Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική διαδικασία που δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία ή την ποιότητα του μελιού. Επιπλέον, υπάρχει τρόπος να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή.
Γιατί ζαχαρώνει το μέλι;
Η κρυστάλλωση συμβαίνει κυρίως στα ανθόμελα, που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης. Όταν η γλυκόζη συνδυάζεται με την υγρασία, σχηματίζει μικρούς κρυστάλλους. Αντίθετα, το μέλι από κωνοφόρα δέντρα σπάνια κρυσταλλώνει. Έτσι, δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε θυμαρίσιο μέλι να ζαχαρώνει με την πάροδο του χρόνου.
Για να καθυστερήσουμε τη διαδικασία, είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε το μέλι σωστά. Το βάζο πρέπει να είναι καλά κλεισμένο, ώστε να μην απορροφά υγρασία, και να φυλάσσεται σε σκιερό, δροσερό μέρος, μακριά από έντονες οσμές.
Πώς επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του μορφή;
Αν το μέλι σας έχει κρυσταλλώσει, μπορείτε εύκολα να το κάνετε ξανά ρευστό ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Βεβαιωθείτε ότι το καπάκι του βάζου είναι καλά κλειστό.
- Τοποθετήστε το βάζο σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέστε ζεστό νερό μέχρι να καλύπτει σχεδόν όλο το βάζο, χωρίς να φτάνει στο καπάκι.
- Αφήστε το μέλι να ζεσταθεί για περίπου 20 λεπτά σε μπεν μαρί.
- Με μια πετσέτα ανοίξτε το καπάκι και ελέγξτε αν έχουν διαλυθεί οι κρύσταλλοι. Αν χρειάζεται, συνεχίστε τη διαδικασία για λίγο ακόμα.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το μέλι σας θα έχει επανέλθει στη ρευστή του μορφή και θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση