δοντια
Έρευνα αποκαλύπτει μια επικίνδυνη λίστα φαινομενικά αθώων τροφών με έντονη τερηδογόνο δράση

Το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών μπορεί να είναι πιο επιτακτικό για κάποιους ανθρώπους από ό,τι για άλλους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παραλλαγές ενός συγκεκριμένου γονιδίου που επηρεάζει την πέψη του αμύλου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση των βακτηρίων στο στόμα– ενδεχομένως αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Τα ευρήματα αυτά, βρίσκονται σε πρωτογενή ανάρτηση στο Microorganisms.

Με επικεφαλής τη Δρ. Angela Poole, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής διατροφής του Τμήματος Διατροφικών Επιστημών του Cornell, η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι ο αριθμός αντίγραφων του γονιδίου AMY1 -που παράγει την αμυλάση του σάλιου- το ένζυμο που διασπά το άμυλο στο στόμα- ασκεί επιρροή στον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του στόματος αντιδρούν στα αμυλούχα τρόφιμα. Αυτή η επίδραση εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν περισσότερα οδοντικά προβλήματα από άλλους, ακόμη και με παρεμφερείς συνήθειες στοματικής υγιεινής. «Ανάλογα με τον αριθμό αντιγράφων AMY1 που έχετε, ίσως να θέλετε να είστε εξίσου προσεκτικοί στο βούρτσισμα των δοντιών σας μετά την κατανάλωση αυτών των εύπεπτων αμύλων», προειδοποιεί η καθηγήτρια.

Ποιοι άνθρωποι «προσελκύουν» τα βακτήρια;

Ο αριθμός των αντιγράφων του γονιδίου AMY1 ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ατόμων, από 2 έως 20 αντίγραφα. Τα άτομα με περισσότερα αντίγραφα παράγουν περισσότερη αμυλάση στο σάλιο και διασπούν πιο αποτελεσματικά τις αμυλούχες τροφές. Αυτή η γενετική παραλλαγή εξελίχθηκε καθώς οι άνθρωποι στράφηκαν σε γεωργικές δίαιτες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε άμυλο πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε βακτήρια από δείγματα σάλιου 31 ενηλίκων με διαφορετικό αριθμό αντιγράφων AMY1 σε εργαστηριακές συνθήκες. Δημιούργησαν καλλιέργειες που έμοιαζαν με οδοντική πλάκα τόσο με όσο και χωρίς άμυλο για να παρατηρήσουν πώς θα αντιδρούσαν τα βακτήρια. Τα ερωτήματα που περιέλαβε η επιστήμονας στην μελέτη ήταν: α). τι συμβαίνει στο στόμα μας όταν τρώμε άμυλο; και β). ποια η διαφορά στην συμπεριφορά των βακτηρίων σε όσους έχουν υψηλό αριθμό αντιγράφων και αντίστοιχα σε εκείνους που έχουν χαμηλό;

Η έρευνα συμπέρανε και εξήγησε ότι:

  • όσα άτομα είχαν μεγάλο αριθμό αντιγράφων AMY1 ανταποκρίθηκαν διαφορετικά στο άμυλο από ό,τι όσοι διέθεταν λιγότερα αντίγραφα. Ειδικότερα, όταν καταναλώνονταν τροφές με άμυλο, δύο τύποι βακτηρίων – τα Veillonella και Atopobium – δεν ήταν άφθονα σε δείγματα από δότες με υψηλό AMY1. Και τα δύο αυτά βακτήρια έχουν συνδεθεί με τερηδόνα και ουλίτιδα

 

  • κάποιος που διαθέτει πολλά αντίγραφα, διασπά αποτελεσματικά το άμυλο και τα βακτήρια που προσελκύονται από αυτά τα σάκχαρα, με συνέπεια να έχει στη στοματική του κοιλότητα πολυπληθέστερα βακτήρια-«μαχητές».
  • οι πληθυσμοί που είχαν ιστορικά μεγαλύτερη πρόσβαση σε άμυλο διέθεταν περισσότερα αντίγραφα, γεγονός που σημαίνει ότι θα μας έδιναν ένα πλεονέκτημα επιβίωσης όταν η τροφή είναι σπάνια, για να μπορούμε να διασπάσουμε καλύτερα τις αμυλούχες τροφές
  • τα δείγματα από δότες με περιοδοντίτιδα είχαν σημαντικά χαμηλότερη βακτηριακή ποικιλομορφία σε σύγκριση με εκείνα από άτομα με υγιή ούλα
  • σε πληθυσμούς με υψηλό αριθμό αντιγράφων AMY1, βρέθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις βακτηρίων Streptococcus που τρέφονται με προϊόντα διάσπασης αμύλου. Επιπλέον, ενώ ορισμένα είδη Streptococcus προκαλούν τερηδόνα, άλλα είναι ευεργετικά και μπορεί να συμβάλλουν στην αναστολή των επιβλαβών βακτηρίων

Αμυλούχες νοστιμιές επικίνδυνες για τα δόντια

  • λευκό ψωμί και ψωμάκια
  • ζυμαρικά και ζυμαρικά
  • λευκό ρύζι
  • κράκερς και κουλούρια
  • πατατάκια
  • γαλλικές πατάτες
  • πουρές πατάτας
  • δημητριακά πρωινού (ιδίως ραφιναρισμένα)
  • ζαχαρωτά και ντόνατς
  • μπισκότα και κέικ
  • ζύμη για πίτσα
  • bagels
  • σνακ με βάση το καλαμπόκι
  • στιγμιαία βρώμη
  • τορτίγιες από εξευγενισμένο αλεύρι

Λιγότερο επίφοβες αμυλούχες τροφές

  • καφέ ρύζι
  • ψωμί ολικής άλεσης
  • βρώμη κομμένη από χάλυβα
  • κινόα
  • κριθάρι
  • φασόλια και όσπρια
  • γλυκοπατάτες
  • ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

zaxaraki
Επιστολή της ΟΙΕΛΕ για συνάντηση με την υπουργό Παιδείας: Πάνω από 3500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους
«Πάνω από 3500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, σχεδόν το 40% του συνόλου (αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο στον ιδιωτικό τομέα), έχουν απομακρυνθεί από...
Επιστολή της ΟΙΕΛΕ για συνάντηση με την υπουργό Παιδείας: Πάνω από 3500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους
ekpa
«Μαραθώνιος Ποίησης» στο ΕΚΠΑ: Μια γιορτή στην καρδιά της Αθήνας στις 21 Μαρτίου
Φοιτητές, μέλη του πανεπιστημιακού προσωπικού, κάτοικοι και περαστικοί θα έχουν την ευκαιρία να απαγγείλουν ποιήματα από την ελληνική και παγκόσμια...
«Μαραθώνιος Ποίησης» στο ΕΚΠΑ: Μια γιορτή στην καρδιά της Αθήνας στις 21 Μαρτίου