Αυστηρότερη στάση απέναντι στη χρήση ψηφιακών οθονών από μικρά παιδιά υιοθετούν πλέον οι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς της Γαλλίας, ζητώντας να αποφεύγεται εντελώς η έκθεση παιδιών σε κάθε είδους οθόνη μέχρι την ηλικία των έξι ετών.
Η έκκληση, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά με τη στήριξη της Γαλλικής Εταιρείας Παιδιατρικής, της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας, της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου και άλλων επιστημονικών οργανισμών, απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, φροντιστές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Το κεντρικό μήνυμα των ειδικών είναι σαφές: οι ισχύουσες συστάσεις για αποχή από τις οθόνες έως τα τρία έτη δεν επαρκούν πλέον και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, τα νέα δεδομένα της έρευνας είναι αδιαμφισβήτητα: ακόμα και οι οθόνες με «εκπαιδευτικό» περιεχόμενο δεν είναι κατάλληλες για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των μικρών παιδιών. Αντίθετα, φαίνεται να διαταράσσουν κρίσιμες λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η μνήμη, η γλωσσική ανάπτυξη και ο έλεγχος των κινήσεων.
«Οι οθόνες δεν ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών – και συχνά παρεμβαίνουν αρνητικά σε αυτές», επισημαίνουν οι επαγγελματίες υγείας, με δασκάλους και παιδαγωγούς να επιβεβαιώνουν τις αρνητικές συνέπειες που παρατηρούν στην τάξη, ήδη από την πρώτη δημοτικού. Τα προβλήματα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παιδιά που έχουν εκτεθεί συστηματικά σε ψηφιακές συσκευές από μικρή ηλικία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι τα ποσοστά πρόωρης έκθεσης είναι υψηλότερα στα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά, επιτείνοντας έτσι τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση και την υγεία.
Οι επιστημονικές ενώσεις ζητούν μια πιο συνεπή και ολιστική προσέγγιση στη στήριξη των πρώτων χρόνων ζωής, υπογραμμίζοντας ότι η υγιής νευρολογική ανάπτυξη βασίζεται στην αλληλεπίδραση με τον φυσικό κόσμο – μέσω της παρατήρησης, της επαφής και του παιχνιδιού.
«Δεν είναι ζήτημα τεχνοφοβίας», ξεκαθαρίζουν, «αλλά αναγνώρισης του κατάλληλου χρόνου για την εισαγωγή των ψηφιακών μέσων». Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν στους γονείς να ενθαρρύνουν δραστηριότητες όπως το διάβασμα, η δημιουργική έκφραση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, ο αθλητισμός και οι εξορμήσεις στη φύση, ώστε να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον που θα υποστηρίζει την υγιή ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ