και μεζέδες, όπως ψάρια, κρέατα, πουλερικά, τυριά, φρούτα και πολλά άλλα, δημιουργώντας μια χιουμοριστική εικόνα ενός υπερβολικού γεύματος που ταιριάζει με το σατιρικό πνεύμα του Αριστοφάνη.

 

Η λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί ως εξής:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματο-

σιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστερα-

λεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερυγών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πάσχα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Θα περιλαμβάνει αρνί,  κατσίκι,  τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα
«Kαλάθι του Πάσχα»: Πρεμιέρα στις 9 Απριλίου - Τι ισχύει για το «καλάθι των Νονών»
Ευρώπη
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ
Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 10 Απριλίου 2025 στις 12:00 το μεσημέρι,...
Προσλήψεις στην Ευρωπαική Ένωση: Μέχρι πότε οι αιτήσεις για 200 θέσεις με μισθό πάνω από 7.200 ευρώ