Thumbnail
Λίστα με τα ονόματα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι το 2014 θα δουν την πόρτα εξόδου από την υπηρεσία τους, καλείται να παραδώσει σε δεκαοκτώ μέρες από σήμερα η κυβέρνηση στην τρόικα.

 

Του Μάριου Χριστοδούλου
 
Λίστα με τα ονόματα των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι το 2014 θα δουν την πόρτα εξόδου από την υπηρεσία τους, καλείται να παραδώσει σε δεκαοκτώ μέρες από σήμερα η κυβέρνηση στην τρόικα.
 
Αυτή τη φορά οι δανειστές δεν έρχονται με σκοπό ν’ ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για τις απολύσεις, αλλά για να δουν αποτελέσματα επί της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης. Οπως άλλωστε έχει διαμηνύσει, ημίμετρα που έχουν να κάνουν με απομακρύνσεις επίορκων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά.
 
Οι απολύσεις ήταν ένα από τα «αγκάθια» που οι δανειστές άφησαν αιχμές ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη ετοιμάσει όσα έχει ήδη δεσμευτεί με το 3ο Μνημόνιο. Αλλη σημαντική δράση για την οποία η τρόικα έδειξε «κόκκινη κάρτα» στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ήταν αυτό με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα.
 
Στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Μανιτάκη με τον πρωθυπουργό εξετάστηκε εκτενώς το ζήτημα των απολύσεων και δη της αναδιάρθρωσης του Δημοσίου, όσο κι αν μετά τη σύσκεψη επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους.
 
«Θα δείξει», απάντησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο ερώτημα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξερχόμενος του Μαξίμου, αποφεύγοντας να σχολιάσει το ουσιαστικό αντικείμενο της συνάντησης. «Δεν μπορώ να υποκαταστήσω τον πρωθυπουργό, δεν μπορώ να κάνω σχόλιο», είπε χαρακτηριστικά.
 
Αμφότεροι, πάντως, πρωθυπουργός και υπουργός συμφώνησαν στην απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναδιοργάνωσης των υπουργείων και στη συνέχεια των φορέων του Δημοσίου, όπως δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η κατάργηση των θέσεων θα επιφέρει και τις πολυπόθητες –για την τρόικα- απολύσεις.
 
Στο οικονομικό επιτελείο δεν θα έχουν κάνει ακόμη τίποτα με αυτό το ζήτημα που θα οδηγούσε στην αντικατάσταση του τέλους ακινήτων της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), παρότι προεκλογικά η Ν.Δ είχε κάνει «σημαία» την κατάργηση αυτού του χαρατσιού.
 
Η διακομματική επιτροπή, που είχε συσταθεί από το 2012 και έφτασε να συνεδριάζει μέχρι και δύο φορές την εβδομάδα γι’ αυτό το ζήτημα, είχε «κολλήσει» σε σημεία, τα οποία ήταν βασικά του νέου φόρου (σ.σ. όπως το αφορολόγητο όριο, οι συντελεστές για τις μικρές και τις μεγάλες περιουσίες, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων), γεγονός το οποίο προκάλεσε «εκνευρισμό» στην τρόικα.
 
Ως εκ τούτου οι δανειστές άσκησαν ασφυκτική πίεση στον Γιάννη Στουρνάρα να διατηρήσει για ένα ακόμη χρόνο το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που κανονικά θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από φέτος.
 
Το οικονομικό επιτελείο υπέκυψε σε αυτές τις πιέσεις και υποχρεώθηκε να συνταχθεί με τη «γραμμή» της τρόικας, η οποία θέλει πάση θυσία να συνεχιστεί η είσπραξη του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013 για να διασφαλιστούν τα έσοδα των 3,2 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί για φέτος.
 
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν το εξής «πακέτο» φόρων για το 2013:
 
* Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 με τις εκτιμώμενες εισπράξεις να υπολογίζονται σε 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ.
 
* Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, που υποτίθεται πως θα είχε καταργηθεί από φέτος. Αναμένονται εισπράξεις 500 εκατ. ευρώ .
 
* Το χαράτσι της ΔΕΗ, που θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις που θα εκτείνονται ώς το 2014.
 
Κατά τις πληροφορίες, το χαράτσι σχεδιάζεται να μειωθεί μόνο για τους μικροϊδιοκτήτες, με την τρόικα να έχει κάνει δεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για λιγότερα έσοδα από αυτό το τέλος που δεν θα ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
 
Ετσι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων είναι πιθανό να ξεκινά από τα 3 ή 4 ευρώ το τ.μ. αντί από 5 ευρώ το τ.μ. και το όφελος θα αγγίζει, για όσους έχουν παλαιά και μικρά σπίτια, το 20% σε σχέση με το 2012 (περίπου 100 ευρώ τον χρόνο δηλαδή για τους περισσότερους που ανήκουν στην κατηγορία των «μικρών» ιδιοκτητών).
 
Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο η επιβολή του μετατίθεται για τους πρώτους μήνες του 2014.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διακοπές
Παραλίγο τραγωδία στα Χανιά – Πως σώθηκε 4χρονος από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου
Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που κλήθηκε στο σημείο το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, όπου οι γιατροί επιβεβαίωσαν την καλή του κατάσταση
Παραλίγο τραγωδία στα Χανιά – Πως σώθηκε 4χρονος από πνιγμό σε πισίνα ξενοδοχείου
Γκλέτσος
Απόστολος Γκλέτσος για τη δήλωση με το «ψάρι»: «Στην Ελλάδα θα είμαστε πάντα μια κομπλεξική επαρχία»
«Ακόμη είμαστε το χωριό, το κομπλεξικό, που κρυβόμαστε πίσω από την κουρτίνα και τραβάμε τα παραθυρόφυλλα»
Απόστολος Γκλέτσος για τη δήλωση με το «ψάρι»: «Στην Ελλάδα θα είμαστε πάντα μια κομπλεξική επαρχία»
sxolikes-katharistries.jpg
Εκπαιδευτικοί: «Να μην τολμήσουν να απολύσουν εργαζόμενη!»
«Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη εισήγηση της δημοτικής αρχής Λυκόβρυσης-Πεύκης για την απόλυση 15 σχολικών καθαριστριών και να επαναπροσληφθούν όλες»
Εκπαιδευτικοί: «Να μην τολμήσουν να απολύσουν εργαζόμενη!»
biden.jpg
ΗΠΑ: «Είμαστε κοντά στο τέλος» λέει στενός συνεργάτης του Μπάιντεν
«Είμαστε κοντά στο τέλος» λέει στενός συνεργάτης του Μπάιντεν – Εντείνεται η πίεση για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του
ΗΠΑ: «Είμαστε κοντά στο τέλος» λέει στενός συνεργάτης του Μπάιντεν