Thumbnail
Ξανά στο εδώλιο οι διώκτες του Αλεξανδρόπουλου

 

Του Μάριου Διονέλλη 

 

Σε νέα δίκη παραπέμπονται οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Λάβδας, Δημήτρης Κοτρόγιαννος και Μαρία Μενδρινού μετά την έφεση που υπέβαλε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου κατά της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ως προς την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των παράτυπων μεταπτυχιακών του Ιδρύματος.

 

Και οι τρεις καθηγητές είχαν παραπεμφθεί καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2006 είχαν ευνοήσει φοιτητές της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για την είσοδό τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, αδικώντας ταυτόχρονα άλλους υποψηφίους, οι οποίοι είχαν περισσότερα προσόντα. Τις παρατυπίες αυτές είχε καταγγείλει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, χωρίς όμως να του δοθούν εξηγήσεις και οι αναλυτικοί πίνακες μοριοδότησης που είχε ζητήσει. Αντ” αυτού παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό για προσβολή του Πανεπιστημίου και τελικώς πέθανε μέσα στο γραφείο του προδομένος από την καρδιά του μετά και την ασφυκτική πίεση που του ασκήθηκε.

 

Στο κείμενο της έφεσης που υπέβαλε η εισαγγελέας Μαρία Δημητριάδου αμφισβητεί την απόφαση του δικαστηρίου και τονίζει πως «κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε πλήρως ότι οι δύο κατηγορούμενοι Λάβδας και Κοτρόγιαννος είχαν έντονη ανάμιξη και διασυνδέσεις με τις κομματικές φοιτητικές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, παρενέβαιναν διαδικαστικά και οργανωτικά σ’ αυτές, ενισχύοντας είτε εμφανώς είτε παρασκηνιακά μια συνδιαλλαγή ενόψει της συμμετοχής των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογικές διαδικασίες πρυτάνεων, αντιπρυτάνεων – κοσμητόρων κ.λπ.». Στη συνέχεια της τετρασέλιδης έφεσης η εισαγγελέας αναλύει διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους μέσω της βαθμολόγησης ευνοήθηκαν τρεις συγκεκριμένοι υποψήφιοι όσον αφορά τα κριτήρια εισαγωγής και ταυτόχρονα αδικήθηκε αποδεδειγμένα ένας υποψήφιος. Για την καθηγήτρια Μαρία Μενδρινού η εισαγγελέας βλέπει επίσης παράβαση καθήκοντος, προσάπτοντάς της άμεση συνέργεια, καθώς «χωρίς τη δική της βαθμολόγηση δεν θα κατόρθωναν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι να βλάψουν τους προαναφερθέντες υποψηφίους».

 

Επιπρόσθετα η εισαγγελέας Πρωτοδικών θεωρεί πως από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι «αρνήθηκαν να χορηγήσουν στο μέλος ΔΕΠ Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που συμμετείχε στη Συνέλευση και θα ενέκρινε τα αποτελέσματα, τον αναλυτικό πίνακα της ποσοτικοποιημένης βαθμολογίας κάθε υποψηφίου». Το κείμενο της εισαγγελέως είναι πραγματικός καταπέλτης για τους κατηγορούμενους, καθώς τους αποδίδει πρόθεση συγκάλυψης, τονίζοντας πως οι καταστάσεις μοριοδότησης δεν δόθηκαν στον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο «με πρόθεση να ωφελήσουν τους εν λόγω υποψηφίους και να μην αποδειχτεί η έκνομη δράση των ιδίων».

 

Δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση

 

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, αντίθετα με την πρόταση αλλά πλέον και την έφεση της εισαγγελέως, η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, δεν δικαιολογήθηκε στην αίθουσα από την πρόεδρο του δικαστηρίου και ούτε έχει ακόμα καθαρογραφεί ώστε να γίνει γνωστό το σκεπτικό της.

 

Ιδιαίτερη αίσθηση στον χώρο του πανεπιστημίου προκάλεσε η ανακοίνωση του πρώην πρύτανη Γιάννη Παλλήκαρη μετά τη δική του αθώωση για την ίδια υπόθεση (σ.σ.: είχε δικαστεί για παράβαση καθήκοντος ως προς την παραπομπή Αλεξανδρόπουλου στο πειθαρχικό συμβούλιο του Ιδρύματος). Σε επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ ο κ. Παλλήκαρης είχε επιτεθεί στους συναδέλφους του που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, χαρακτηρίζοντάς τους «θλιβερές φιγούρες που καπηλεύονται τις κρίσιμες αγωνίες των νέων μας». Αήθης ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε στο ίδιο κείμενο προς την καθηγήτρια Σουζάννα Παπαδοπούλου, η οποία είχε συντάξει και το επιβαρυντικό για τον ίδιο πόρισμα μετά από εντολή διερεύνησης που είχε λάβει από τη Σύγκλητο.

 

Ο πρώην πρύτανης

 

Στο κείμενό του ο πρώην πρύτανης σχολιάζει σκωπτικά ένα ατύχημα (πτώση και τραυματισμό) που είχε στον χώρο του δικαστηρίου η κ. Παπαδοπούλου αναφέροντας: «Η έμπειρη και επιβραβευμένη διδάσκαλος μπορεί ακόμη να διδαχτεί μερικά πράγματα από τα μηνύματα τα οποία ελπίζω να έλαβε και με το ατύχημα που είχε περιμένοντας στους διαδρόμους του δικαστηρίου, αλλά και από το αποτέλεσμα της δίκης».

 

Σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η κ. Παπαδοπούλου χαρακτηρίζει ηθικά απαράδεκτη τη δήλωση Παλλήκαρη και υπενθυμίζει ότι κατά τη σύνταξη του πορίσματος, την οποία της ανέθεσε η Σύγκλητος, και κατά τις καταθέσεις της στο δικαστήριο ενήργησε σύμφωνα με τη συνείδησή της, τις ηθικές της αρχές και την ακαδημαϊκή δεοντολογία.

 

Αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση Αλεξανδρόπουλου στο http://protovoulia-alexandropoulou.blogspot.gr/

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 28/2/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

olme
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Συνδιοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτ. Εκπ/σης Παν/μίου Ιωαννίνων
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: αντιθέσεις, προκλήσεις, ευκαιρίες»
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Συνδιοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτ. Εκπ/σης Παν/μίου Ιωαννίνων