Thumbnail
Έχουν έρθει κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, πουλούν χαρτομάντηλα και λουλούδια και καθαρίζουν τα τζάμια στα αυτοκίνητα.

 

Έχουν έρθει κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, πουλούν χαρτομάντηλα και λουλούδια και καθαρίζουν τα τζάμια στα αυτοκίνητα.
 
Οι περισσότεροι εξ αυτών, παιδιά πέντε έως δώδεκα ετών, πουλούν χαρτομάντιλα και λουλούδια στα φανάρια, άλλα καθαρίζουν τα τζάμια των διερχόμενων αυτοκινήτων. Στην πλειονότητά τους έχουν έρθει από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία μαζί με την οικογένειά τους, για να δουλέψουν.
 
Το φαινόμενο βρίσκεται σε όξυνση εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της κοινωνικής λειτουργού της Praksis στη Θεσσαλονίκη, κ. Μένης Χριστίδου.
 
Στον διογκωμένο αυτό αριθμό συνυπολογίζονται και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στην Πάτρα με την ελπίδα να διαφύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Αλλα παιδιά εργάζονται για να συμβάλουν στο οικογενειακό εισόδημα, τα περισσότερα όμως αποδίδουν τα “κέρδη” τους σε καλά οργανωμένα κυκλώματα», καταγγέλλει η κοινωνική λειτουργός, «επίσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις διωκτικές αρχές, συνεχώς μετακινούν τα παιδιά από πόλη σε πόλη, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών χωρών».
 
Οι ιδιαιτερότητες της εν λόγω ζωής έχουν συνέπειες στην εκπαίδευσή τους, καθώς ελάχιστα παιδιά φοιτούν συστηματικά στο σχολείο.
 
Το 1996 γεννήθηκε στο Βέλγιο το MobileSchool, ένα κινητό σχολείο που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών του δρόμου. Αντίστοιχο σχολείο λειτουργεί από τις ΜΚΟ Αρσις και Praksis, από τον Νοέμβριο του 2009, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Στη συμπρωτεύουσα, εκατό παιδιά προερχόμενα κυρίως από βαλκανικές χώρες επαιτούν και δουλεύουν στον δρόμο. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν ανάγνωση, γραφή, αριθμητική, κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς, αλλά και τα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια η 12η Απριλίου να καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα για τα παιδιά του δρόμου.
 
Οι ανωτέρω ΜΚΟ θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Απριλίου.
 
Της Ιωάννας Φωτιάδη
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

elas-peripoliko
Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες που ξυλοκόπησαν οικογένεια τουριστών σε μπαρ
Κρητικοί νταήδες ξυλοκόπησαν οικογένεια - Αναγνωρίστηκαν οι δύο από την θερμόαιμη παρέα
Ηράκλειο: Ταυτοποιήθηκαν δύο από τους δράστες που ξυλοκόπησαν οικογένεια τουριστών σε μπαρ