Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Γεώργιος Σ. Κορρές, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους και καθηγητές της Προϊστορικής Αρχαιολογίας, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο που καθόρισε την επιστημονική μελέτη της ελληνικής αρχαιότητας. Ο Γ. Κορρές υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς τόσο για την έρευνα όσο και για τη διδασκαλία, με βασικό πεδίο δράσης τη Μεσσηνία και ιδιαίτερα την Πύλο, τόπο στον οποίο επικέντρωσε το ανασκαφικό και επιστημονικό του έργο.

Ο Γεώργιος Σ. Κορρές γεννήθηκε το 1940 και καταγόταν από τη Νάξο. Ήταν γιος του Στυλιανού Κορρέ, καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και πρύτανη του ΕΚΠΑ, γεγονός που προδιέγραψε τον ακαδημαϊκό του προσανατολισμό. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως υπότροφος του ΙΚΥ από το 1952 έως το 1962. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με υποτροφία της DAAD (1963-1965), σε μια περίοδο όπου η ελληνική επιστημονική κοινότητα εστίαζε στην εξωστρέφεια και στις διεθνείς συνεργασίες.
Η ακαδημαϊκή του πορεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρξε μακρά και πολυεπίπεδη: από βοηθός και επιμελητής (1966-1973), σε επίκουρος καθηγητής (1973-1982) και τελικά τακτικός καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας έως το 2007. Παράλληλα, υπήρξε μέλος σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων του εξωτερικού, όπως το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η Ακαδημία Γκέτεμποργκ και η Ακαδημία Λάιμπνιτς του Βερολίνου.
Ανασκαφικό έργο στη Μεσσηνία – Η Πύλος στο επίκεντρο
Η Πύλος, με την πλούσια μυκηναϊκή της ιστορία, αποτέλεσε τον βασικό τόπο ανασκαφικής δραστηριότητας του Γ. Κορρέ. Στη Μεσσηνία συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, επιβλέποντας και καθοδηγώντας ανασκαφές με διεθνή απήχηση. Το έργο του δεν περιορίστηκε στη χαρτογράφηση του παρελθόντος αλλά επεκτάθηκε και στη συνειδητοποίηση της σημασίας της διατήρησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς για τις τοπικές κοινωνίες.

Το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του τιμήθηκε από πολλούς ελληνικούς και ξένους φορείς. Ανάμεσά τους, το μετάλλιο Ερρίκου Σλήμαν από γερμανικά μουσεία και επιστημονικές ενώσεις, το μετάλλιο Winckelmann 50ετίας από το ίδρυμα Winckelmann-Gesellschaft, καθώς και το Παράσημο Αξίας της κυβέρνησης της Δυτικής Γερμανίας (1992). Οι διακρίσεις αυτές επιβεβαίωσαν τη διεθνή του εμβέλεια ως επιστήμονα.
Ο Κορρές άφησε πλούσια εργογραφία με πρωτότυπες έρευνες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πλήθος δημοσιεύσεων που αναδεικνύουν τη μεθοδολογική του συνέπεια και την επιστημονική του τεκμηρίωση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ