Thumbnail

ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Άν το καλοσκεφτεί κανείς είναι τρομερό . Παγκοσμίως, το μερίδιο αγοράς στα κινητά Android είναι περίπου 75% , ενώ στα iPhone είναι μόλις 15%.  Στην Ασία , σύμφωνα με το Reuters, οι νέοι καταναλωτές αντικαθιστούν τα iPhone τους με Samsung Android . Το iPhone δεν είναι πλέον της μόδας.
 
Όμως στις ΗΠΑ  η τάση είναι εντελώς αντίστροφη. Τα iphone έχουν το 65% του μεριδίου αγοράς, ενώ σε συγκεκριμένους παρόχους όπως πχ την AT&T το μερίδιο των iPhone είναι 84%. Και η τάση αυτή δεν φαίνεται να αλλάζει. Τι ακριβώς συμβαίνει;
 
Μια πρώτη εξήγηση είναι η “τοπικιστική” περηφάνια που σίγουρα θα νοιώθουν οι Αμερικάνοι για ένα αμερικάνικο καταναλωτικό προϊόν που αποδείχθηκε εξαιρετικό, τεχνολογικά πρωτοποριακό  και που άλλαξε την πορεία της κινητής τηλεφωνίας.
 
Μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της Ιαπωνίας και της Άπω Ανατολής σε τεχνολογικά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης το iPhone ήταν το πρώτο gadget που κράτησε στο χέρι του ο μέσος Αμερικάνος και είπε “I’m proud to be an American
 
Μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της Ιαπωνίας και της Άπω Ανατολής σε τεχνολογικά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης το iPhone ήταν το πρώτο gadget που κράτησε στο χέρι του ο μέσος Αμερικάνος και είπε “I’m proud to be an American”
 
Μια δεύτερη εξήγηση είναι το επιθετικό marketing που γίνεται και από την Apple και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την κόντρα Apple και Android. Δεν είναι ότι τα iPhone διαφημίζονται σαν τα καλύτερα . Είναι ότι τα Android διαφημίζονται σαν δεύτερης διαλογής προϊόντα που μόνο οι φτωχοί ή οι φτηνιάρηδες , ο Τζάμπας και η Χοντρή Μάνα του Τζάμπα τα αγοράζουν
Προσέξτε αυτό το άρθρο από το εγκυρότατο Site Gizmodo. Τίτλος “Tα Android είναι δημοφιλή επειδή είναι τσίπικα και όχι γιατί είναι ποιοτικά”. Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο δείχνει έναν άστεγο να κοιμάται στο δρόμο ανάμεσα στα σκουπίδια. Συμπέρασμα; “Αν προτιμάς τα Android, δεν μπορεί, κανένας άστεγος θα είσαι” . Προσοχή. Δεν μιλάμε για κάποιο τυχαίο site στο οποίο γράφει ο κάθε πικραμένος. Εδώ μιλάμε για το gizmodo. Αυτά είναι ντροπής πράγματα.
Η Apple δεν χρειάζεται τέτοιες βλακείες στο marketing.
 
Αν και φανατικός χρήστης και υποστηρικτής των προϊόντων της Apple δεν ανέχομαι τέτοιες βλακείες. Από που και ως  που φτηνιάρικα τα Android; Το Samsung Note II κοστίζει , την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο 759€ χωρίς συμβόλαιο ενώ το το iphone 5 739 ευρώ. Είναι αυτό το κινητό φτηνιάρικο; Η Apple δεν χρειάζεται τέτοιες βλακείες στο marketing. Νοιώθω σαν τους Ολυμπιακούς που ξέρουν ότι φέτος έχουν την καλύτερη ομάδα και δεν θέλουν ο κάθε βλάκας διαιτητής να τους ευνοεί (ενώ δεν χρειάζονται εύνοιες) και να δίνει πατήματα στις άλλες ομάδες.
 
Ας κερδίσει ο καλύτερος. Είναι τόσο απλό. Και εδώ που τα λέμε γιατί είναι κακό πράγμα να υπάρχουν φτηνά κινητά; Σε μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα για πόσο ακόμα θα μπορούν να πωλούνται κινητά που κοστίζουν όσο ΔΥΟ βασικοί μισθοί  Εάν είναι με 150 ευρώ (χωρίς συμβόλαια και παρόμοιες βλακείες) να κάνω το 75% όσων κάνει ένα iphone ας είναι. Αν ποτέ η Ελλάδα βγει από  την κρίση θα αγοράσω το iphone 143S . Μέχρι τότε θα μείνω με το 3GS και αν αυτό χαλάσει θα πάρω ένα Android. Αμ πώς που έλεγε και ο Χατζηχρήστος.
 
Πάμε τώρα στο ζουμί. Είναι στα αλήθεια καλύτερο το iphone από το Android;
 
Tο Jelly Bean 4.1 είναι πλέον ένα ώριμο λειτουργικό, ικανό να κοιτάξει κατάματα το iPhone. Τα προβλήματα με το performance που το στοίχειωναν εδώ και πέντε χρόνια έχουν πλέον λυθεί, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια πιο ορθόδοξη miltitasking λύση και όχι το μισό-multitasking της Apple. Βέβαια η λύση της Apple είναι εξαιρετικά σταθερή, ο χρήστης δεν χρειάζεται ποτέ μα ποτέ να ασχοληθεί με το πόσες εφαρμογές είναι ανοιχτές ταυτόχρονα, με το πόση μνήμη καταλαμβάνουν, δεν θα δει ποτέ μείωση στην απόδοση επειδή είναι “ανοιχτές” 2 , ή 20 ή 200 εφαρμογές ταυτόχρονα, αλλά το Android προσπαθεί και είναι πλέον πολύ κοντά. Επιπλέον η λύση της Apple βάζει εξαιρετικούς περιορισμούς στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει μια εφαρμογή όταν βρίσκεται στο “background” ενώ στο Android δεν υπάρχουν παρόμοιοι περιορισμοί.
 
To iOS 6 δεν ήταν τόσο πρωτοποριακό όσο θα περίμενε κανείς. Φυσικά και είναι 100 φορές καλύτερο λειτουργικό από ότι είναι το Android 2.x. Φυσικά και είναι καλύτερο από το αστείο Windows Phone OS. Είναι όμως καλύτερο από το Android 4.x? Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε. Σας θυμίζω όμως ότι η Apple απέλυσε τον Scott Forstall, τον ισχυρό άνδρα του iOS εδώ και 7 χρόνια. Τον άνθρωπο που δεν ζήτησε ούτε ένα συγνώμη για το πόσο φρικτοί ήταν οι χάρτες της Apple. Την εποχή εκείνη το ελληνικό ιντερνέτς είχε κατακλυσθεί από Apple Φανμπόηδες (οι γνωστοί γυμνοσάλιαγκες του χώρου μας) που μας εξηγούσαν το πόσο βλάκες είμαστε που δεν καταλαβαίνουμε πόσο τέλειοι είναι οι νέοι χάρτες. Την ίδια εποχή ο Tim Cook πίεζε τον Fortstall να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Ο Forstall δεν ζήτησε συγνώμη και τώρα το πληρώνει.
 
Τα iphone κυκλοφορούν σε δύο μεγέθη . Το ένα μέγεθος απευθύνεται σε ανθρώπους με διαστάσεις κοντών νάνων. Το άλλο μέγεθος απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν διαστάσεις κανονικών νάνων
 
Μετά έχουμε το θέμα του μεγέθους. Τα iphone κυκλοφορούν σε δύο μεγέθη . Το ένα μέγεθος απευθύνεται σε ανθρώπους με διαστάσεις κοντών νάνων. Το άλλο μέγεθος απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν διαστάσεις κανονικών νάνων. Την ίδια εποχή τα Samsung Android κυκλοφορούν σε μεγέθη 5.5 ιντσών.
 
Θα μου πει τώρα ο γνωστός Apple φανμπόης. “Ναι αλλά η Apple έχει οθόνες Retina”
Μάλιστα.  Λοιπόν, η Apple πάντα είχε ταλέντο στο να εφευρίσκει νέες ορολογίες για πράγματα που ήδη υπάρχουν. Retina κατά την Apple είναι οποιαδήποτε οθόνη με πυκνότητα ανάλυσης άνω των 300 dpi (μια συμβατική TFT οθόνη 19” που έχεις στο γραφείο σου είναι από 72 έως 150dpi) . Πολύ ωραία αλλά πλέον και τα ακριβά Samsung έχουν οθόνες των 306dpi σε σύγκριση με τα 326 των iphone.  Άρα και τα android έχουν retina, απλά δεν το ονομάζουν έτσι.
 
Και εξάλλου τα dpi δεν είναι το πάν, όπως η ανάλυση δεν είναι το παν. Μια HD τηλεόραση 52” είναι 40dpi (σαράντα dpi!) αλλά εκεί δεν γκρινιάζει κανείς. Τα μικρά βρώμικα μυστικά του marketing.
 
Η Apple έχει ακόμα καιρό για να βάλει μυαλό. Το Android παραμένει, κατά την γνώμη μου, πίσω από την Google, για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι προγραμματιστές δεν το προτιμούν γιατί τα κέρδη τους όταν αναπτύσσουν λογισμικό για Apple είναι έως και τετραπλάσια και έτσι δεν υπάρχουν (ακόμα) πολλές ποιοτικές εφαρμογές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τουλάχιστον οι μισοί χρήστες Android παγκοσμίως έχουν στα χέρια τους αστείες, καταγέλαστες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, δηλαδή τις 2.x, δηλαδή προϊόντα πολύ χειρότερα και από μια διμοιρία  κουτσών σκύλων με ψύλλους . Όσο όμως τα χρόνια θα παίρνουν όλο και περισσότερος κόσμος θα αγοράζει Android 4.x και μεταγενέστερα.
 
Η Apple η θα προσαρμοστεί η θα πεθάνει.

Πηγή: freshtech.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαίδευση
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Καταγγελία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την ανακοίνωση που έλαβαν εργαζόμενοι των ΚΕΔΑΣΥ για βραδεία προσέλευση και πρόωρη αποχώρηση κατά μία ώρα πριν τη λήξη...
Ειδική Αγωγή: «Ντροπή την ημέρα της απεργίας να παροτρυνόμαστε να πάμε στη δουλειά έστω και καθυστερημένα»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»