Thumbnail
Μας ...λιγοστεύουν

 

Σε πρόβλημα για την Ελλάδα και το οποίο φαίνεται να έχει άμεση συνάρτηση με την οικονομική κρίση αναδεικνύεται το δημογραφικό. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10.000 έως 15.000 λιγότερες γεννήσεις εντός του 2012 σε σχέση με το 2011, φαινόμενο που  συνδέεται με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ενώ συνεχίζεται και η άκρως ανησυχητική διαπίστωση, ότι οι θάνατοι στη χώρα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

 

Είναι ενδεικτικό ότι -σύμφωνα με την τελευταία απογραφή- το 2011 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 106.777 παιδιά, όταν ο αριθμός των θανάτων ήταν 110.729. 

Ο δείκτης γονιμότητας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν  ο διευθυντής της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, καθηγητής κ. Γ. Κρεατσάς, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Υφαντόπουλος και ο καθηγητής κ. Δ. Μπότσης, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), η οποία τουλάχιστον στη χώρα μας φαίνεται να αποκτά λιγότερα παιδιά απ' όσα χρειάζονται για την «αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους». Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας (αριθμός παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της) κυμαίνεται περίπου στο 1,39 για τον γενικό γυναικείο πληθυσμό και πιθανότατα και κάτω από το 1 στις αμιγώς Ελληνίδες, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση μεταξύ 220 χωρών στη σχετική λίστα. Και αυτό όταν για την ομαλή αναπαραγωγή του είδους ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει να είναι άνω του 2,1!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία κάνουν τα ζευγάρια ιδιαίτερα επιφυλακτικά στη δημιουργία ή τη διεύρυνση της οικογένειας. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση δεύτερου, πολλές φορές και πρώτου -πόσω μάλλον τρίτου- παιδιού, οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται για την εγκυμοσύνη, ενώ καταγράφονται απώλειες εμβρύων το πρώτο τρίμηνο της κύησης, αφού πολλές έγκυες δεν κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις -είτε από αμέλεια είτε από οικονομική δυσχέρεια- με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιαστεί, οι αποβολές. Το άγχος στο πλαίσιο της οικογένειας λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, της εργασιακής ανασφάλειας ακόμα και της ανεργίας σαφώς δεν βοηθά στην απόφαση για απόκτηση παιδιού.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα