Thumbnail

 

ΣΦΑΓΗ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΕΩΣ 60% ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΥ!
 
Η Iskra δημοσιεύει το κείμενο του Karl Whelan καθηγητή Οικονομικών στο Παν/μιο του Δουβλίνου και τη συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής(31-3) του Πέτερ Μπόφινγκερ,μέλους του πενταμελούς συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία κάνουν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο και τη θέση της σε σχέση με το σύστημα και τους νέους κανόνες της ευρωζώνης.
 
Επί της ουσίας ο Karl Whelan όπως και ο Πέτερ Μπόφινγκερ ισχυρίζονται βάσιμα ότι, εξαιτίας των περιορισμών στις στις συναλλαγές και την κίνηση κεφαλαίων, η Κύπρος, επί της ουσίας, βρίσκεται εκτός ευρωζώνης, πράγμα που επιβεβαιώνει και από μια άλλη σκοπιά και με πρόσθετα επιχειρήματα ο Γιάννης Αγγέλης σε κειμενό του, που η Iskra δημοσιεύει σε άλλες στήλες (Βλ. εδώ).
 
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ρεπορτάζ για το "κούρεμα" των καταθέσεων πάνω από 100 χιλ. στην Τράπεζα Κύπρου που θα φτάσει έως 60%, πράγμα που θα συντείνει στην κατάρρευση συνολικά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, αναδεικνύοντας το απόλυτο αδιέξοδο στην περαιτέρω πορεία της.
 
Ολόκληρο το κείμενο του Karl Whelan έχει ως εξής:
 
ΜΗΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ;
 
Του Karl Whelan*
 
O οργανωμένος και ήρεμος τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι πολίτες σχημάτιζαν την Πέμπτη ουρές έξω από τις τράπεζες δεν πρέπει να οδηγεί σε λανθασμένες εντυπώσεις για την πραγματική σημασία και διάσταση των γεγονότων στην Κύπρο, προειδοποιεί σε άρθρο του στο Forbes o Karl Whelan*.
 
Όπως γράφει ο ίδιος, πολλοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών πηγαίνει καλά επειδή δεν προκλήθηκε πανικός.
 
 
Ωστόσο, ο μόνος λόγος που συνέβη αυτό ήταν γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης επιβλήθηκαν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Whelan εγείρει σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος. 
 
Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες σημαίνουν ότι ενώ το ευρώ παραμένει ονομαστικά το νόμισμα της Κύπρου 1 ευρώ στην Κύπρο δεν είναι ισότιμο με 1 ευρώ οπουδήποτε αλλού. 
 
Ο κ. Whelan σημειώνει ότι είναι δύσκολο να δει κανείς πώς μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί χωρίς πλήρη επανεξέταση της συμφωνίας της Κύπρου με την Ε.Ε. 
 
Οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ ακόμα δεν γνωρίζουν πόσα μπορούν να πάρουν πίσω, ενώ αυτοί με κάτω από 100.000 ευρώ μπορεί να ανησυχούν ότι η σειρά τους να δεχτούν το χτύπημα θα έρθει ανά πάσα στιγμή.
 
Την ίδια ώρα, η πιθανή κατάρρευση της οικονομίας ενδέχεται να πυροδοτήσει κρατική χρεοκοπία, που μπορεί να χτυπήσει τις τράπεζες και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις απώλειες των πιστωτών. 
 
Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων μπορεί να αποσυρθούν αν η ΕΚΤ επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου να παράσχει απεριόριστη ρευστότητα μέσω του ELA. Αλλά όπως αναφέρει ο κ. Whelan, ούτε η ΕΚΤ, ούτε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου θα ενδιαφερθούν να κάνουν κάτι τέτοιο. 
 
Η ΕΚΤ είναι πολύ ευαίσθητη όσον αφορά τον ELA και ανησυχεί πολύ για το πώς λήγουν αυτά τα προγράμματα. Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει το πιστωτικό ρίσκο που σχετίζεται με τον δανεισμό του ELA. 
 
Γι' αυτούς τους λόγους οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν θα αποσυρθούν. Και για όσο ισχύει αυτό, η Κύπρος θα είναι τυπικά μόνο μέλος της ευρωζώνης. 
 
Από τη στιγμή που θα είναι μόνο κατ’ όνομα μέλος, θα παραμένει το ερώτημα για το αν μπορεί να ξαναγίνει φυσιολογικό μέλος ή αν είναι καλύτερα να γυρίσει σε δικό της νόμισμα. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Whelan, για να διευκολυνθεί μια επιστροφή στο καθεστώς όπου 1 κυπριακό ευρώ είναι ίσο με 1 ευρώ οπουδήποτε αλλού πρέπει να αλλάξουν στρατηγική απέναντι στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι ηγέτες. 
 
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επιτρέψουν στον ESM να αναλάβει τις κυπριακές τράπεζες και να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Από τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει απίθανη, η συμμετοχή της Κύπρου στο ευρώ θα παραμένει αβέβαιη. 
 
Την ίδια ώρα, ο φόβος ότι μπορεί να επιβληθούν και αλλού περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των πολιτών και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προειδοποιεί ο κ. Whelan. 
 
* Ο Karl Whelan είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει εργαστεί στη Fed και στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, ενώ είναι μέλος ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Επιτροπή για Οικονομικά Θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βάσεις Εισαγωγής: Πτώση σε Πολυτεχνεία και Νομικές αλλά οι Ιατρικές διεκδικούν να πάνε ψηλότερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 03/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αναγνωστόπουλος
Αναγνωστόπουλος-Πανελλαδικές: «Δεν έχω ακούσει κάτι πιο γελοίο» – Η οργή του πατέρα της Καρολάιν
Τι είπε ο πατέρας της δολοφονημένης Καρολάιν για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου
Αναγνωστόπουλος-Πανελλαδικές: «Δεν έχω ακούσει κάτι πιο γελοίο» – Η οργή του πατέρα της Καρολάιν
ekpaideytikoi_yper_a-a
21ο συνέδριο ΟΛΜΕ - ΑΣΕ: Μακριά από την ανάγκη των εκπαιδευτικών να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις η πλειοψηφία του απερχόμενου Δ.Σ
«Η ΑΣΕ, που αποτελεί την 2η παράταξη σε δύναμη (με βάση τους αντιπροσώπους που έχουν εκλεγεί), δεν θα επιτρέψει να επικρατήσουν διαλυτικά φαινόμενα»...
21ο συνέδριο ΟΛΜΕ - ΑΣΕ: Μακριά από την ανάγκη των εκπαιδευτικών να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις η πλειοψηφία του απερχόμενου Δ.Σ