Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ καθίσταται σύντομα υποχρεωτική και για τα παιδιατρικά εμβόλια – υποχρεωτικά και προαιρετικά – όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών για την καλύτερη παρακολούθηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών.
Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου αφιερωμένης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, με έμφαση στην εμβολιαστική κάλυψη κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ενός ιού που σχετίζεται με πληθώρα κακοηθειών, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας.
Παρά τις επίσημες συστάσεις, μόλις το 50% των κοριτσιών έχει εμβολιαστεί για τον HPV στην Ελλάδα, ενώ ο διεθνής στόχος του ΠΟΥ είναι η επίτευξη 90% κάλυψης έως το 2030. Το εμβόλιο κατά του HPV συνιστάται πλέον τόσο για κορίτσια όσο και για αγόρια ηλικίας 9-11 ετών, ενώ προβλέπεται κάλυψη για εφήβους έως 18 ετών και για ειδικές ομάδες ενηλίκων έως 45 ετών.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κα Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε πως το ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό αυξάνεται, με περισσότερους από 162.000 εμβολιασμούς σε αγόρια το 2023, γεγονός που καταδεικνύει τη διεύρυνση της αποδοχής του εμβολίου.
HPV και Καρκίνος: Τα νεότερα δεδομένα για την Ελλάδα
Η καθηγήτρια Ογκολογίας, κα Αμάντα Ψυρρή, παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης Orpheas, σύμφωνα με την οποία το 52% των περιπτώσεων καρκίνου στοματοφάρυγγα στη χώρα σχετίζεται άμεσα με τον HPV. Επιπλέον, πάνω από 70% των περιστατικών αυτών αφορούν άνδρες, στοιχείο που ενισχύει την ανάγκη εμβολιασμού και για τα δύο φύλα.
Τα γεννητικά κονδυλώματα – μια από τις πιο συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις – παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με επαναλαμβανόμενες υποτροπές που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, κ. Αλέξανδρο Στρατηγό, το 90% των περιπτώσεων αποδίδεται σε δύο τύπους του HPV (6 και 11). Διεθνή προγράμματα, όπως της Αυστραλίας και της Δανίας, έχουν οδηγήσει σε θεαματική μείωση των περιστατικών χάρη στον συστηματικό εμβολιασμό.
Ανησυχητικά τα ποσοστά στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τους στόχους του ΠΟΥ. Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, απουσιάζουν επίσημα δεδομένα, ενώ δεν έχει επεκταθεί ο εμβολιασμός σε νεαρούς ενήλικες, όπως συμβαίνει διεθνώς. Παράλληλα, η πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο τραχήλου παραμένει περιορισμένη και άνιση, με σοβαρά κενά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση που παρουσίασε ο κ. Ηλίας Γκούντας, η επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ (90% εμβολιαστική κάλυψη, 70% screening, 90% θεραπεία) θα μπορούσε να εξοικονομήσει για τη χώρα μας έως 333 εκατ. ευρώ έως το 2047, εξαλείφοντας τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ